Lahko bug na vrtuMay bug (konjica) je skupen škodljivec zelenih nasadov. Konec pomladi jih pogosto vidimo na drevesih. Med letom se žuželka glasno boji in s tem zvokom je mogoče zlahka prepoznati. Odrasli posamezniki jedo listje dreves v vrtovih in parkih. Ličinke majske hrošča jedo korenine rastlin, kar vodi k njihovi smrti.

Triletna ličinka je sposobna popolnoma uničiti koreninski sistem mladega dreka v eni uri. Glede na to, da je ena ženska konjska žlahtnica, ki vsebuje 70 jajc, videz na mestu teh žuželk grozi s skoraj popolnim uničenjem zelenih nasadov.

Opis žuželke

ličinke in odrasle osebke majske hroščaKakšen je hrošč, vsi vemo iz otroštva. Nekdo jih je videl v živo in nekdo v slikah v pravljico “Thumbelina”.

Telo hrošča je cevasto oblikovano, črno ali rjavkasto rjavo, podolgovato v zadnjem delu. Dolžina doseže 3,5-4 cm. Od drugih insektov se odlikujejo po anteni z dolgimi ščetinami.

Ličinka maja majice, znana tudi kot brazgotina, ima debelo belo telo, upognjeno na sredini, tri pare nog in veliko rjavo glavo.

Pupka hrošča je bolj kot odrasla oseba, vendar s krajšimi krili.

Reprodukcija majskih hroščev in faze rasti

cikel razvoja majskega hroščaCikel razvoja majske hrošča traja pet let. Konec maja odrasli posamezniki plazejo iz zemlje na površje, samice se mati z moškimi in na tleh položijo približno 70 jajc na globino 15-20 cm. Po tem so ženske ubite. Mesec in pol kasneje se iz jajčec pojavijo majhne bele ličinke. Štiri leta preživijo v zemlji, neprestano hranijo korenine rastlin. Poleti četrtega leta se ličinka spremeni v pupo, leto kasneje pa se na zemlji pojavijo tudi odrasli.

Kakšna škoda povzroči majski hrošč in njena ličinka?

ličinka majskega hroščaVzorec odraslega majskega hrošča nima časa, da povzroči veliko škodo, saj živi le približno dva meseca. Ličinke povzročajo veliko večjo škodo rastlinam.

Če se rastline začenjajo zaostajati ena za drugo brez navideznega vzroka, najverjetneje najdejo ličinke pod njegovimi koreninami. Lahko jih najdemo tako, da kopamo luknjo v tleh z globino na bajonetu lopate.

Kako razlikovati ličinke majske hrošča iz podobnega

Preden začnete boj z ličinkom majske hrošča (Melolontha sp.), Se morate prepričati, da je ona, in ne druge žuželke. Najpogosteje zmedli ličinke:

 1. Hrbat nosoroga (Oryctes nasicornis L.). Živi v kompostih.
 2. Bronasti zlati (Cetonia aurata). Prav tako raje kompost kupe.
 3. Buba-jelen (Lucanus cervus L.). V mrtvem lesu.

Spodaj je primerjalna fotografija ličin majskega hrošča in bronze:ličinke majskega hrošča in brona

Previdno pogledate, lahko vidite razliko med njimi. Razlika obstaja v krajih, kjer se nabirajo ličinke. Tako se nezreli posamezniki majske hrošča hranijo na koreninah rastlin in živijo tam. Bronaste ličinke imajo šibkejše čeljusti, živijo v kompostnih količinah in hranijo mrtvo organsko snovjo.

Spodaj je primerjalna fotografija ličink nosoroga hrošča in jelena:ličinke nosoroga in jelena

V kompostnih kopicah ličinke majske hrošča ne pridejo, ker se hranijo samo na živih koreninah.

