Hruške so prizadetePridelki, okus sadja in njihove velikosti so neposredno odvisni od zdravih listov. Ne glede na škodljivce, bakterijske ali žuželke škodljivcev na listih je potrebno izkoreniniti okužbo. Običajno je preventivno zdravljenje vrta primeren v kompleksnem, en ukrep je zaščiten pred več težavami. Ortodelec lahko prepreči pojav bolezni in se lahko začne boriti, ko bolezen že uniči pridelek.

Simptomi bolezni

Med sezono vsak porumenelost, zvijanje ali črnina enega listov ali vej postane navdih hruške bolezni. Kljub preventivnemu oskrbi v vsakem trenutku lahko bolezen ali insekta uvedemo z zunanjega oboda vrta. Skrbni vrtnar na vsakodnevni turneji bo videl hruške škodljivcev na listih. Bolezni hruške listov povzročajo različni dejavniki:

 • Drevo je oslabljeno zaradi prekomerne žetve, prejelo je zimsko lubje ali poškodbo z zmrzaljo;
 • hruška je imela glivične bolezni listov – krast, bakterijski opekline, rja;
 • na rastlini napadli škodljivce insektov.

Ne glede na bolezen se odraža na listih. Bolezni jih naredijo rjave, črne, suhe. Žuželke poškodujejo listje listov, kar je jasno vidno. Hruške škodljivci na listih lahko motijo ​​jajčnike, poškodujejo sadje. Vsak list leži na fotosintezi – tvorba klorofila pod soncem. Kasneje se predelajo v hranila. Nekaj ​​listov – rastlina je gladna.

Pogosti hruška bolezen

napad hruške listovListna plošča, njegova barva in oblika se spreminjajo pod delovanjem bakterij virusov in gliv. Da bi spor ali bakterija prodrla, so potrebni ugodni pogoji – odprte praske, vlago, toploto. Okužba se zlahka vnese v oslabljeno ali mlado drevo.

Nadloga današnjih vrtnih vrtov je bakterijska opeklina. Z vrtno streho pokriva vrtove, na začetku pa listi izgledajo kot olupljeni ali pa jih spali s soncem. To je bolezen, ki je najpogostejši razlog, zakaj so listi črni in zviti na hruški. Bolezen je prinesla iz Japonske in Amerike. Ima malo učinka na konvencionalna zdravila. Zdravljenje vodijo antibiotiki – tetraciklin. Za pršenje hruške se raztopina pripravi iz izračuna dveh tablet na vedro vode. Toda veje z očitnimi poškodbami se izločijo, in odprto rano se zdravi z raztopino 2 tablet v 100 g vode. Kraj reza je pokrit z vrtnim krčkom.

Z močnim širjenjem bolezni na posameznem drevesu je treba uničiti in sežgati.

rja na listDruga nesreča na listih hruške je rja. Gljivična bolezen, ki se razvije na brin, in nato spore na velike razdalje s pomočjo vetra, okužijo številne vrste dreves. Prvi znaki so videz majhnih rumenih pik na mladem listu. Vidne so. Če se ne zdravi, bolezen preide v notranjost, vpliva na list, na hrbtu pa se pojavi otekanje. Porazijo in spore okužijo večje površine hrušk. Listi padajo med poletjem, poganjki ne rastejo, lubje drevesnih drgetov.

Related  Ko se izvede spomladanska zasaditev redkev v odprtem prostoru

S pojavom prvih rumenih madežev na listih morate vedeti, da ima hruška rjo in kaj je treba zdraviti. Bolezen je zelo odporna, zdravimo že več let. Preventivni ukrepi obsegajo zdravljenje drevesa s fungicidi 3-kratno sezono – pred pojavom listov, po cvetenju in spet po 2 tednih. Ko se pojavi rja, se rastlina obdeluje do 6-krat na sezono. Fungicidi Kuproksat, Poliram, koloidni žveplo, Skor.

