sadnice rajčiceRajčica ili rajčica – biljka iz obitelji Ponoćnica potječe iz Južne Amerike. Europljani su ga susreli tek nakon otkrića Novoga svijeta i paradajza “ukorijenjena”, kao i sve što je novo, vrlo je teško i dugo. Unatoč tomu, sada je rajčica jedan od najpopularnijih i najpopularnijih povrća na svijetu. Teško je zamisliti barem jednu od nacionalnih kuhinja gdje se rajčica ne bi koristila. Neka jela bez rajčice i nemojte zamisliti – dovoljno je podsjetiti na ukrajinski boršč, talijansku pizzu, meksički čili, američki ketchup i još mnogo toga.

Važan uvjet za dobivanje bogate i kvalitetne žetve je ispravno sadnja rajčice za sadnice. Samo jaki i zdravi sadnice brzo i jednostavno naviknuti na zemlju ili u stakleniku, aktivno će cvjetati i vezati velike i ukusne plodove.

Za sadnice rajčice u kući je bio zdrav i kvalitetan, morate se pridržavati jednostavnih, ali vrlo važnih pravila:

 • Pravo vrijeme za sjetvu je rajčica za sadnice.
 • Održavanje režima temperature.
 • Stabilna ravnoteža vode.
 • Kompetentni odabir tla.
 • Odabir sorti za otvoreno tlo i staklenike.
 • Ispravno sadnju rajčice u zemlju.

Kada sijati rajčice na sadnicama na uvjete vegetacije?

Rajčice su rano, srednjoročno sazrijevanja i kasno. Između ove tri vrste postoji intermedijar s razlikom u sazrijevanju od 5-15 dana, ali u osnovi ta je podjela pismena i ispravna.

 • Rane vrste rajčice imaju najkraće vegetacijsko razdoblje od sjetve do cvatnje, stoga donose najranije i najvrjednije žetve. Rana sadnica rajčice omogućava dobivanje ukusnog svježeg povrća, ali zahtijeva veću pažnju i napore za rast.
 • Sorte srednjoročnog plodonosnog voća daju plodove na vrhuncu sezone, one su najukusnije i korisnije. Razdoblje vegetacije duže je od onih ranih rajčica.
 • Kasne rajčice donose plod od druge polovice ljeta do kasne jeseni, kada je vrijeme tople rajčice ostaju svježe na grmlju sve do mraza. Ove rajčice imaju najduže razdoblje vegetacije.

Obično, rana rajčica je ugodna poslastica za stolom nakon dugog zime, srednje zrelost prati hranu tijekom sezone, a pokojnici idu na konzervaciju i preradu.

Kada je bolje saditi sadnice rajčice?

sadnice rajčice na prozoruZa uzgoj presadnica na prozor rajčice su najprikladniji to je rane sorte, kao što bi trebao biti posijano sadnice u rano proljeće kako bi se spustiti na zemlju nakon što su mraz vratiti.

Related  Upute za uporabu insekticida

Ako je prerano za sadnju rajčice na sadnicama, to će brzo rasti i oblikovati, a vremenski uvjeti neće vam omogućiti da sletite u zemlju ili ispod filma. Takva sadnica će se istegnuti, postati krhka, blijeda i bolna, teško će preživjeti u tlu i slabo donositi plodove.
Krajem kasnije – dobiti mali ne-formirani sadnica. Vrijeme sadnje sjemena ovisi o vremenskim uvjetima područja na kojem se planira uzgajati sadnice, obično za uzgoj sadnica rajčice potrebno 1,5-2,5 mjeseci.

Po vrsti rasta, sve rajčice podijeljene su u dvije velike skupine:

 1. Odlučujući (slab).
 2. Neodređen (snažan).

Za uzgoj u staklenicima obično se uzgajaju visoke i jake rastuće sorte rajčice, budući da su one najviše produktivne u uvjetima zatvorenog tla i donose veliku žetvu.
Ako planirate uzgajati rajčicu na otvorenom polju, uzgajati dobru rajčicu od sadnica može se napraviti iz nisko uzgojih sorti, manje su ugroženi rizikom rastezanja i rastepljenja. Takve biljke formiraju čučnjeve jake grmlje, često ne zahtijevaju daljnju vezu na trellis ili udjela.

Kako saditi sadnice rajčice u sobi?

sadnice u plastičnim posudamaDa biste dobili dobre sadnice, morate odabrati zdrav materijal za sadnju, pokupiti prikladno tlo i posude za sadnju, promatrati ispravnu temperaturu i zalijevanje.

Za sadnju odaberite zdravo kalibrirano sjeme, izbirljivo i oštećeno izbacivanje. Postoje dva načina sijanja sjemena – u zajedničkom spremniku s naknadnim branjem i odmah u pojedinačne čaše.

