Blomster og poteter av Jerusalem artisjokkRusserne fikk først å kjenne Jerusalem artisjokk som en hageavling relativt nylig. Men takket være rekordutholden til planten, fordelene med knollene og høyt utbytte, har veksten av jordisk artiskok oppmuntret interesse i mange regioner som til og med tilhører sonen av risikabelt oppdrett.

For knollene dannet på røttene til jordskjellet, ble kulturen kalt “jordpære”. Men som følge av biokjemiske studier ble det funnet at utbyttet fra jordskjell fra Jerusalem er mye mer nyttig enn de kjente frukter og poteter. Knolde er rike, ikke bare med stivelsesstoffer, sukkerarter, fiber til vitaminer. De inneholder stoffer som bidrar til å opprettholde god helse i hypertensjon og diabetes. Og utholdenheten til jordskjellplantene som er avbildet på bildet, er slik at det lar knollene vinne på det åpne bakken uten ytterligere ly.

Når og hvordan plante Jerusalem artisjokk? Hva er egenskapene til omsorg for en uvanlig kultur?

Flerårig kultur, likner høy solsikke anlegg med middels store oransje hetter på toppen av blomsterstanden, spredd av frø og knoller.

Men hvis i det første tilfellet høsten kan oppnås på høsten, forverrer Jerusalem artisjokk lenger. I løpet av det første året vil bushen i beste fall kunne danne flere små knuter, som bare i løpet av våren vil utvikle seg til en sunn kraftig plante. Fra det og vent på en ekte høst.For planting bruk Jerusalem artisjokk knoller

Derfor, oftest for produksjon av ikke-frømateriale, og spiselig avling er plantet med knoller eller deres fragmenter.

Hvordan plante Jerusalem artisjokk i landet?

Jerusalem artisjokk er upretensiøs og utvikler seg lett i noen jord, gitt tilstrekkelig permeabilitet for oksygen og fuktighet. Mangelen på humus i jorda kan kompenseres av lettere topp dressing. Men hvis du planter knollvekster i en tett, dårlig luftet chernozem, vil selv en overflod av mat ikke bidra til å få en god høst.

Tipping av knollene i bakken utføres om våren, når jorden varmes opp til 16-18 ° C. Men før du planter jordiskokjokk, er det viktig å lage senger. Gjør dette fra høsten:

  • grave inn i dybden av bajonetten området reservert for kultur;
  • velge rhizomes av flerårige ugress vegetasjon;
  • innføring av gjødsel i jorda, for eksempel gjødsel, som for vinteren vil perepreet og vil bli en god topp dressing for Jerusalem artisjokk.

Det er ikke nødvendig å knuse klodsene og nivåere ryggene, siden hovedarbeidet er på våren. Plantingen av jordskjell i Jerusalem i de fleste regioner faller i andre halvdel av april eller første mai.

Germinerte tuber av Jerusalem artisjokkFør planting av jordskjell på våren, er det nødvendig å velge sunne store knoller uten tegn på sykdom eller skadedyr. Jo mer kvalitet plantematerialet er, desto raskere vil det gi sterke spirer, og i høst vil sommeren bosatt kunne sette sammen en vennlig avling. Hvis det ikke er så mange store like knoller, kan du klippe dem ut slik at det er et godt merket sunt øye på hver del. Steder skiver i dette tilfellet, tørket og drysset med knust kull.

Fragment av Jerusalem artisjokkFør planting enger igjen gravd opp, løsne og innrettet, avstands rader bredde på minst 70 cm. Planting materiale er innleiret til en dybde på 15 cm. I de brønner eller grøfter knoller skulle falle i området 30 til 50 cm.

Følg slike alvorlige hull mellom individuelle busker og rader er ekstremt viktig. I sommermånedene kan jordskokk anlegget nå en høyde på 2,5 meter, noe som skaper en åskam solid vegg av slitesterk, tett grønne stilker og alvorlig hindrer dyrking og stell av jordskokk.

I varmt vær, mens du opprettholder jordfuktigheten, vil unge grønne stilker snart stige over sengene, og avsløre hjerteformede spisse blader.

Hvordan vokse Jerusalem artisjokk?

I spesiell omsorg trenger ikke jordisk artskokkÅ vite om utholdenhet og evnen til jordiskokokk til å vokse til og med på vei og ødemark, gjør mange gartnere en alvorlig feil, slik at denne kulturen er for seg selv. Planting knollvekster i bakken, andre gang de kommer til planter bare i høst, når det er på tide å grave en avling. Hva er overraskelsen, når det er under de kraftige buskene, er det bare noen få svært forgrenede mellomstore knoller.

