Motoblock za zakucavanje krumpiraSkupljanje krumpira jedan je od najtežih procesa, pogotovo kada se radi o velikim područjima. Manipulacija se može izvesti i ručno (uz pomoć motora, motora, itd.) I automatski (koristeći kultivator ili motoblok). U ovom ćemo članku govoriti o pravilnom odabiru krumpira. Prije nego što započnemo priču, neka se zadržimo na samom procesu skakanja

Kako pravilno ukisati krumpir?

Obrađeno polje krumpiraSkupljanje krumpira obavezno je. Njegova suština leži u raspršivanju stabljike grma s labavim tlom. To je učinjeno kako bi se dobili više kisika u korijen usjeva. Osim toga, hilling dopušta do neke mjere da se riješi korova, štiti biljke od naglog mraza i ubrzati njegov razvoj.

Tijekom sezone možda ćete morati trošiti tri brda. Razgovarajmo o pojedinim detaljima:

  • Prvo krekiranje krumpira treba započeti kada biljka dosegne visinu od 15 cm, a to se razdoblje obično događa u drugom ili trećem desetljeću svibnja.

Tijekom prvog okopavanje uvijek imati na umu da je sloj prekriven zemljom ne smije biti veća od 10 cm. Ako se to pravilo ne poštuje, onda izdanci će biti vrlo teško razviti.

  • Druga namakanja krumpira trebala bi biti učinjena kada grmlje dosegne visinu od 20-25 cm. U pravilu, ovaj trenutak se javlja 1-2 tjedna nakon prve napuhavanja.
  • Treći i posljednji hilling ne provode svi vrtlari, ali preporučujemo da ne preskočite ovaj korak. Bit procesa je isti, međutim, ovaj put stabljike treba biti raspršene zemljom što je više moguće.

Tijekom hillinga morate obratiti pozornost na stanje tla. Ne smije biti previše suha ili mokra. Idealna opcija – umjereno vlažna zemlja.

Podnožje krumpira s motornim blatom

Sjeckanje s motornim blokomMotorni blok pojednostavljuje proces zatvaranja krumpira 10 puta. Na primjer, polje od nekoliko desetaka hektara ručno će biti okuchit u najboljem danu. Ako pribjegavate primjeni motornog bloka, možete to raditi za samo nekoliko sati. Pogledajmo, kako pravilno kositi krumpir s motorom.

Related  Uzgoj jagode sami

Prije nego što počnemo govoriti o samom procesu hvatanja krumpira, razgovarajmo o posebnim strukturama kroz koje se javlja popuštanje tla. Ako je netko ikada vidio motoblok, već je nagađao da će sada biti oko pečenja odstojnika i boksača.

Samonokretni hiller za motoblockElementi su prilično primitivni, neki iskusni vrtlari čak uspijevaju napraviti krumpir brda za krumpir vlastitim rukama. Općenito je prihvaćeno da se razlikuju dvije vrste bokova: orah i disk. Svaki se razlikuje od drugih u nekim karakteristikama. Sad ćemo o njima reći.

Podnožje krumpira s motornim blokom s orahom

Motoblock s orlovomDa bi radili s plugom, potrebno je paziti da podesi kut napada i dubine na kojoj će se dogoditi ronjenje. Kada to učinite, možete početi raditi.

Da biste to učinili, hiller treba produbiti na zemlju. U ovom položaju, to bi trebalo biti sve tijekom cijele hilling. Ako je struktura tijekom prerade krumpira iznad tla nužno spuštena. Da biste to učinili, postolje se zakreće natrag. Ako se obrnuto pojavljuje, brijeg je jako uronjen u zemlju, a zatim se stalak mora odmaknuti prema naprijed.

Zakuhivanje krumpira sa motoriziranim blokom s pogonom na disku

Motoblock s pločicama za diskoveDa biste radili s vrstom diska na obronku, trebate postaviti dva parametra. To je prije svega o udaljenosti između diskova. To izravno ovisi o raznovrsnosti krumpira i u osnovi je 40-70 cm.

Zatim morate zapamtiti prilagodbu kuta napada (rotacija). Trebao bi biti isti za oba diska.

Proces hillinga: kako se to događa

Proces hvatanja krumpiraDakle, vrijeme je da skladiš krumpir. Prva stvar koju treba učiniti je staviti nekoliko prašak za pecanje ispred strukture. Na stražnjoj strani će biti hiller, gore raspravljen. Kada se napravite sve potrebne manipulacije, možete započeti obradu. Da biste to učinili, motoblok se postavlja strogo u sredinu između redaka krumpira i aktivira se minimalna brzina. Postupak je započeo.

Related  Štetu od bugova u svibnju i načini na koji se to može riješiti

Pravilno sjetvu krumpiraKrumpir je hiberniran do kraja grebena, pa se motorni blok pažljivo razvija i sljedeći redovi se obrađuju u istom redoslijedu. Prema mnogim stručnjacima iz područja hortikulture, moguće je samo jednom uzgajati krumpir s motornim blokom. Tijekom druge obrade grmlja, velika je vjerojatnost da će se same gomolje oštetiti.

Ako se krumpir odlučuje da se sagradi s motornim blatom, potrebno je prethodno unaprijediti “pravilno” sadnju sjemenskog materijala. Obrada s ovom tehnikom je moguća samo ako je udaljenost između redova biljaka oko 65-70 cm.

Kao što možete vidjeti, kuhanje krumpira s motornim blatom je vrlo jednostavno. Ako savladate načelo rada i počnete ga primjenjivati ​​u praksi, spremljeno vrijeme može se potrošiti na druga važna pitanja.

Ubijanje krumpira s motorom – video