Zorenje semen korenjaZačetniki in tovornjaki z izkušnjami vedo, da je korenje težko prodreti. Prvi oreški nad posteljo se običajno pojavijo ne prej kot tri tedne, njihovo število pa je veliko manj kot pri semenih, vdelanih v tleh.

Dejansko številčnost v majhnih semenih eteričnih olj in precej močna lupina preprečuje hitro pljuvanje klic. In neenakomerno zorenje semen na umbellate socvetje vpliva na kalitev, kar je več kot 60% v korenčku.

Zato razlog za pomanjkanje pridelkov pogosto postane neznanje preprostih tehnik, kako pospešiti kalitev semen korenja, pa tudi zanemarjanje predhodnega sortiranja sadilnega materiala. Konec koncev, če kakovost poganjkov ne ustreza poletnemu prebivalcu, se bo prekoračena korenčka prinesla mesec dni kasneje.

Izbira semen korenja za setev

Konvencionalno in dražilno semeDanes lahko tovornjaki izbirajo med običajnimi semeni in prekriti z zaščitno plastjo. Koliko dni se v tem primeru pojavlja korenček? Granulirana semena praviloma rastejo skupaj, vendar čakalni čas za kaljenje lahko traja en teden.

Med spomladansko setvijo so takšna semena z zaščitno in hkrati hranilno vsebujočo lupino dobre rezultate. Če je treba pozneje posejati korenje, je bolje uporabiti navadna semena, predhodno razvrščena in pripravljena za sajenje.

Skrbimo, da se korenček hitro dvigne, ne smemo pozabiti, da se kakovost semen zmanjša s shranjevanjem. Najboljša kalitev sadnega materiala, zbranega lani.

Pozor, ko namakate seme pred sajenjem

Kalitev semenV virih, ki razkrivajo temo »Kako posejati korenje s semeni«, se pogosto govori o pospeševanju kalivosti po pranju semen pod tekočo vodo. Vendar pa je takšen tuš za korenje bolje uporabiti kot sredstvo za testiranje kalitve.

Svetloba – dude takoj postanejo vidna in hitro odstranjena. Če zapustite potok polnozrnatega semena, potem skupaj z eteričnimi olji, ki preprečujejo vlagi dostop do zarodka, se hranijo hranila. Kot rezultat, poganjki bodo znani kot šibki.

Related  Učinkovita uporaba superfosfata gnojil

Učinkoviteje je, da se semena ne pere v vroči vodi, ampak jih napolnite z vodo za sobno temperaturo 2 dni in redno spreminjate tekočino, dokler se seme ne nabrekne. Nevarno je čakati na kokošja velikega števila kalčkov, saj je malo verjetno, da bodo posadili majhna semena, ne da bi pri tem poškodovali krhke poganjke.

Če so se poganjki pojavili, jih bolje zasadite v že topelem tleh. Če želite zamuditi razvoj sadik do sajenja, se semena pošljejo v hladilnik, kjer se hranijo pri temperaturi +4 stopinj. Pred setvijo v finih semenih korenja dodamo suhi pesek.

Kako pospešiti kalitev semen korenja brez namakanja

Dobra žetev zgodnjih korenčkovNačine, da se korenček hitro povečal, obstaja več. To pomaga ne le za pospeševanje kalivosti, temveč tudi za utrditev prihodnjih rastlin. Če so suha semena v vrečki za tkivo posuta s hladno, dobro navlaženo prstjo, potem po 10 dneh se nabreknejo in sejanje ne bo težavno. In vedeti, kako veliko korenčkov narašča, ko se posuši, čaka 4-5 dni pred pojavom kalčka tudi sploh ni obremenjujoče.

Brez namakanja lahko storite brez, če doma, ustvarite za semena nekakšno hranilno lupino. Postopek je treba izvesti 3-5 dni pred setvijo semena, premaz z mešanico tal:

 • spodbuja, da se korenček hitro dvignil;
 • resno olajša setev;
 • zmanjša porabo semena na enoto površine;
 • olajša naknadno oskrbo nasadov, vključno s plevelom, redčenjem in hlajenjem.

Ustreli korenjeTake poganjke korenja na fotografiji odlikujejo svetlo zelena barva, moč in enakomernost.

Kot sestavni deli sestave za lupino, vzemite:

 1. infuzija mulleina ali komposta;
 2. suha, mleto šota;
 3. humus.

