češnja dozorevaČešnje drevesa privabljajo ne samo ljudi, ki jim je žal, da jedo zrelo sadje, temveč tudi žuželke. Kateri uničevalci češnje in boj proti njim? Fotografije in opisi bodo pomagali bolje raziskati sovražnike rastlin in najti načine, kako jih uničiti.

Sadna drevesa v naših vrtovih postajajo predmet pozornosti žuželk, ki vplivajo na skoraj vse dele nasada. Od škodljivcev trpijo listje in jajčnike, cvetni brsti in že zrel plodovi, majhne in velike veje. Z ogromno okužbo ušes, gosenice različnih vrst, listni klopi lahko povzročijo resno škodo na vrtu, oslabijo ali celo uničijo.

Katere nepovabljene goste so najbolj nevarne? Kako zdraviti češnjo od škodljivcev, in kdaj je bolje narediti takšno delo?

Češnjeva krma

češnja krmaMala, zlato-rdečkaste hroščice do 5 mm dolge od zgodnje venske krme na črevesjih češenj, mladih listov in cvetja. In takšna škoda govori o resni nevarnosti škodljivcev, vendar pa trava ne razdira in izliva sadja, jede luknje do same kosti. Tukaj, češnja škodljivci ležijo jajca, in posledične ličinke še naprej povzročajo poškodbe, uničenje jedra semena. Razvaljeni plodovi padajo, ličniki pa se premikajo na tla, kjer uspešno ujamejo in čakajo na pomlad.

plevela, poškodovana češnjaV zgodnji pomladi, ko se je snežilo, vendar se popki še niso prebudili, se lahko česno krčenje ročno pretreseta do materialov, ki se razprostirajo pod drevesi, zbirajo in spali. Ta metoda je primerna, če rahlo rastoče sorte rastejo v peklu, vendar je popolnoma neprimerno, če škodljivec ogroža velika drevesa višine 5-7 metrov.

Zato je bolj kompetentna in dolgoročna metoda naprava za lovljenje pasov. Sesanje bodo rešile ne le z veno, temveč tudi večino poletja.

Pri napadih na krčenje uporabljajo kemično zaščito in ljudske metode. Kako pršiti češnjo proti škodljivcem v tem primeru? Od hroščev pomagajo sodobnim insekticidom, ki namakajo krone, stebla in debla. Zdravljenje poteka po zgodnji veni, po cvetenju in jeseni, na področju padanja listov.

Poleg tega se lahko češnje zdravijo z dnevno infuzijo vonja kamilice ali lekarne. Za vedro vroče vode bo potrebnih 100 gramov rastlinskih surovin in polovice baru sesekljane mila za pranje perila.

Sluznice in druge vrste žage

sluznicaČe se na listih pojavijo ličinke, ki hkrati spominjajo na žlindre in gosenice, češnjo na mestu ogroža sluznica. Škodljivec češenj in boj proti njej morata biti pod posebnim nadzorom hortikulturista.

Gladke zelenkasto črne ličinke v dolžini ne presegajo 4-6 mm in se pojavijo na mladi listi. Na vrh listne plošče žagica poje po svojem sočnem delu, ne da bi se dotaknila žil in spodnjega dela. Zaradi te izpostavljenosti se poškodovano tkivo hitro suši, listi na drevesu pa so pokriti z žganjem podobnimi madežmi. Masovna okužba vodi do prezgodnjega lefalona, ​​slabitve rastlin in slabega prezimovanja. Jeseni ličinke vstopajo v tla, spomladi pa izletijo in postanejo odrasli pripravljeni na nadaljevanje rodov žuželk.

Nič manj nevarne za češnje in bližnje sorodnike opisanega škodljivega organizma: rumene slive in bledo, na češnjevih žagah. Prav tako poškodujejo listje in jajčnike ter bližje jeseni, da se premikajo v tla in na nizki globini varno zimo.

žuželka za odrasle žuželkeZa nadzor žagovine se uporabljajo insekticidi, če to ne poškoduje zorjenega pridelka. Z minimalnim okužbam se ličinke ročno odtrgajo ali se operejo s tokom vode na film ali tkanino, ki se razprostira pod drevesom.

Namesto kemičnih pripravkov za zdravljenje češenj od škodljivcev, izkušeni vrtnarji priporočajo, da si vzamejo močno infuzijo tobaka za kajenje.

Češnjeva ušesa

trešnje in mravljeNa vrhovih mladih vej v prvem mesecu poletja se pojavi češnja ali črna ušesa. Hitro žlahtni insekti škodljivci češenj v nekaj dneh pokrivajo z gostimi prepletenimi sočnimi deli poganjkov. Krmljenje rastlinskih sokov, listnih ušes povzroči deformacijo prizadetih listov in stebel. Kot rezultat, vrt trpi, donosi padajo:

 1. Rast dreves se ustavi ali prekine.
 2. Rastline oslabijo in glivične okužbe zlahka nastajajo na poškodovanih področjih ušes.
 3. Zmanjšane možnosti za pridobitev pridelka v naslednjem letu.

