Mladi Colorado beetleŠtetnici godišnje uzrokuju ozbiljnu štetu obje plantaže krumpira, i poljima farmi. Kao posljedica takve štete, ne samo da nadzemni dijelovi biljaka i njihovi korijeni pate, nego i prinos je bitno smanjen. Hibernacija u tlu, gomolji i ostatci biljaka, odrasli insekti i ličinke postaju vrsta odgođene prijetnje vrtlaru. Kako bi se osiguralo da su usjevi dosljedno visoki i visoke kvalitete, potreban je sustav mjera za borbu protiv štetočina lišća krumpira i gomolja na tom području. Pročitajte sljedeći članak: Bolesti krumpira – fotografije, opis i liječenje!

Kolorado

Colorado beetleŽuto-smeđi kornjaši, duljine oko centimetara i raspoređeni uz uzdužne trake na kititu, poznati su uzgajivačima krumpira i predstavljaju glavnu opasnost u mnogim dijelovima zemlje. Odrasli pojedinci, osobito ličinke, u potpunosti mogu uništiti lijevanje i mlade stabljike. Ako se na nastup ovog štetnika krumpira, borba protiv njega ne provodi, prinos može pasti za pola.

Najveća šteta uzrokuju insekti tijekom formiranja gomolja, kada se pupoljci i cvjetovi pojavljuju na grmlju. Znajući o postojanju učinkovitih kemikalija, kao što je tabu za preradu krumpira, mnogi vrtlari još uvijek ne napuštaju popularne načine rješavanja Colorado beetlea i žičare. Među tim mjerama:

 • uništavanje jaja kukaca, skupljanje ličinki i odraslih;
 • navodnjavanje klice i rastuće grmlje s biljnim infuzijama na osnovi celandina, tansya, bosiljeva, ribizla;
 • zajedničko sadnje s usjevima koji obeshrabruju boginja, kao što su mahunarke ili korijander.

Učinkovita zaštita od štetnika bit će trostruka obrada biljaka od zapovjednika, Iskre, Mospilana, Aktare ili drugih lijekova.

Glavna stvar je da 20 dana prije žetve kemikalije se ne koriste.

Biološki lijekovi, na primjer, Boverin, Fitoverm i Agverotin, pokazuju svoj učinak tijekom 5-7 dana i posebno su učinkoviti protiv glavnih štetočina lišća krumpira.

Wireworms – štetočina i kontrola krumpira

Šteta od žitarice krumpiraČvrste, do 3 cm duge, žute ličinke kukaca klikaju na sočne podzemne izbojke, korijenje i gomolje. Posebno draga od žitarica, dakle, kad se pronađu ti štetnici krumpira, moraju se boriti protiv uklanjanja ovog korova. Tuberi koje je pogodio žičarka obojeni su s tečevima, često pogođenim truljem, nematodama i bolesti krumpira.

Da biste zaštitili obrezivanje od opasnih štetnika, možete upotrijebiti:

 • uvođenje gnojiva koja sadrže amonijak;
 • liming tla kako bi se smanjila njezina kiselost;
 • sadnja biljaka mamaca;
 • čestog popuštanja tla i uništavanja korova
 • preuzimanje tretmana s insekticidima ili uporabom kemikalija, na primjer, tabu krumpira tijekom sadnje.

Insekticidno jetkanje sadnog materijala i liječenje Taboo Tabs pomaže u zaštiti biljaka za 45 dana.

Osim toga, pripravak je aktivan protiv Colorado beetle, lisnih uši i cvrčaka. U tom slučaju zaštitna svojstva se čuvaju do 35 dana.

Related  Velikodušan za žetvu Grusha Williams – omiljen među sortama

cvrčci

LeafhopperIzvana slično liscima i buvama, ove štetočine lišća krumpira hrane biljnim sokovima i to uzrokuje ozbiljnu štetu sadnji:

 • Na mjestu uboda, prvo se stvaraju mrlje, a tkiva oštećenih dijelova grmlja potpuno su izumrli.
 • Oštećena područja postaju put za prodiranje bakterijske flore, spore gljivica kalupa i izvore drugih infekcija.
 • I sami kukci podnijeti opasnu opasnost za noćnu bolest, uključujući i stupac.

Kako bi zaštitili izbojke iz listopada, bit će korisno koristiti insekticide Cruiser i Tabu da obrade krumpir i prije ulaska u tlo. I uz pomoć Karate Zeona, možete uništiti jazbinu oko sadnje krumpira.

Krastava buha je štetočina vrhova

Krvni krumpirRazličite vrste buha su česte diljem svijeta. Adult beetles, do 3 mm dužine, pripadaju štetnika lišća krumpira. Tanak, s tri para nogu, ličinke koje se razvijaju na korijenima, u godinama koje su pogodne za insekte, mogu uzrokovati gubitak zdravih grmlja i većinu usjeva. Poraz je olakšan kasnima sadnje gomolja i suhog, vrućeg vremena.

Možete vidjeti tragove boravka krumpirove buhe pomoću karakterističnih rupa i jama na površini lišća.

List krumpira oštećen buhaUz tabu, fosfamid s koncentracijom od 0,2% može se koristiti svakih 10 dana kao sredstvo za zaštitu i borbu protiv štetnika krumpira. Uzorci odraslih uhvaćeni su na zamke za ljepljive mamce. I na malim ljetnim plantažama učinkovito raspršujući infuzijom kamilice ili duhanske prašine u smjesi s drvenim pepelom.

