Odrasli na vrtni parceli zelenjaveZačetniki poletnih prebivalcev ne vedo vedno, kaj je treba saditi po pese ali drugih rastlinskih pridelkih, da bi vsako leto dobili dobro pridelek. Po katerem času lahko pridelujete drugo zelenjavo in kaj točno po pridelavi pese? Posebnosti organiziranja iztovarjanj na lokaciji niso poznane vsem, zato se vrtnarji pogosto soočajo s tako težavo kot pomanjkanje žetve ali slabo sadje.

Začetniki bi morali najprej preučiti in upoštevati pravila kolobarjenja. Dejansko pravi pristop k zasaditvi rastlinskih pridelkov prispeva veliko:

  • Pridelujte dobro žetev.
  • Zaščita pridelkov pred boleznimi in škodljivci.
  • Tla so v odličnem stanju.
  • Zmanjšanje količine uporabljenih kemikalij in mineralnih gnojil.

Osnovni pojmi in načela

Sejalna mizaKolobarjenje je zamenjava pridelkov na vrtu. Da bi dosegli dosledno dobro letino, morate pravilno narisati vzorec kolobarjenja! Če nekateri mislijo, da se ne bodo mogli spopadati s to nalogo, potem se bodo zmotili. Za pravilno sestavo sheme zadošča poznavanje osnovnih načel kolobarjenja, ki jasno pojasnjujejo, katere zelenjave lahko posadite, po katerih pridelek

Najpomembnejše pravilo: Ni priporočljivo, da rastlina iste rastline iz iste družine, vendar obstajajo izjeme. Prav tako je nezaželeno rastlinske pridelke z največjim povpraševanjem po hranilih pred tistimi, ki imajo manj potrebe po njih.

Ločitev rastlin na raven zahtev hranil:

  • Visoka raven – krompir, bučke, zelje, špinača, zelena, buča. Značilnost kolobarjenja je krompir, zelje – te pridelke lahko gojijo na enem mestu več zaporednih let zapored.
  • Povprečna raven je kumare, melona, ​​redkev, jajčevci, paradižnik, pesa, korenje.
  • Nizka stopnja – grmovje, čebula, redkev, zelena solata.

Zato lahko s tega seznama izračunamo, kakšno rastlinsko pridelavo po sladkorni pesi.

Kulture, ki se lahko posadijo po pesni

Hkrati je treba povedati, da je treba v vsakem primeru dati zemlji, da se počiva in tudi gnoji. Namizna repa pripada družini Marev. To je nezahtevno in dobro raste na tleh, bogatih z minerali. Glavna zahteva sladkorne pese je dobro zalivanje.

Related  Značilnosti rastoče kosmulje v državi

Krompir

KrompirTorej, po pesni lahko posadite krompir. V vseh podnebnih razmerah raste dokaj dobro. Za pridelek dobrega pridelka je treba krompir posaditi v neobdelanih tleh z običajnim vodnim režimom.

Česen

ČesenPo pese lahko sadite česen. Ta rastlina je zelo všeč. Najpogosteje se goji na ločenih posteljah, vendar s pomanjkanjem prostora lahko česen posadimo z drugimi pridelki. Odličen sosed bo jagode, čebula, krompir, paradižnik, maline. Nekaj ​​cvetov tudi raje soseski te kulture – so vrtnice in tulipani.

Paradižnik

ParadižnikParadižnik je lahko posajen tudi po pese. Pred sajenjem paradižnika morate dobro pripraviti zemljo, to pomeni, da ga je treba oploditi. Kot top preliv za tla primerna šota, humus.

Korenje

KorenjeČudovito vitaminsko zelenjavo, ki raste dobro po pese. Korenje je zelo všeč vlago in sonce, vendar v zmerni količini. Lahko se sadijo ne samo po pesa, ampak tudi paradižnik, kumare, čebula, zelje.

Jajčevec

JajčevecLepo vijolične, beljene jajčevce lahko gojijo tudi, če je predhodnik sladkorne pese.

Kumara, buče, bučke

Lubenica, bučke, buča, kumareTe edinstvene zelenjave lahko posadite po sladkorni pesi, vendar morate najprej dobro gnojiti tla.

Za vedno dober žetev, morate narediti mizo, v kateri je treba vrt razdeliti na sektorje z imeni posevkov, posajenih v tej sezoni. In naslednje leto, da uporabite ta nasvet pri načrtovanju namestitve zelenjave, sadja, cvetja.

Video o kolobarjenju