Prva masovna pojava štetnika u vrtu promatrana je u kasno proljeće iu prvoj polovici ljeta. Koliko je opasno uši štiha, kako se nositi s tim kukcima, a da ne ugrožavate buduću žetvu?

Šljiva je oprašivao lisne uši i druge sorte

U prirodi postoje mnoge vrste lisnih uši, koje na ovaj ili onaj način štete vrtovima i vrtnim plantažama. Za šljive, trešnje, šljive, trešnje, marelice, breskve i drugih koštičavih jedan od najopasnijih štetnika šljiva uš oprašivanje.

lisnato trešnja na šljivaMali sivkastozeleni insekti se naseljavaju na lišće i cvjetne pupoljke, na mlade usjeve i na leđa već otvorenih lišća. U slučaju masovne infekcije, ti dijelovi biljke u potpunosti nestaju pod slojem štetnika i mrtve bjelkaste ljuske. Smetnje sokova najdelikatnijih zelenih površina, uzroci sojeva:

 • slabljenje izbojaka postaje željeni plijen drugih štetnika i jači od ostalih koji pate od nedostatka prehrane, hladne isušivanja;
 • deformacija mladih lišća u obliku žlice ili čamca;
 • masovno oštećenje voćne biljke s crnom gljivicom i patogenim mikroorganizmima;
 • rano jesen lišće i slaba priprema stabala za zimovanje;
 • smanjenje prinosa u ovoj i slijedećoj sezoni.

Dok topljeno razdoblje traje, zagađeni šumski lisnici mogu dati desetak generacija. U ovom slučaju, jaja insekata preživljavaju zimu ne samo u pukotinama korteksa, već i na najbližoj travi, preferiraju trave i trstike.

Zeleni lisnatac na šljivu postaje vidljiv kada je broj insekata kritičan. No, kako bi pronašli crnu, trešnja sorta koja ne izbjegava druge vrste kamenih usjeva voća je mnogo lakše. Ovaj štetnik, koji daje do 14 generacija, nije manje opasno. Njihov poraz dovodi do potpunog smanjenja vršaka mladih izbojaka, prestanka njihovog rasta i razvoja lišća.

Odraslih svake vrste su opasni jer se mogu brzo širiti. Krilati pojedinci migriraju samostalno, a bez krila od biljke do biljke nose mrave, doslovno ispašu lisne uši u lovu na slatku tajnu insekata.

Poraz vrtova zbog ove plijesni može dovesti do slabljenja drveća i gubitka žetve. Kako se nositi sa lisnatim tijelima na šljivu? Kada i koje mjere treba poduzeti kako bi se maksimiziralo učinak?

Najbolji i stabilni rezultati osiguravaju samo sveobuhvatni pristup, uključujući preventivne radove na zaštiti vrta, pridržavanje poljoprivredne tehnologije i redovitu obradu ne samo šljiva, već i uz usjeve.

Kemikalije od lisnih uši na šljiva

biljka treba pomoćJuice biljke od lisnih uši lako uništavaju moderne insekticide. Kategorija sredstava namijenjenih za kontrolu lisnih uši nazivaju se lisne uši i uključuju pripreme:

 • Oštećenje štetnika u dodiru s obrađenom površinom;
 • prodrijeti unutra sa stanicama soje;
 • Sustavno djeluje i daje trajni učinak.

vrijeme za obraduSastavi dostupni za prodaju dostupni su za uništavanje drugih neprijatelja šljiva i vrlo su topljivi u vodi, što pojednostavljuje i smanjuje troškove prerade.

Ne iznenađuje kada odgovorite na pitanje: “Što učiniti sa lisnatim tijelima na šljivama?”, Mnogi iskusni vrtlari bez sjene sumnje govore o potrebi hitnog raspršivanja. Nema potrebe za odugovlačenjem.

Bez ljudske intervencije lisnice će za nekoliko dana uhvatiti mladi dio krune. Ali nepoštivanje pravila sigurnosti i nepridržavanje vremena obrade prijeti ne samo opasnosti za biljke nego i štetu ljudskom zdravlju.

Kemijski insekticidi – jedino ispravno rješenje za masovno oštećenje biljaka, kao i u proljeće i jesen, kada insekti još nisu vrste. Izbor određene pripreme ovisi o stupnju oštećenja vrta, prisutnosti na granama ostalih insekata, vremenu u kojem je primijećeno lisnato tijelo i opredjeljenju vrtlara. Prije nego što se bavite lisnatim lisnim tijelom na šljiva, morate zapamtiti da zlouporaba insekticida prijeti:

 • opekline zelenih dijelova biljaka;
 • gubitak cvjetova i jajnika;
 • nakupljanje kemikalija u plodovima;
 • oštećenja kože, renija i respiratornih organa.

Stoga, bez obzira na to kako ga koriste ležišta na sudoperu, mora se strogo pridržavati uputa, a ne zaboraviti na osobnu sigurnost.

Značajke prerade šljiva od zelenog lisnata

Borba protiv lisnih uši izvodi se u nekoliko faza. Ako na stablima nema kukaca, ili ako su pronađeni, prskanje kemikalijama nije potrebno. Lisnice, osobito na malim sadnicama, lako se uništavaju rukom ili narodnim lijekovima, koristeći biljne infuzije, otopine sapuna ili letećih pepela.

zeleni lisnatoZnanje o tome što obraditi lisnatog lisnica na vrtlarskom sudoperu potrebno je predstaviti, u kojem je vremenu bolje planirati takvu obradu.