Ko se pojavi škodljivec češnje, prikazanega na fotografiji, mora biti boj proti njemu sestavljen ne le pri predelavi kemičnih pripravkov, temveč tudi pri spoštovanju kmetijskih tehnik.

črna ušesaPomembno:

 • zmanjšati populacijo mrtvih mačk, širiti ušesa na gojenih rastlinah;
 • opraviti pristojno redno obrezovanje obolelih in živih poganjkov;
 • Ne uporabljajte prekomernih količin dušikovih gnojil, ki povzročajo nastanek mladega listja;
 • očistite steblo iz starega lubja in naredite belo perilo.

Poleg obdelave češnjev škodljivcev z uporabo insekticidov, lovilni pasovi učinkovito pomagajo pri ušesih, pa tudi pri obdelavi nasadov z raztopino pepela in infundiranjem gorčičnega prahu.

Cherry fly

češnja muhaNič manj škode ne more priti do neškodljivih muh. Na primer, češnja letenje je nevaren uničevalec češnjevega drevesa, zaradi česar lahko izgubite skoraj celoten pridelek. Ličinke, odložene z žuželkami, se hranijo s sadjem in jih pokvarijo. Ko pšenica pade na tla, rastoči insekt za prezimovanje pušča v površinski sloj zemlje.

ličinke muheNič manj nevarnih rudarjev v mrazu. Odkrijte škodljivce češenj vzdolž listja v listih. Surovi tuneli v listnih ploščah pravijo, da so bila določena jajca pretvorjena v ličnike, pripravljena na izhod in spomladi, da postanejo nova generacija odraslih žuželk. Z ogromno okužbo, listi trpijo toliko, da se drevo ne more ustrezno pripraviti na zimo, kar ima za posledico zamrzovanje, zbolel in manj žetve.ličinke

Metulja glog, zlatoguzka in drugih škodljivcev češenj

Od zgodnje pomladi se ne samo čebele vrtijo nad češenjskim sadovnjakom, temveč tudi različne vrste metuljev. Vsi ne lovijo nektarja. Podobno kot zglobov, zlati nogi, češnjaka, so svetli predstavniki škodljivcev češenj.

gosenična češnjakaGosenice teh vrst aktivno jedo brsti in listje, zato je pomembno, da čim prej prepoznamo sovražnika in začnemo se boriti z njim. Na stopnji goseničnic se žuželke zbirajo ročno ali škropijo s kemikalijami. Kako obdelati češnjo od škodljivcev, se odloči vrtnar. Toda pri izbiri insekticida je pomembno, da kemikalija zagotavlja dolgo zaščito in ne škoduje pridelku.

Ker v sezoni veliko metuljev ima čas dati dve ali tri generacije, zdravljenje poteka ne samo v zgodnji pomladi, ampak tudi videz listja, pa tudi ob koncu poletja.

Nadzor zatiranja škodljivcev in preventivnih ukrepov

zatiranje škodljivcevNe glede na to, kako hitro in učinkovito so sodobna sredstva za preprečevanje žuželk, obdelava češnje škodljivcev ne bo dala ustreznega rezultata, če ni pristojnega preprečevanja.

Med sezono so padli listi redno plenjeni in uničeni. Tudi z mumificiranimi, nenasičenimi sadeži.

Boj proti škodljivcem češnje, kot je na sliki, mora biti namakanje rastlin s kemikalijami. Toda to ni glavna faza. Večja dela se izvajajo jeseni in vključujejo:

 • obrezovanje bolnikov, suhih in poškodovanih vej;
 • kosi, kot tudi razpoke v skorji in poškodovanih območjih z gumijo z vrtno gazo;
 • padli listi, veje in preostalo sadje se previdno olupljajo in spali;
 • tla pod drevesi se opustijo in lepo izkopljejo;
 • z začetkom prvega hladnega vremena se vrt razprši s 5% raztopino sečnine.

Spomladi se ponovno preveri stanje dreves in kompleksno predelavo izvajajo od žuželk in bolezni sadnih rastlin. Najpogosteje ta namen uporabljajo sistemska orodja, ki so učinkoviti proti številnim nevarnostim. Namakanje je pomembno ne le za drevesa, ampak tudi za tla pod njimi. Ponavljajoče pršenje je potrebno po cvetenju. Drugo zdravljenje je mogoče storiti poleti.

Obdelava vrta iz češnjevih muh – video