artičoka na vrtuArtičoka je eksotična rastlina z neobičajnim imenom in nič manj nenavadnim pogledom. Vsi so slišali za njega, a malo jih je imelo priložnost, da se osebno srečajo z njim in, poleg tega, obstaja. In da raste … Ta proces je popolnoma nemogoč in težak. Dejansko ni nobenih težav z rastočimi artičokami.

Sadje, zelenjava, hibrid?

cvetlična artičokaArtičoka je zelnata rastlina in spada v družino Astropa. Kraj rojstva tega čudeža je Kanarski otoki in sredozemska obala. Tudi v Ameriki lahko najdemo tudi pleveli. Z leti je rastlina osvojila Severno Afriko, Evropo, Južno Ameriko in Kalifornijo ter postala ne le gojila, temveč tudi jedla.

In kaj, kako izgleda artičok? No, ali ste videli čarovnike? Tukaj je nekaj podobnega. To ni nič drugega kot nepovezana ledvica cvetov, ki vsebuje veliko mesnatih cvetnih listov, ki gre v hrano.

artičoka dozorevaTrajne značilnosti so: taproot, dober prevoz pozimi, velika oblikovanimi listi, ravno steblo, ki lahko doseže višino 1,5 m pritegnil tudi pozornost velika socvetja, do 10-12 cm v premeru, po videzu spominja košare zajema. niz lestvic. Če dopustimo cvetenje rastline, se popki odpirajo z videzom modrih cvetov cevaste oblike.

Čudes reprodukcije

sadje cvetnih artičokArtičoka se razmnožuje na dva načina: od semen in korenin. Gojenje artičok v regiji Moskvi in ​​v osrednjih regijah Rusije je najbolje narediti na način sadike. In v južnih regijah lahko uporabite neposredno metodo.

Rootne črte

artičoka iz bazalne plastiČe je artičoka odrasla, lahko v drugem letu življenja proizvede koreninske poganjke. Če so ločeni in pravilno posajeni in vzgojeni v oskrbi, bodo iz njih rasle polno rastline. Za sejanje izberite mladega, ki ima tri močne liste, in zelo skrbno ločite postopek od matične rastline. Poleg tega so poganjki posajeni v tleh, kot je opisano zgoraj, in skrbijo za njih.razdelitev grmovja in zasaditev

Related  Možne napake v jajčevih jajčecih

Gojenje artičok iz semen

semena artičokaV naši deželi je zelo redka rastlina, zato je lažje najti semenski material kot odrasli grmovnici.

Sečke artičoke praviloma prodajajo za 15 kosov. v enem paketu. Setev se začne v prvem tednu marca, ne da bi jih pozabil pripraviti februarja. Za to semena damo v posodo, prelijemo z vodo in pustimo 10-12 ur, dokler ne nabreknejo.

Voda vzame stalno ali čisto artezijsko sobno temperaturo.

Nato semena položite na tkanino, zavite v njej, zavite na vrhu in pošljete na 5 dni na toplo mesto. Ko se semena polijejo, se v vrečo semen pošlje 2 tedna v hladilnik, ki se nahaja na spodnji polici.

Tak postopek priprave se imenuje stratifikacija in omogoča znatno povečanje možnosti cvetenja in sadja tvorjenje v letu sajenja.

Priprava in sejanje podlag

Naslednja stopnja rasti artičoke je priprava posode, v kateri bodo sadike gojene. To bi moral biti predalnik primerne velikosti za vas. Na dnu se izliva prva drenažna voda, na vrhu pa podlaga, sestavljena iz presejanega peska, travnate površine in humusa, vzeta v enakem razmerju. Temeljito pomešane komponente je treba navlažiti.

Na površini tal naredijo žlebove globine 1-1,5 cm in postavijo semena, ki jih postavijo na razdalji 3-4 cm drug od drugega. Zgoraj je seme prekrito z zemljo debela manj kot 1 cm. Ne uporabljajte rastlinjaka ali pokrova s ​​steklom in filmom. Glavna stvar, ki jo je treba nadzorovati, je vsebnost vlage v tleh – ne sme se izsušiti.