Uansett hvor beskjeden i deres forespørsler, Jerusalem artisjokk, men når vokst uten den enkleste omsorg, virker det fortsatt ikke. Hvordan gi omsorg for Jerusalem artisjokk i dyrking av kultur i landet?

Før fremveksten er det viktig:

  • unngå utseende på overflaten av jordfuktighet og lufttett deksel, slik at løsne jord forsiktig, fokusering på venstre side etter tetteribbene rader;
  • utfør avling og fjern all plantevekst.

Disse aktivitetene under dyrking av jordisk artiskok utføres jevnlig etter utseendet av unge planter.

Fra det øyeblikket planting og nesten å høste, trenger store jordskokkystbusker rikelig med vanning av gjødslingen minst en gang i måneden.

Jerusalem artisjokk på hyttaHvordan i landet for å vokse Jerusalem artisjokk, gi en rikelig sunn høst?

I første halvdel av sommeren, når planter aktivt øker den grønne massen, består de av komposisjoner med en overvekt av nitrogen, og nærmere juli bytter de til potash og fosforgjødsel. Vanning er regulert avhengig av været, lufttemperatur og tilstanden til buskene:

  1. Med overflødig fuktighet og hyppig planting kan jordskjelleskirke bli påvirket av ulike typer rot og snegler.
  2. Mangel på vann fører til inhibering av metabolske prosesser, reduserer veksten, dannelsen av små, kraftig forgrenede knoller. I tørken lider anleggets rotsystem ofte av skadedyr i jord.

Når stenglene stiger til 30-40 cm, må de kjede seg, og stimulerer dermed dannelsen av ekstra røtter og øker fremtidig avkastning.

Blomster av Jerusalem artisjokk dekorere en personlig tomtÅ vokse opp til en meter høyde av jordskjellplanten, på bildet, burde være bundet til sterke støtter. For dette er plantingen delt inn i busker, inngjerdet med wire og festet til vertikale stolper. Du kan også bruke ferdige støtter for fruktbusker.

Re-hilling i midten av sommeren vil bidra til å øke avkastningen. Et annet viktig tiltak som gjør at alle kreftene i anlegget kan konsentrere seg om dannelsen av knollene, er kutt av knopper. Blomstrende og påfølgende modning av jordskjellkorn frø hindrer veksten av knollene, slik at knopper kan fjernes smertefritt eller helt kutte buskene til en høyde på 1,5 meter.

Høsting og lagring av jordskjell i Jerusalem

Litt å vite hvordan å vokse Jerusalem artisjokk. På høsten, forbereder seg til å grave opp knollene, må man forestille seg hvor best de skal bevare dem.

Juicy tuba av Jerusalem artisjokkFra fremveksten av skudd til klare av knollene for rengjøring tar ca 120 dager. En måned før gravingen kan stoppe foring, og to uker senere plantestammene er kuttet, slik at over jordnivået for borekaks omtrent 30 cm i lengde. For de resterende dagene av knoller vil være i stand til å fylle næringsstoffer og danner en tykk hud for langtidslagring. Hvis du graver de unge knoller, vil de ikke være i stand til å tilbringe vinteren, selv under ideelle forhold, råte eller tørke ut.

Frukter av jordisk artiskok blir kokt, stekt, baktNår man vokste Jerusalem artisjokk i Russland, ble det klart at kulturen er ekstremt frostbestandig. Grønnspirer i frysestativet er små, minus temperaturer, og modne knoller kan med hell overvintre i sengene ved temperaturer opp til -40 ° C. Sagt, for dette formål må ryggen være trygt dekket av snø. Men selv med slike unike egenskaper er høstgraving nødvendig.

Å gå inn i maten og om våren for å plante knollene lagres i kjellene sammen med poteter. Inntil flere måneder kan en liten mengde jordskjell fra Jerusalem lagres i kjøleskapet, grønnsakskammeret.

En del av beskjæringen kan imidlertid ligge i bakken for å grave på våren, helt bevart alle de nyttige egenskapene til knollene. Her bør du ikke nøle. Ved de første tegn på varme våkner knoppene på knollene og går i vekst. Ved utvinning av høsten fra bakken, er det viktig å trekke ut selv de minste knutene, ellers vil jordskjellskreftanlegget bli en pesky weed.

Jerusalem artisjokk i landet – video