Fotografija Savojskog kupusaSavojski kupus – dvogodišnja kultura povrća. Je li podvrsta bijelog kupusa. U prvoj godini stvara kratki pucanj kocherygu, na kojem se formiraju glave. Listovi su velike, različite nijanse zelenog, unutar glave svijetlo zelena. Od uobičajenih kupus karakterizira činjenica da su listovi nisu glatke, a balon, glava ima labave strukture. Težina glava, ovisno o sorti 0,5 – 3 kg. Na produktivnost Kelj prinosa, ali se razlikuje u ukusu, bogata proteinima i vitaminima. U drugoj godini biljka baca izduženi zupčasti stabljika, na kojoj nastaju cvjetovi. Sjemenke zadržavaju sposobnost klijanja do 5 godina.

Zahtjevi za tlo, temperaturu i vlagu

Savojski kupus je biljka blistava. Dugo svjetlo dana povoljno utječe na formiranje glava.

Od svih vrsta kupusa, Savoy razlikuje se od svoje visoke otpornosti na mraz. Osobito otporna na hladnoće, neke od kasno zrenja. Klijavost sjemena nastaje čak i na temperaturi od + 3 ° C, a intenzivan rast sadnica događa se na 16-18 ° C. Privremeno hlađenje do 8 ° C, usporiti razvoj biljaka, ali ne zaustaviti. Klice srednjih i ranih rijetkih vrsta podnose kratkotrajne mrazove na -1-2 ° C, kasni -5 do -6 ° C.

Sadnice Savojskog kupusa bolje su od ostalih vrsta kupusa koje pate od nedostatka vlage, no biljke za odrasle su higrofile. Vlažnost intenzivno isparava kroz velike lišće, a biljke trebaju redovito zalijevanje.

Kultura preferira plodno tlo i reagira na gnojiva. Kasne sorte zahtijevaju veće zavođenje nego rane. U kultiviranju Savojskog kupusa u Uralsu iu srednjem pojasu koriste se uglavnom mineralna gnojiva. Specifičnost tih regija je takva da se u kratkom ljetu formiraju samo sorte s kratkim zrenjanjem. Biljke se brzo razvijaju, a organske kiseline polako, što zaostaju za ovim procesom.

Loše prethodnici Kelj su: rotkvica, repa, rotkva, kupus, rajčica, dobro – krumpir, mrkva i grah. Svake godine morate promijeniti mjesto Savojskog kupusa. Ponovno sadnja povrća na ležaljkama preporučuje se ne prije 4 godine.

Popularne vrste Savojskog kupusa

Ovisno o razdoblju sazrijevanja, sorte Savojskog kupusa podijeljene su na:

 • rano sazrijevanje – 105-120 dana;
 • sredinom zrenja – 120-135 dana;
 • kasno sazrijevanje – više od 135 dana.

Related  Uvjeti i pravila za sadnju sadnica rajčice u otvorenom terenu

Popularne vrste rižinog zelenog kupusa:

 • Zlatno rano. Masa glava do 1 kg. Otporan na pucanje.
  Raznolikost Savojskog zelja - zlatno rano
 • Obljetnica. Masa glava je do 0,8 kg. To je sklona pucanju.
  Na fotografiji Jubilej Savoy kupus
 • Mila 1. Masa glava do 3 kg. Popustljiv sorta koji se može uzgajati na teškim tlima.
  Sorta Mila 1
 • Julius F1 Težina glava je 1,5-3 kg. Vrlo hrapav hibrid.
  Raznolikost Savojskog kupusa Julius F1 - fotografija

Popularne vrste Savojskog zelje su srednje zrenja:

 • Melissa F1 Težina kupusa do 3 kg. Hibrid je otporan na pucanje.
  Raznolikost Savoy kupusa Melissa F1 - fotografija
 • Opseg. Masa glava do 2,5 kg. Ocjena je otporna na pucanje.
  Variety Sphere - fotografija

Popularne vrste Savojskog zelje su kasno zrenje:

 • Ovass F1 Hibrid s visokim prinosom, uzgajan u Nizozemskoj.
  Ovassa F1 - fotografija
 • Vertu 1340. Masa glava do 3 kg. Vrlo bogata sorta.
  Popularna kasno zrenja raznolikost Savojskog kupusa - Verteu 1340
 • Veroza F1. Masa kupusa do 3 kg. Hibrid otporan na smrzavanje. Prikladno za dugotrajno skladištenje.
  Na slici je srednji zreliji izbor Savojskog kupusa Verosa F1
 • Morah F1. Masa glava do 4 kg. Hibrid je rezultat križanja Savoja i bijelog kupusa. Površina lišća je glatka.
  Na slici, sredinom zrenja raznovrsni Savoy kupus Mora F1