Obstajajo sorte hrušk, odporne proti rji:

 • poletne hruške – Chizhovskaya, Skorospelka, Ilinka in drugi;
 • jeseni – Bere, Bosk, Borovinka rdeče;
 • redko zbolela zima – Nick, Ber, Yakovlevskaya.

Insekti škodujejo hruškam

poraz listja z insektiŽuželke lahko povzročijo hrupu nič manj škode, pustite brez žetve, uničite mlado drevo. Od zgodnjega pomladi mlade poganjke drevesa naselijo uši. Izvira iz prtljažnika ali zemlje s prihodom vročine, se vzpenja po vejah in se začne odpirati. Takoj, ko se mladi listi razvijejo, jih naseljuje kolonija ušes.

Iz uši na hruške in jabolka se uporabljajo ljudska zdravila. Čeprav ni zavrtela listov, se lahko žuželke iz cevi sperejo tudi s hladno vodo. Pomoč škropljenje z infuzijo česna, celandine, regrat, milo. Ampak kasneje se lahko s kugo spoprimejo samo insekticidi. Preventivno škropljenje se lahko izvaja pred listi cvetijo, pred cvetenjem in čez mlade jajčnike. Nameščen na prtljažnem pasu lepljivega lovskega pasu ne bo dopustil, da se povodci dvignejo od tal, belo pranje bo uničilo jajca na prtljažniku.

zvite listi hruškČe čisti nepoškodovani listi hruške curl – kaj storiti? Pogledali smo skozi leta navadnega sivega metulja – listnega valja. Postavila je jajca, izšle gosenice. Starejo v sok, iz katerega so listne celice spremenile obliko, list pa je zavil v cev. V prihodnosti se liste zatemnejo, postanejo črne, padejo. Lahko izgubite do 80% listja. Poleti, ko pride do prelivanja sadja, kemičnih pripravkov ni mogoče uporabiti, ljudska zdravila pa težko pomagajo. Uporabljate lahko biološke spojine – Bitoksibatsillin in Lepidotsid ali encime – Fitoverm, Akarin. Ta rod žuželk ima do 10 tisoč sort.

Related  Obrezovanje kosmulja po žetvi

Preprečevanje valjčnih lističev na hruških je naslednja:

 • vzmetno belo pranje vlek in kraj, kjer skledne veje zapustijo apno;
 • zdravljenje drevesa na spalnih brstih iz vseh zimskih dni z zdravilom 30;
 • Zbiranje listov in poginjenega sadja v gosenicah;
 • Viseče pasti s fermentirano vabo;
 • uporaba ujetih pasov.

V začetku poletja med poletjem metulja se lahko uporabljajo insekticidi. Kontaktne kemikalije lahko uporabite ob toplem vremenu. V hladnem vremenu se gosenice skrivajo v kokonu in so nedostopne.

žolni pršut na hruškiŠe en napad na hruško je žolna pršica. To je majhen glavonožec z velikostjo manj kot 1 mm s štirimi nogami. So bele ali roza. Okužba se pojavi z vetrom ali pa se uniči obleko in obutev.

Ljudska zdravila v boju proti žolčniku ne pomagajo. Ciljni insekticid za ta škodljivec je Vertimec in Proklam. Drevo obdelujte povsem zgodaj spomladi, po spravilu in pred zmrzovanjem.

plavut ali hrušno floretŠkodljivec se imenuje hruška cvethopod ali trava. Majhen manj kot 5 mm nenavaden hrošč lahko pusti drevo brez spravila. Od jeseni pa ogroža tudi sadne popke na hruško, spomladi cvetijo, jedo od znotraj ličinke hrošča. Poleti ženske položijo jajca, ki so že v sadju.

Če bi našli hrošč na hruški, kako se boriti?

Pred cvetenjem zdravljenja potekajo proti krčem z močnimi pripravki – Carbophos, Actellik, Metaphos. Otekline rok in ledvic razkritje v hladnem vremenu do +10 stopinj, lesa tresenja, hroščev in jeseni na mat. V vodi se segreva s kerozinom.

Video o boju s hruškim travom