Folk način za boj proti majski bug in ličinke

boj s hroščom majaČe želite uspešno boriti z hroščom maja, morate vedeti, kako se obnaša:

 1. Zgodaj zjutraj so razpoke ponavadi neaktivne in se zlahka stresajo z dreves na posebej razpršenem stelje. Zbrani škodljivci se nato uničijo.
 2. V temi, hrošči letijo v svetlobo, tako da jih je mogoče zbrati v svetlobnih pasti. Vnaprej mora biti pripravljen – vsaka plitva posoda je prevlečena z lepljivo snovjo in žarnica je nameščena na sredini. Zvečer je past izpostavljen ulici. Ne samo, da se mačkam držijo takšnih pasti, temveč tudi metulje, žlice, gosenice, ki uničujejo zasaditev zelja, pese in zelenih paradižnikov.
 3. Starlingi tudi ne bodo odnehali mesnate dobrote, zato je potrebna pticica na mestu.
 4. Tla pod drevesi so posejana z belo deteljo ali volčjem. Te rastline obogatijo tla z dušikom, ki prestraši ličinke.
 5. Tla pod plantažami se razpršijo z infundiranjem luščne lupine ali rožnate raztopine kalijevega permanganata.

Običajni ježi so ljubitelji ljubkih ličink. Če se bodeča družina naseli v bližini, se bo število škodljivcev začelo hitreje upadati.

Tudi ličinke se ročno zbirajo med kopanjem tal.

Kemično orožje

na vrtu ni majske napakeVsi zgoraj navedeni ukrepi so učinkoviti le z majhnim številom škodljivcev. Če vaši nasadi hitro umirajo, je čas, da se znebite majskega hrošča, da se obrnete na kemične snovi. Kako jih uporabiti in katere droge vključujejo:

 1. “Zemlin”. Nanaša se na insekticidov stika in črevesja. Zdravilna učinkovina je diazinon. To vpliva na škodljivce tal in ohranja učinek dva meseca. Uvaja se v tla med sajenjem in jeseni s preventivnim namenom po žetvi.Zemlin
 2. Nemabakt. Zdravilo je biološko in popolnoma varno za uporabo. Tla poškoduje tla s plenilskimi ogorčicami in posebnimi bakterijami, ki vstopajo v telo ličink skozi dihalne organe in jih uničijo. Potem ogorčice zapustijo prazno školjko in iščejo nove žrtve. V zimskem času ti črvi padejo v anabiozo in s prihodom vročine spet začnejo živeti in začeti krmiti. Sredstvo se razredči z vodo in nanese na predhodno navlaženo in ohlajeno tla.zdravilo Nemabakt
 3. “Začetek”. Analogni “Zemlin” na osnovi diazinona. Zdravilo je na voljo v obliki zrnc, kar poveča trajanje delovanja. Uvaja se v tla zgodaj spomladi in je aktivna v vsej sezoni.priprava Pochin
 4. «Aktara». Sredstva z aktivno sestavino tiametoksam. Dan po vstopu v tla so v njem uničeni vsi škodljivci. Uporablja se lahko kadar koli v letu in v vsakem vremenu. Povečana vlaga ni ovira in ne vpliva na njegove lastnosti.zdravilo Aktara
 5. “Anti-Hrušč.” Proizvaja se v obliki koncentrirane emulzije z dvema aktivnima snovema – imidaklopridom in bifentrinom. Izdelek ima podaljšano delovanje, visoko učinkovitost, odporen na padavine in ni zasvojen. Deluje tako za odrasle kot za ličinke.priprava Antichrusch
 6. “Bazudin”. Zdravilo, ki temelji na diazinonu, ima dolgotrajen učinek in je ekonomično: 30-gramska vrečka zadostuje za obdelavo 20 kvadratnih metrov. Produkt se zmeša s peskom v litrovem kozarcu in se pri sajenju doda malo pod vsakim grmičevjem ali gomoljem.Bazoudin
 7. Vallar. Zdravilo se razredči v vodi in potopi v njej korenine sadik pred sajenjem. Tako ličinko hitro izgine, ko jedo korenine.Priprava Vallar

Za učinkovit boj proti hrošču maja je treba uporabiti vrsto ukrepov za varstvo rastlin. Še bolje je kombinirati zaščitne ukrepe s preventivnimi ukrepi. Torej je zelo verjetno, da bodo ličinke skupaj z gnojem pripeljane na mesto, ker se v prvem letu svojega življenja hranijo z neprepustnimi organskimi snovmi. Pred nanosom gnoja na postelje je potrebno presejati, da bi se izognili škodljivcem. Če je konjska hrana na sosednjih območjih, je bolje, da nadomestite gnoj s kompostom ali tekočim gnojilom iz gobice, za katerega ni zagotovljeno, da ima ličinke. Spoštovanje vseh teh ukrepov bo pomagalo zaščititi njihovo zasaditev in ohraniti žetev.

Boj proti ličinkam majskega hrošča – video