na fotografiji kupusa brokuleGodišnji uzgoj brokule pripada obitelji kupusa i predstavlja podvrstu cvjetača. Unatoč činjenici da se ovo povrće relativno nedavno pojavilo na domaćim krevetima i smatra se vrlo egzotičnim, nepretenciozan je i vrlo pogodan za uzgoj u lokalnim klimatskim uvjetima.

Vrste brokule

U izgledu, brokula je slična cvjetaču. Ima gustu glavu koja se sastoji od cvatova, koji se koristi za hranu.

Postoje dvije glavne vrste kupusa brokule:

  • normalno;
  • šparoga.

na fotografiji šparoge brokulaČešće je uobičajena, koja oblikuje jednu glavu u sredini na debelom stabljiku.

Asparagus broccoli proizvodi nekoliko tankih stabljika malih glava.

Ukupno ima više od stotinu sorti na svijetu, au Rusiji se uzgaja par desetaka.

Zahtjevi za temperaturu, vlagu i tlo

Brokula kupus zahtijeva osvjetljenje i vlažnost. Preporučena vlažnost tla je 75%, zrak 85%. Povrće nije osjetljivo na visoke i niske temperature: potrebno je do -7 ºC mraza, ne treba sjenčati glavu. Optimalna temperatura je 16-25 ºC.

Kultura preferira slabe slabo alkalne i neutralne tla. Preporuča se da je raste na mjestima gdje je prošle godine bilo krumpira, mrkve, grah. Loši prethodnici su rotkvica, repa, rotkvica, kupus, rajčica. Ne preporučuje se posaditi brokule kupusa na istim parcelama, prije 4 godine.

Uzgoj sadnica i sadnju brokule u otvorenom tlu

Sjeme odabrane za sadnju dezinficirati se u otopini mangana pola sata. Tada se isperu u hladnoj vodi. Takav postupak pomoći će u budućnosti da se nosi s većinom tipičnih bolesti. Da bi se povećala otpornost na štetočine i povećala prinos, sjeme se tretira s Agat-25, Albit, El-1 ili sličnim pripravcima.

na fotografijama uzgojenih brokula kupusaMetoda sadnice uzgoja brokule smatra se učinkovitijom. Povrće je kasno usjev, a vrijeme sadnje je također kasno. U tom smislu, nema potrebe za rastom sadnica u grijanim prostorijama. Trajanje sjetve traje krajem travnja – početkom svibnja. Ako se to vrijeme toplo vrijeme ne postavi, dovoljno ih je pokriti filmom. Pickling brokula kupus je napravio nakon 2 tjedna. Tjedan dana kasnije sadnice počnu otvrdnjavati, postupno otvarajući pristup zraku, vjetru i suncu.

Related  Što znače žute i bijele vene u lubanju lubenice?

Sjedište brokule kupusa na otvorenom terenu proizvodi se u 30-45 dana, kada biljke tvore šestu pravi list. Bolje je pripremiti krevete unaprijed. U jesen se provodi liming i uvode gnojiva: gnoj, superfosfat, kalijev nitrat. Za liming, dobro jaja ljuska jaja će raditi dobro. Kreveti se mogu oploditi i neposredno prije sadnje. Top-dressing dobro se bori s problemom nedostatka hranjivih tvari u tlu.

Poznavanje brokula kupusa na otvorenom terenu je bolje proizvesti na oblačno vrijeme ili u večernjim satima, kada je solarna aktivnost u padu. Sustava sadnje je 40×60 cm.

Jabuke su izvučene dovoljno duboko: većina stabljike mora ostati ispod kreveta tijekom sadnje. Kao gnojivo dodajte pepeo, kompost i dolomitni brašno. Biljke produbljuju oko 1 cm. Dok rastu u rupama, sipajte tlo sve dok se ne postigne ravnomjeran stupanj kreveta.

Briga za brokule

bogata berba brokuleBriga za kupus brokule uključuje i korov, zalijevanje, hranjenje, kontrolu štetočina. Ova kultura koja voli vodu preporuča se da se voda jednom za 2 dana, a vruće vrijeme, učestalost navodnjavanja povećava se na 2 puta dnevno. Trajno treba održavati vlažni sloj tla dubine od oko 15 cm, poželjno u večernjim satima. Nakon svakog navodnjavanja provodi se labavljenje tla kako bi se izbjeglo propadanje korijena.

Brokula kupus reagira pozitivno na gornji obrok. Preporučuje se da se provode čak i ako je tlo dobro oplođeno. Prvo hranjenje od kravljeg gnoja (1:10) ili izmeta ptica (1:20) napravljeno je nakon ukorjenjivanja biljaka u vrtu. Drugi se proizvodi nakon 2 tjedna. Treći se izvodi s početkom formiranja cvatova. Za nju možete koristiti sljedeći sastav (na temelju 10 biljaka):

  • voda – 10 litara;
  • superfosfat – 40 g;
  • amonijev nitrat – 20 g;
  • kalijev sulfat – 10 g.

Nakon rezanja središnje glave, na biljci počinju formirati bočne stabla s cvjetnjama, što će biti značajan dodatak usjevu. Da bi potaknuli njihov rast, koristi se sljedeća otopina:

  • voda – 10 litara;
  • kalij sulfat – 30 g;
  • superfosfat – 20 g;
  • amonij nitrat – 10 g.

Related  Pregled vrta i ukrasnih sorti šljiva

Dobar dodatak za gornji preljev bit će drveni pepel i infuziju koprive.

Glavni štetnik kulture je križarska buha. Može se odmah pojaviti na polju sadnje brokule kupusa na otvorenom terenu. Zaštitite mlade biljke mogu se prekriti tankom netkanom tkaninom. Tijekom rasta brokula kupusa, Iskra se koristi za kontrolu štetočina, ali se može koristiti samo prije cvatnje. Daljnje mjere su smanjene na bacanje biljaka s mješavinom drvenog pepela i duhanske prašine ili prskanjem infuzijom ovih komponenti.

Sakupljanje i skladištenje usjeva

slika pokazuje kako pravilno rezati brokuleUzgoj brokule kupusa treba osigurati da nije pretjerano, i rezati glavu dok se ne pojavi žuto cvijeće. Inače, povrće postaje neprikladno za ljudsku prehranu. Središnji pucanj je rezan nakon dostizanja duljine od 10 cm. Cvjetovi se uklanjaju zajedno s kljunom. Kao i kod cvjetača, njegov vrh je sočan i ukusan. Žetva je bolje ujutro, da se isključe biljke za vlaženje na suncu. Rane sorte koje se dobivaju u ljeto za dugoročno skladištenje nisu prikladne. Jedini način da ih spasite je zamrzavanje. No, žetva prikupljena usred jeseni može se čuvati u hladnjaku ili podrumu na nultoj temperaturi oko 3 mjeseca.

Nakon rezanja glave, ne biste trebali žuriti da uklonite biljku iz kreveta. Oblikovat će nekoliko bočnih cvjetnica s malim glavama. Na njihov razvoj će trajati oko mjesec dana. Ako je žetva prikupljena tijekom ljeta, onda je dodatak tome zajamčen. Ali stvaranje lateralnih procesa u jesen je sasvim moguće, zbog sposobnosti da brokula podnosi male mrazove. Biljke se mogu pucati čak i ako su rastrgane s tla i samo leže na krevetima.

Sjetva sjemenki brokule za sadnice – video