Sprouts se bodo pojavili čez nekaj dni. Ko se oblikuje prvi list, je zaželeno povečati osvetlitev in zmanjšati temperaturo na 15 stopinj. V nasprotnem primeru se bodo stebla rastline raztegnile. Zalivanje mora biti zmerno, saj artičoka ne všeč “mokre noge”.

Related  Pletenje krompirja z ježjo tovarno, izdelano in izdelano z lastnimi rokami

Izbor in skrb

sadik artičokaČe so semena posajena v več kosov v enem vsebniku, morajo raspikirovat, najbolj prednostno v šotnih lončkih 0,5 litra, napolnjena z mešanico humusa, zemlje in peska.

Da ne bi poškodovali rastlin, je treba nalijemo glavno posodo in šele nato odstraniti mladiče.

V tleh naredite majhno luknjo, vzemite prvi nabiralnik, ščetite njegov osrednji koren in ga posadite v lonec. Zalit sadike se pošljejo na svetlo in toplo mesto.

dobro razvita artičokinjaDva tedna po sajenju se rastline gnojijo z mulleinom, razredčenim z vodo v razmerju 1:10 in po 2 tednih – gnojilih. Od takrat se lahko mladiči utrdijo, vzamejo ga nekaj minut na ulico in to obdobje podaljšajo na 10 ur, ne da bi pozabile, da se zavarujejo pred soncem in dežjem.

Pristanek na odprtem tleh

artičoke, ki rastejo na prostemZdaj razmislite, kako rastejo artičoke na prostem. Rastlino obrnite sredi maja na južnih pobočjih, kjer je hranilna in nepredušna tla.

Če bo rastlina kraju živalsko krmo, se obori na vrtu, prej izkopane zemlje in zaradi česar je superfosfat, humusa in kalijev sulfat v količini 0,2 kg, 10 kg in 40 g, v tem zaporedju, na 1 m2. Ob istem času je potrebno oblikovati postelje velikosti 20 cm na razdalji enega metra drug od drugega. Rastline so zasajene tako, da med njima obstaja razdalja 80 cm. Mladi so posajeni in mulkan s slamo ali posušeno travo.

dekoracija artičokaČe so artičoke zrasla za dekorativne namene, se vrže ven tam, kjer si lahko zagotovijo pravilno nego, na primer, na vrtu ali na travniku pred hišo. Tako pripravljen tudi v 50 cm globoke in 70 s premerom, ki je narejen z mešanico komposta zemlje in šote sadike posaditve na razdalji 1,5 m med primerkov. Od zgoraj izvedite mulčenje s travo.

Related  Kako pridelovati Begonia cvetenje cvetov

Žetev in konzerviranje

artičoka pridelkaV bistvu se sadje iz rastline lahko zbere le v drugem letu. Plodovi v prvem letu so zelo redki. Ob koncu poletja rastlina proizvaja cvetne steble, ki so pripravljene za zmanjšanje v dveh tednih.

Puhasti zorijo na različne načine, zato vsakdo potrebuje ločen nadzor.

Ugotovite, ali morate rezati cvet ali ne na zgornjih lestvicah. Ko se začnejo odpirati in upogniti, je prišla ura. Če je vrh cveta krone z modrimi cvetnimi listi – zamudili ste čas, popka je prezrla in je že ni.

ustrezno rezano artičoko

Izrežite artičoko skupaj s steblom in pustite, rep ‘4-5 cm. Glede na čas shranjevanja se razlikujejo od 2 do 12 tednov, odvisno od pogojev shranjevanja.

Kljub eksotičnemu poreklu, artičoke ni absolutno zapleteno pri gojenju za naše vrtove. Zdaj, ko veste, kje raste artičoke, kako raste, in če se odločite za obrat v tovarni, je vaša miza napolni z različnih jedi okusne in zdrave izdelka.