Kako pravilno odabrati dinjeLjeto i početak jeseni – odlično vrijeme, kad počnemo jesti mnogo dinje. Melon među njima je na čelu, prema potrošačima (kao, doista, i lubenice).

Ugodna slatkoća, juiciness, cijeli odvojak korisnih svojstava, sitost – to su sve znakovi dobre dinje. A kako pravilno odabrati zrelu dinja, koja će nam zadovoljiti svojim okusom i donijeti samo prednost? Ovo će se raspravljati u našem članku.

Odabir najbolje dinje na šalteru

Što trebate znati kod kupnje dinjaPočinjemo odabrati ukusnu dinje iz njezina izgleda. To bi trebalo biti cijela, lijepa prirodna sjena (ovisi o raznolikosti), bez udara od udaraca, trulih područja, rezova i drugih oštećenja. Obratimo pozornost na miris koji izlazi iz dinje: treba biti začinjeno, med, s notama vanilije, ponekad – krušaka, ananasa. Ako nema mirisa ili slabog, slično aromu zelenila, tada je dinja zelena i neće imati željenu slatkoću. Pedikula zrelog dinje je suha.

Uzmi melon u rukama i osjetimo ga: trebalo bi proljeće. To znači zrelost fetusa. Tvrda površina neozbiljnih dinje, mekana, na kojima su tragovi – preženi, izgubili su okus i korisna svojstva. Slapping na zreloj dinja, čut ćete nejasan zvuk. Ako “zvuči” zvučno, onda bi to bilo vrijedno.

Navedimo glavne značajke zrelog, ukusnog dinja:

 • Ona ima ugodan miris meda – nećete ga pogrešno zamisliti za bilo što. Dobar znak ako dolazite u ladicu s dinje i jasno osjetite njihov miris.
 • Elastična – kada pritisnete prst na površini ploda, osjeća se kao da raste.
 • Površina bez pereseleni, udubljenja – većina sorata ima žutu boju kore.
 • Kada je udario, gluhi zvuk, ne zvoni ili “potonuća”.

Stavljanje takvog zadatka, kako odabrati dobru dinja, uzeti u obzir: ona mora biti neozlijeđena! Mjesta, udubljenja, pukotine su mjesta koja su korisna za širenje bakterija. Uzimajući dinje s takvim površinskim oštećenjima, riskirate da budu utaženi s gastrointestinalnim bolestima.

Iz istog razloga, kupnja polovica dinje pre-cut za praktičnost prodaje je također opasno. Isti princip treba slijediti odbijanje kušanja komadića dinje koju jedan prodavač koji vas obavezuje može vam ponuditi na tržištu. Bakterije se akumuliraju i na voćnjaku i na nožu.

Odaberite najslađi izbor dinja

Namjeravate kupiti dinje, tražimo najslađe, jer će nam to biti najukusnije. Obilježja okusa ovog voća ne ovise samo o stupnju sazrijevanja, nego io raznolikosti. Dakle, kako odabrati slatku dinja u načelu, malo orijentirane u razrede.

Najslađi i najčešći, imamo dinje:

 • “Kolhoznitsa” (velika, glatka koža svijetlo žute ili zelenkasto-žute boje s izraženim žilama).Grade Kolhoz Žena
 • Med (ovalni oblik, zelenkasta ili ohristogo lijepa boja, nevjerojatan miris meda i karakterističan slatki okus).Medeni dinja
 • Ananas dinja (rano, prvo ga vidimo u trgovinama, oblik je ovalan, koža glatka).Dinosača ananasa
 • Musk (jedna od najmanjih vrsta, s ovalnim oblikom, karakterističnim izraženim utorima).Mouscous dinja

Možete staviti svoju omiljenu sortu na svoj vrt. Stvaranjem prihvatljivih uvjeta i brigom za to, dobit ćete vlastiti usjev ove kulture.

Melon na mjestuDa biste kušali dinje uzgajani sami u svoje najbolje vrijeme, oni bi trebali biti uklonjeni iz grma na vrijeme. Kako odrediti zrelost dinje u vrtu prije nego što je razbijena?

 • Peduncle – suho ili jako tromo.
 • Voće više ne raste.
 • Karakterističan za raznolikost boje kore (ne zaboravite da najprije dozrijeva bočicu, zagrijana suncem).
 • Očistite ugodnu aromu (neke sorte se dogode ako lagano izrežete oguliti).

Kad se melon iz vrta izrezuje, nemojte se sramiti ako u njemu postoje zelenkaste površine. Fetus ne može biti u isto vrijeme ravnomjerno, ali okus ne pate od toga.

Je li otkup nezrelog dinja opravdan?

U narodu postoji takva tradicija: kupiti nekoliko dinje odjednom, a štoviše zelenilom. Učinite to zbog toga što će voće, primjerice, ležati nekoliko dana na balkonu, zrasti i neće morati ponovno otići u trgovinu. Bilo bi racionalnije početi shvaćati: je li rastopljena zrenja dinje? Situacija je sljedeća.

Kao što kaže praksa dinje gusaka, dinja, malo nezrela, može dostići neophodno stanje kuće na toplom mjestu.

To vrijedi samo kad dinja nije potpuno zrela. Međutim, takav će se plod malo razlikovati od onih koji su zreli u vrtu.

Zrenje slomljenog dinje pod utjecajem sorte, uvjeta uzgoja i kasnijeg skladištenja te drugih čimbenika. Trgovci koriste takvu imovinu od dinje da nije došla do kupca prepunog, beznadno izgubila prekrasne okusne kvalitete.

Dobro mjesto za kupnju dinje

Na ovom mjestu ne možete kupiti dinjeUvjeti skladištenja i prijevoza važni su kada se radi o dinje. Najbolji uvjeti stvaraju se u trgovinama, supermarketima, trgovačkim podovima – mjestima licencirane trgovine proizvodima. Vaše najbolje osiguranje u takvim slučajevima je sanitarna provjera trgovačkih mjesta i uvjeta za prodaju robe.

Kategorije ne možete kupiti dinje od uličnih dobavljača u blizini cesta! Ispušni plinovi, prašina za podmazivanje robe, štetne tvari apsorbiraju se u voće kroz mikročvrsne dijelove kože. Takve dinje brzo postaju neprikladne za potrošnju, čak i ako su izvorno odlične kvalitete.

U zaključku, recimo da se ne bojte jesti dinje. Ova poslastica je skladište potrebnih vitamina i mikroelemenata. Pristupite izboru fetusa odgovorno i pripremajući se, a onda vas neće razočarati.

Kako odabrati zrelu dinja bez nitrata – video