Nematode krumpira: znakovi poraza i kontrole

Zlatna krumpirova nematodaRazmislite o mikroskopskim roundworms prve ruke je gotovo nemoguće. No, tragovi prisutnosti zlatne krumpirove nematode na fotografiji i bezobziranog oka jasno su vidljivi. To su sjeme štetnika, slično zrelom mlinu, koje prekriva korijene zaražene biljke. U ovom obliku, štetočina zime i može ostati održiv najmanje 10 godina. Grmljavine na koje se utječe vanjska depresija, zaostaju u rastu. Karakteristični znak infekcije tla s nematodama je žutanje donjih lišća na grmlju krumpira. Ako rastrgate takvu biljku, možete vidjeti kruške korijena s malim gomolama. A ponekad se krumpir uopće ne formira.

Related  Korisno je znati kako i kada očistiti bundu različitih datuma zrelosti

Tuber zahvaćen stabljom nematodeAko plantaže utječu na nematode krumpira, znakovi njegove prisutnosti na gomolji izgledaju poput smeđih mrlja koje kasnije rastu i puknu. Tkivo pod utjecajem kože dobiva smeđi, labavi izgled, a na granici sa zdravim mesom nalaze se štetočine nametnika.

Nematoda korijenskih čvorova koji parazira podzemni dio grmlja krumpira, uključujući gomolje, šteti biljkama, a to dovodi do njihove smrti. Na mjestima gdje crvi prodiru i na područjima njihovog života pojavljuju se žučni zubi – do promjera do 1,5 mm. Ove usjeve, ostavljene na korijenima i gomoljima od štetnika krumpira, mogu se vidjeti na slici jer se one postupno rastu, spajaju i dovode do deformacije gomolja i biljnih organa. I u oštećenim tkivima bakterije i gljive lako se mogu naseliti.

Polje krumpira zahvaćeno nematodomU tlu, nematode se lako prevoze s sadnim materijalom i tlom. Izvor infekcije može postati vrtni alat, cipele, pa čak i vodu. Stoga se preporučuje da se gomolji prije sadnje isperu četkom pod vodom, a grmlje na koje se štetočinje nakon kopanja pažljivo prenose s grebena i spaljuju. Ako u tlu postoje galske, kaulinske ili zlatne nematode, područje distribucije štetnika jasno je vidljivo na fotografiji stranice.

Kako bi se izbjeglo oštećenje gomolja crvima, sadnja se provodi što je ranije moguće, a prednost se daje najrjeđim varijantama, zrenja koja je manje od 60 dana – ciklus razvoja nematode.

Na biljku je pogođena nematodaZaštita od štetnika krumpira i njene kontrole, u slučaju nematoda, sastoji se od:

 • u korištenju rezistentnih sorti;
 • u pridržavanju pravila rotacije usjeva, koja se sastoji u promjeni usjeva ne manje od 3-4 godine;
 • u usjevima na području krumpira rast mahunarki, kukuruza i višegodišnjih trava, čišćenje tla crva.
 • u upotrebi kemijskih sredstava za tretiranje tla, na primjer, tiazona, karbomida, karbata ili heterofosa.

Krumpir krumpira

Krumpir krumpiraBezobzirno obličje moljci smeđe ili sive boje su ozbiljni štetnici krumpira, a borba protiv njih, ili bolje s njihovim gusjenicama, treba provoditi samo na složen način. Ovi insekti su nepretenciozni i nalaze se posvuda, ali su posebno dobro utemeljeni u zasjenjenim uglovima s visokom vlagom. Jaja jaja, često hibernating na travi, u proljeće pretvoriti u ličinke i otići na krumpir i druge nightshade.

Related  Kako postaviti ružu iz buketa – metode uzgoja i osnovna pravila za brigu o reznicama

Larva krumpiraJasno se vidi kako se štetnik krumpira na fotografiji, gnukujući stabljiku preko korijenskog ogrtača, ulazi u njega, a zatim se uvodi u obližnje gomolje i grmlje, uništavajući mnoge biljke.

Borba s krumpirovima može:

 • uklanjanjem korova-žitarica;
 • uz pomoć zamki na feromone;
 • koji utječu na štetnike s insekticidima.

Krumpirna moljac

Krumpirna moljacOvaj kukac, koji nalikuje fotografiji s krumpirovom kuglom, razvija se ne samo u ljetnim mjesecima. Također je aktivan u uvjetima skladištenja pri temperaturama iznad 10 ° C. Za toplu sezonu kelj majka može proizvesti do osam generacija, a ako odrasli ne ozbiljno štetu usjevu, gusjenice oštećuju i gomolje i zeleni dio grma.

Lobna krmačaNa mjestima gdje se nalaze znakovi štetočina krumpira, potrebno je:

 • skrbiti za skladištenje krumpira na temperaturi koja ne prelazi 5 ° C;
 • primjenjuju se samo zdravi sadni materijali;
 • posaditi vruće gomolje što je prije moguće;
 • Vrlo proklijan sadnice;
 • provesti duboko kopanje u proljeće i jesen;
 • boriti se sa samohranom divljinom;
 • Visoko grmlje,
 • prije kopanja gomolja da biste izrezali i uništili vrhove.

Sprječava razvoj štetočina tretmana iskopanog gomolja lepidocid. Od krumpirova moljca u krevetima pomoći će liječenju kemikalija sličnih onima koji se koriste u borbi protiv Colorado krumpira i ostalih štetnika krumpira. Obrada od krumpira i kolača može se ponoviti krajem kolovoza. To neće dopustiti gusjenicama da se spuste na korijene.

Ako je cilj vrtlara visok prinos kvalitetnih gomolja, sprečavanje širenja štetočina krumpira i borbe protiv njih trebaju biti obavezne integrirane mjere na mjestu.

I ovdje ne možemo bez sustavnog praćenja stanja biljaka, ali i bez stvaranja povoljnih uvjeta za rast krumpira na plantaži.

Štetnici krumpira i kontrola – video