Budući da se rajčica dobro podnosi branje i transplantaciju, kako biste uštedjeli novac i područje, možete posijati rajčicu u kutije ili druge prikladne posude. Nakon toga, sadnice prvo se uranjaju, postavljaju na dužu udaljenost, a potom transplantiraju u zasebne posude, gdje sadnice i prebivaju prije slijetanja u tlo.
U drugoj varijanti, sjeme se sije 2-3 u posudama ili čašama, slabije biljke se kasnije izvlače. Ova metoda je skuplja, sadnja će zauzeti znatno područje, veliki broj sadnica u stanu neće moći rasti.

Related  Proljetno odijelo voćnih grmlja i drveća

sadnice u papirnatim kutijamaKao spremnici za presađivanje može koristiti gotovo bilo spremnik ne upije. Amaterska vrtlari uspješno koristiti za ovu svrhu drva, pa čak i kartonskih kutija poredanih s plastičnom folijom, za jednokratnu plastične ili papirnate čaše, posude za kiselo vrhnje i jogurt, sok od kutije ili vrećice mlijeka. Za spremnike, rabljeni, važno je temeljito očistiti sadržaj ostataka, ili može istrunuti, kontaminirati tlo i uništavaju sadnice.

Prilikom odlučivanja kako rastu sadnice rajčice, mora se zapamtiti da je ova biljka je vrlo zahtjevna na sobnu temperaturu, rasvjetu i napajanje. Vlažan zrak je štetno za rajčice, pa kad smo sadim sadnice rajčice, važno je redovito prozračivati ​​prostoriju, gdje su rasti, izbjegavanje jakih promjena temperature i nacrte, štetan za biljke. Sprej usjeve s vodom nije potrebno, oni lako mogu razboljeti i umrijeti.

Rajčice su posijane u posudama ili kutijama, lagano posipane s prosijanom mješavinom hranjivih tvari i obilno prskane, prekrivajući film. Vlažnost je potrebna samo do klijanja sjemena, a zatim se uklanja film.

Zemlja za rajčice sadnica ne smije biti previše kisela, tj. Čisti treseti apsolutno nisu pogodni za ovu biljku. Kod kuće, čišćenje tla za sadnice od bolesti i štetnika najlakši način zamrzavanjem. Da bi to učinili, vreća ili kutija sa zemljom ostaje na otvorenom, gdje će mraz brzo ubiti sve katastrofalne za sadnice. Spremnik s zemljom mora biti pokriven od kiše, koji može prati hranjive tvari s tla.

Biljni zdravi sjemenki i vrlo brzo klijati, a unutar 2-5 dana od tla pojavljuju se prvi “petlje”, a zatim već i puni trup medvjeda. U ovom trenutku, temperatura u sobi ne smije pasti ispod 25 stupnjeva, a zatim je lagano smanjuje glatko. Niske temperature su opasne za ovu biljku, već kod 10 stupnjeva ozbiljne štete počinju – postaju žute, pupoljci i jajnici pada, rast prestaje.

Related  Fotografija i opis sorti trešnje trešnje

Za sadnice rajčice na prozoru je bio jak i zelen, treba puno svjetla. Ako postoji nedostatak prirodnog svjetla, slijetanje treba olakšati, ponekad je potrebno obaviti oko sat vremena. Rajčice trebaju imati stabilnu i ravnomjernu zalijevanje bez prekomjernog vlaženja i sušenja, što je jednako opasno za biljke.

Sjeme odraslih rajčica prvi put se zaroni, a nakon pojave parova pravih listova, u sadnicama se izvodi drugi odabir. Prilikom izvođenja ove operacije, mlado se biljke uredno uzgajaju uz lisnato lišće. Da bi se oštetila ili, više, ne bi se isplatilo uklanjanje kotleta – oni su izvor hranjivih tvari za biljku koja se počela razvijati. Nakon toga, oni će se onesposobiti kad ih nema.

Uz pomoć branje, možete lagano smanjiti učinak istezanja biljke u ranim fazama – produbljivanjem sadnica i dodavanjem svjetlosti, možete učiniti sadnice jačima i zdravijima. Dio stabljike, koji će nakon uzimanja biti u tlu, dati će korijene i dodatno hraniti biljku. Da bi se proklijala sadnica brzo i bez gubitka, zemlja treba biti dovoljno topla i zalijevati ravnomjerno bez zalivši. Ako sad sadimo sadnice rajčice, na kraju dobivamo biljke s jakim, stabilnim stablima, sočnim zelenim lišćem i općim zdravim izgledom.

Često se postavlja pitanje: kako hraniti sadnice rajčice?
Tijekom razdoblja rasta biljke trebaju složena gnojiva s dominantnim dušikom i obveznim sadržajem mikroelemenata. Sjemenke za odrasle više trebaju kalij, a nedostatak ovog elementa, biljka postaje uočena, ispružena, bljedila i bolesna.

Pravilno uzgojenih sadnica rajčica brzo korijenje u tlu, tvori jaku zelenu biljku, počinje cvjetati i donositi plod u uvjetima utvrđenim za ovu vrstu.

Uzgoj sadnica rajčice kod kuće (video)