Priprema usjeva za pohranuNije dovoljno za žetvu velike kulture krumpira. Potrebno je osigurati takve uvjete da hrana krumpir zadrži svoje hranjive tvari što je duže moguće. Sjemenarstvo krumpira pohranjeno u nekoliko drugih uvjeta. Samo promatranje temperature i ventilacije mogu izbjeći oštećenje gomolja.

Priprema gomolja za skladištenje

Skladištenje krumpira u kutijeKorijeni usjevi se bere na suhom vremenu. U ovom slučaju odabrani su samo uginuli zdravi gomolji za skladištenje krumpira. Ostatak usjeva odvaja se za brzu uporabu u prvim jesenskim mjesecima. Odabrani krumpir iz stražnjice skuplja se u kontejnerima i stavlja u karantenu u mračnoj hladnoj prozračnoj prostoriji tijekom 2 tjedna. Za to vrijeme ona mora dogoditi Phytophthora bolesti i drugih tamne mrlje na površini kore i zaprobkovatsya lagano neprimjetno štetu. Nakon toga, napravljena je oznaka, promatrajući uvjete čuvanja krumpira.

Prije punjenja podruma mora se pripremiti krumpir.

Za pohranu krumpira prije novog usjeva mogu biti različite načine ovisno o klimatskim zonama i mogućnostima vlasnika:

  • u podrumima;
  • u jamama u vrtu;
  • na balkonima.

Skladištenje krumpira u podrumima

Krumpir u rešetkamaNajčešći je skladištenje krumpira u podrumu. Istodobno, podrum mora imati otvore za ventilaciju, biti spreman za žetvu, tj. Sušiti i dezinficirati. Skladišni prostori osiguravaju ugradnju specijalnih posuda ili kutije s provjetračkim provrtima. Postoji polaganje žetve u kutijama za skladištenje krumpira ili u rasutom stanju, nije važno. Glavna stvar je da je podrum brzo uspostavio ravnotežu temperature od 2-4 stupnja, najviše udoban za očuvanje hranjivih tvari. Vlažnost zraka treba biti unutar 85-90%.

Nedavno se put prakticira kada se priprema usjeva pakira u mrežaste vreće na 20-25 kg i pohranjuje u njima. To omogućuje da proizvod disati i pri odabiru za korištenje ne krši uhodani klimu, ne okrenuti susjedne korijene. Ovom metodom skladištenja nema otpadaka. Istodobno, sloj krumpira ne smije biti veći od 1,5 metara.

Related  Što tražiti pri odabiru zrelog i slatkog naroda

Važno pitanje je kako skladištiti krumpir. Za dugoročno skladištenje koriste se samo kasna i srednja sorta. Rani krumpir se prvenstveno koristi kao vrijeme odmora da se pumpa u veljači, i to će početi rasti nekontrolirano. U podrumu mora postojati nekoliko odjeljaka. Sjeme se čuva odvojeno. Također je poželjno ne miješati sorte. Stoga je skladište rešetke za ljetne stanovnike, koje traži dobivanje i održavanje nekoliko sorti, optimalno.

Kršenje toplinskog režima može dovesti do takvih problema:

  • flabbiness krumpira;
  • izgled slatkog okusa;
  • pojavljivanje tamnih mrlja na površini iu dubini korijenskog usjeva;
  • rano klijanje gomolja.

Krumpir može postati slab kad se skladišti u toplini. Istovremeno, vlaga isparava iz krumpira, a biološki procesi u gomolji se ubrzavaju. Ako se krumpir pohrani čak iu difuznom svjetlu, postat će zelena i postati otrovna. Mogu se pojaviti tamne mrlje za skladištenje krumpira ispod normalne temperature čak i pola stupnja dugo vremena. Ali, istodobno, tamne mrlje ne pojavljuju se odmah, ali nakon nekoliko dana grijanja. Slatko neugodno postaje gomolj nakon skladištenja u blizini točke smrzavanja vode, bliže nultom stupnju. Za hranu, takav krumpir ne stane, ali klice će dati i žetvu ne boli. Ovo čuva rani inokulum.

Izrada optimalnih uvjeta za skladištenje krumpiraDa bi obustavili buđenje krumpira u ožujku, privremeno su stvoreni uvjeti skladištenja s padom temperature do 1 stupnja. Neće utjecati na nekoliko dana hlađenja na okus gomolja, budući da škrob nema vremena pretvoriti u šećere. Kliciranje se usporava tjedan ili dva, a ovo proljeće je bitno. Kasnije, otvori za ventilaciju pomažu zadržati željenu temperaturu u podrumu sve do novog usjeva, a razdoblje skladištenja krumpira traje bitno.

Za očuvanje gomolja potrebna je stabilna vlažnost i temperatura.

Ostali načini skladištenja krumpira

Skladištenje krumpira u zatvorenim jamaSkladištenje u jamama moguće je u područjima s blagom klimom. Istodobno, postavljena je duboka jama, viza za ventilaciju položena je slamkom i vertikalno montiranim krakovima. Krumpirov ležaj izlivena u 1 metar, je postavljen na gornjem juta, gornjeg sloja suhog pijeska i suhog zaravnivaetsya mase. Prije početka stabilnih mrazova jama je dodatno izolirana odozgo. Sklonište se rastavlja samo u proljeće.

Related  Upute za upotrebu insekticida Enzhio

Skladištenje krumpira u burtasSkladištenje u otvorenim stezaljkama se koristi u zapadnim regijama. Ova metoda skladištenja temelji se na dugoročnom praćenju stanja zemlje ispod snježnog pokrova. Tuberi postavljeni u rovu imaju podloge za apsorpciju vlage i gornji sloj zagrijavanja. Najbolji materijal za izolaciju je slama, koja također optimizira vlagu i zagrijava. Pored toga, ramena se provlači pomoću posebno položenih cijevi. S mrazom, sloj pokriva se regulira ovisno o temperaturi unutar mase krumpira. Dobra izolacija je snijeg. Prizemlje za pohranu zahtijeva stalnu kontrolu temperature. Trajnost krumpira u kuglicama ovisi o uspostavi toplog vremena u proljeće.

Krumpir u kutiji na balkonuKutije se proizvode i prodaju za skladištenje krumpira na balkonu u zimskim uvjetima. Princip takvog skladištenja temelji se na proizvodnji kruga s višeslojnom toplinskom izolacijom. Osim toga, potrebno je osigurati grijanje. Izvor topline može biti obična žarulja sa žarnom niti, ali svjetlost od njih do krumpira ne bi trebala pasti. Skladištenje u kutiji, ugrađeno u kuhinju, također podrazumijeva toplinsku izolaciju prostora, ali to zahtijeva isporuku hladnog zraka za ventilaciju. Takvi sustavi, koji su stvorili obrtnici, također rade u automatskom načinu rada. U starim Hruščovim kućama u kuhinji je izgrađena posebna kutija s otvorom za ventilaciju s vanjskim zrakom. Najčešće u takvom kapacitetu stavlja se do 200 kg krumpira i prisilnog ventilacijskog sustava.

Upotreba bilo koje metode treba osigurati uvjete skladištenja za krumpire s istom vrijednošću hrane.

Čišćenje i skladištenje krumpira – video