 1. Prvi put postupak se provodi u rano proljeće prije otvaranja bubrega. U ovom trenutku nemoguće je vidjeti insekte. Ali ako su u prošloj sezoni obilno prekriveni izbojcima, velike su šanse blizu bubrega, a pod krunom se nalaze i afidna jaja.
 2. Ponovljeni stabla voća obrađuju se na pozornici zelenog konusa. U ovom je trenutku velika vjerojatnost ubijanja već izgorenih ličinki koja brzo formiraju multimilijalne kolonije.
 3. Ako u proljeće mjere za borbu protiv šljive lisne uši nisu poduzete ili nisu dali željeni rezultat, moguće je prskati vrt cvjetnice, kada se cvijeće otvaraju i gotovo se potpuno ispale.

Da ne riskiraju svoje zdravlje, sintetički se lijekovi koriste najmanje 30 dana prije žetve. Kada su plodovi već izliveni, a stupanj oštećenja je nizak, bolje je koristiti sigurne narodne načine za kontrolu štetnika.

U jesen, nakon uklanjanja plodova obavlja se u posljednjih godinu dana liječenja s gotovim insekticidima ili 5-postotnom otopinom uree nije samo učinkovit protiv zelene i crne lisne uši na sudoperu, ali i zaštitu stabala iz kraste.

Posuti stabla na suhom, bez vjetra, po mogućnosti u jutarnjim ili večernjim satima, kada je rizik od sunčanih vlažnih lišća minimalan. Posebna pažnja tijekom navodnjavanja se daje mladom rastu i stražnjoj strani lišća, kao i na obližnjima.

Kako da biste dobili osloboditi od lisne uši na šljiva pomoću narodnih lijekova

Reprodukcija lisnataPrije stvaranja jajnika, ni narodni lijekovi ni kemijski insekticidi ne uzrokuju štetu. A nego obraditi šljivu od lisnih uši nakon cvatnje? Izvrsna je alternativa dokazani narodni lijekovi koji se temelje na infuzijama povrća, sapunicama i drugim rješenjima.

Za pripremu sapune pepela potrebno je sljedeće:

 • 400 grama prosijanog drvnog pepela:
 • 50 grama tekućeg ili kućnog sapuna;
 • 10 litara vode.

Prije upotrebe, rješenje, učinkovito s umjerenim oštećenjem štetnika, pažljivo se filtrira. Infuziju duhana pomiješano s vodom za sapun neće donijeti ništa manje koristi. Umjesto pepela, možete uzeti 10 ml crnog katrana. Ova mastan mirisna supstanca odbacuje insekte, a također ima izražen antibakterijski učinak. Dobri rezultati dobiveni su fumigiranjem sadnica duhanskog dima.

Mnoge biljke sadrže tvari koje imaju sličan utjecaj na industrijske insekticide na vrtnim štetnicima. Istodobno, oni su sigurni za ljude i za okoliš. Kako se riješiti lisnica biljkama?

Za pripremu takvih narodnih lijekova za 10 litara vode po izboru vrtlara trebat će vam:

 • 200 grama češnjaka;
 • 300 grama luka;
 • 1 kg biljnih sirovina na osnovi kemičarske kamilice ili lužnjaka;
 • 4 kg svježeg lišća rajčice ili krumpira;
 • 100 grama vrućih chili paprike;
 • 1 kg jabuke, tansy ili pelina.

Odraslo voće stablo troši oko 10 litara infuzije. Snažno pogođeni izbojci ne bi se trebali jednostavno prskati, već se, koliko je to moguće, uronili u tekućinu, tako da su prodrli u formirane plućne deformacije soje.

Preventivne mjere protiv lisnatog lisca

mravi šire čirBudući da se štetočina lako migrira i brzo umnoži, prije nego što se liječe lisne uši s folklornim sredstvima ili insekticidima, vrijedi obratiti pažnju na:

 • borba s mravima;
 • redovito i redovito obrezivanje krune;
 • održavanje zdravlja debla stabla;
 • kopanje i uklanjanje trupaca;
 • uklanjanje vegetacije korova i rast radikala.

Postoje i drugi načini kako bi stanište insekata na mjestu neugodno.

Zagađeni lisnatog šapta štetan je ne samo na kamenim usjevima, već i na trsku, divljim žitaricama i drugim biljkama. Posebno privučeni insektu su grašak i grah, mladi izbojci graha i nasturtium, petunija, malih lišća i uzgojenih velikih lišća. Ove biljke su posađene na udaljenosti od šljiva i drugih voća. Ako to nije moguće, onda ih pospite kamenim usjevima.

masovno naseljavanje lisnih ušiMeđu stanovnicima vrta nalaze se i zeleni repelenti koji zastrašuju lisne uši. Najviše su biljke eterično ulje, koje uključuju mente i bosiljak, lavandu i melizu, korijander i nepretenciozne marigolde. Kišobran povrća biljke, kao što su mrkva, komorač, kopar i drugih biljaka začinjeno okus super mame predatori kukaca, za koje zelene lisne uši na sudoperu – prestižni poslastica.

Invazija od aphids scares početnike vrtlari u velikom broju. Međutim, poštivanje agrotehnike, održavanje čistoće pod drvećem i njihova pravovremena obrada, insekti čiji je broj lako kontrolirati, prestaju biti ozbiljna prijetnja.

Kontrola lisnih uši na biljkama – video