Uzgoj cvjetnica Savoja i slijetanje u zemlju

Kako rastiti Savojski kupus?
Prije svega, trebate pripremiti tlo. Prije jesenskog kopanja, organska gnojiva se nanose brzinom od 5 kg / 1 m2. U proljeće se tlo drži za punjenje vlagom. Prije sadnje kupusa, mjesto je iskopano na dubinu od 15 cm.

Sjeme ranog sazrijevanja sorti zasađene su sredinom ožujka, sjemenke srednjeg i kasnog sazrijevanja sredinom travnja. Nakon nastanka klice, temperatura se smanjuje na 8-10 ° C.

Zalijevanje počinje kada se pojave embrionalni listovi. Zalijevanje sadnica obavlja se u jutarnjim satima s kasnije emitiranjem. U sjajnom suncu sadnice su zasjenjene novinama natopljenim vodom.

Dive sadnice u oko 2 tjedna. Kupus se preporučuje da se transponira u hranjive posude. Korijen biljke je izrezan na trećinu duljine.

Slijetanje u tlu provodi se za 40-45 dana. Tada bi trebalo formirati 4-5 letaka. Za rane sorte u vrtu izaberite dobro osvijetljena područja ponajprije na južnoj padini. Ako je vrijeme cool, biljke su pokrivene filmom ili kapicama kako bi izbjegli pušku.

Related  Trešnja trešnje: opis sorte, fotografije i brige o kulturi

Sadnja ranog sazrijevanja sorti može se podijeliti u više termina do kraja svibnja. Sazrijevanje i kasno sazrijevanje – posađeno u lipnju – početkom srpnja.

Sustavi sjetve Savoja:

 • rano zrenje – 35×40 cm;
 • srednje zrenja – 50h50 cm;
 • kasno zrenje – 60×60 cm.

Posađene mladih biljaka preporučuje se 2-3 dana pritenyat.

briga

Briga za Savoy kupus uključuje korov, zalijevanje, hranjenje, kontrolu štetočina.

Prvo otpuštanje tla s dubinom od 5-7 cm napravljeno je nakon sadnje biljaka u tlu. Kako dubina raste, otpuštanje se povećava na 15 cm. Što je tlo veće, to je dublje potrebno otkloniti. Nakon 3-4 tjedna biljke su hibernirane.

Zalijevanje se provodi jednom tjedno, u toplom vremenu učestalost se treba povećati. Vrste ranih zrenja posebno su zahtjevne za vlaženje u svibnju, srednje zrenja i kasno zrenje u srpnju i kolovozu.

Nakon što kupus počne rasti, obavlja prvi gornji odijelo. Od organskih spojeva koristite zmije (1:10).

Iz mineralnih gnojiva primijenite sastav:

 • voda – 10 litara;
 • urea – 15 g;
 • superfosfat – 40 g;
 • gnojiva od kalija – 15 g.

Sljedeći gornji preljev se izvodi u fazi zavoja vjetra. Tijekom tog perioda koncentracija fosfora i kalijskih gnojiva povećava se za faktor od 1,5.

Savojski kupus je u manjoj mjeri od bijelog kupusa osjetljiv na štetnike. Povremeno se pregledavaju listovi, uklanjaju se jaja. Za kontrolu štetnika koristite i prašinu s drvenim pepelom.

Sakupljanje i skladištenje

Savojski kupus dobiva se od kraja lipnja. Važno je ukloniti glave pravovremeno, sklone pucanju. Postoji i način da se spriječi pucanje. Da biste to učinili, uklonite dno lišće ili kopajte korijen.

Kratke ocjene dobro se podnose hladnim puškom i malim mrazima. Koristeći ovu značajku, neki vrtlari ostaviti zimski kupus u krevetima pod slojem snijega i rezati po potrebi, raking snijeg.

Savojski kupus pohranjen je u kutijama ili na policama, polaganjem u jedan red. Optimalna temperatura spremanja je -1-3 ° C.

Zanimljive informacije o kupusu