Suha semena korenja se vlije v stekleno posodo, kjer se doda enaka količina šote, humusa in tekočega mulleina. Konzola je tesno zaprta in močno pretresena, dokler se prvi sloj lupine ne pojavi okoli semen. Nato dodamo komponento zmesi in postopek ponovimo in goji goji kepiramo, da se posušijo na papirju.

Odvajanje semena zahteva čas in potrpljenje, vendar se ta metoda upravičeno šteje za izredno učinkovito.

Hydrogel, tako da se korenje hitro dvignilo

Seme korenja v hidrogeluNamesto vlažnosti se seme vedno bolj pogosto uporabljajo pri uporabi hidrogela, ki je videti kot prozorne majhne kroglice ali kristale.

 • Delci sintetičnega materiala, ki absorbira vodo, se po velikosti povečajo in nastali medij je nasičen z zrakom zaradi nehomogenosti.
 • Pred sajenjem korenčkov s semeni jih položite na navlaženi hidrogel, ki jih nad njimi pokrivajo. V tem okolju semena dobijo vse, kar potrebujejo, da se nabreknejo, vendar ne tvegajo, da postanejo plesni ali gnili.
 • Običajno se klanje začne čez teden dni, po nekaj dneh se pojavijo kalčki v prosojni kozarci.

Related  Kaj vemo o vrstah in sortah pese?

Če primerjamo, koliko dni se korenček dvigne s tradicionalnim pristopom, postane očitna prednost za poletne prebivalce.

Namakanje v raztopini hranila

Zgodnji pridelekPoleg vode za namakanje semen je koristno, da vzamete gnojilne raztopine. Da bi olajšali pipping korenje seme dovolj na liter tople vode dodamo čajno žličko kalijevega humate ali natrij, pomeni “Effekton-O”, “Energija”, bodisi dvojne in presejano jesenovina.

Semena se dajo v tekočino za dan, potem pa jih operejo in pošljejo na mraz. Po 4 dneh so posušena, kaljena semena pripravljena za setev.

Seed kubanj

Sečenje semen korenjaNamakanje s hkratnim prenosom skozi vodo iz zraka se šteje za eno najbolj učinkovitih, ki pospešuje kalitev semen korenja.

Doma je lažje izvajati postopek s kompresorjem za akvarij ali avtomobilsko črpalko.

 • Da bi dosegli želeni rezultat, se semena korenja podvržejo mehurčkom od 18 do 24 ur.
 • V posodo nalijte vodo pri sobni temperaturi in pazite na zrak, da prodre v vse plasti.
 • Če se lupina semena začne razpirati prej, se postopek prekine.
 • Za največji učinek v vodo dodamo raztopino mikroelementov ali tekočega gnojila.
 • Končana semena sušimo v zraku in posejana. V tem primeru se tla v posteljah ne sme pretirano navlažiti, sicer se lahko sadike gnijejo.

Na vprašanje: “Koliko dni se po takem zdravljenju pojavijo korenje?” Vrtnarji, ki so testirali metodo, odgovorijo, da prihranek časa ni krajši od enega tedna.

Vernalizacija semen korenja

Korenje po vernalizaciji semenZa pripravo korenja, kot enega od hladno odpornih pridelkov z dolgim ​​časom kalivosti, se uspešno uporablja vernalizacija. To je vrsta ukrepov, namenjenih pridobivanju zgodnje pridelave in povečanju odpornosti rastlin. Kot rezultat, poganjki so lažje aklimatizirati na odprtem tleh, bolj aktivna sta rastlinska rast in razvoj korenovk.

Related  Uspešno rast in vzdrževanje na prostem za brokoli

Vernalizacija semena korenjakov vključuje:

 • namakanje v talilni vodi pri sobni temperaturi;
 • držite do dva tedna v snegu ali v hladilniku pod vlažno krpo, pri temperaturi od -1 do +1 stopinj.

Ko je postopek zaključen, se semena nabreknejo in začnejo vrteti, čeprav mikroorganizmi niso vidni. Če je potrebno, se lahko prekoračijo vernalizacijo in posajene korenje, ki je pripravljeno za rast, v vlažno, ohlapno zemljo.

Če želite približati videz ohrovta, boste pomagali pri nanosu ali prekrivanju materiala na postelji.

Prijazne poganjke semenČe upoštevamo poganjke korenja, lahko fotografije takoj prepoznajo močne rastline, ki se razvijejo iz pripravljenih semen. In za korenje in še naprej aktivno razvijajo, dokler se zemlja ne izsušijo in na površini postelje ni bila ustanovljena skorjo moteče klice.

Kako predelati in testirati semena korenja pred sajenjem – video