Različite vrste rotkvicaRadijalni vrt ili sjetva je široko rasprostranjena u svijetu, posebice u Aziji, Europi i zemljama Srednje i Sjeverne Amerike. Rod Raphanus sativus obuhvaća nekoliko usko povezanih vrsta, imajući tako mnogo zajedničkih značajki kao bitne razlike.

Najviše su to dvogodišnje biljke koje u prvoj godini daju radikalnu rozetu lišća i korjenaste usjeve različitih boja i veličine. Iako je riječ o proizvodnji korijenskih usjeva, cilj je uzgajanja mnogih vrsta rotkvica, u nekim vrstama, na primjer, u divljih rotkvica, nisu, ali biljke imaju i druge važne prednosti.

Izgled proizlazi prve godine života postrojenja za biljnih sorti je ozbiljan nedostatak, ali u slučaju serpentina i uljane rotkvice ubrzava razvojni ciklus postrojenja i omogućuje za jednu sezonu da se sjeme.

Sve vrste rotkvica imaju ljiljan oblikovane lišće, koje može biti bilo cjelovito, kao kod rotkvica, ili snažno disekcionirano, pinnate, poput onog od daikon i kineskog rotkvica. Rezultirajući korjenasti usjevi mogu biti okrugli i izduženi, dostižući dužinu od 60 cm. Jednako je raznolik bojanje. Ako crni rotkvica, kao što ime sugerira, razlikuje tamno siva, smeđa ili gotovo crna površina korijena usjeva, onda daikon nije ni za što zvan bijeli rotkvica. Radish – najčešći tip sadnje rotkvica ima vrlo raspon nijansi. Danas uzgajivači proizvode sorte koje daju korjenaste usjeve crvene, bijele, ljubičaste i čak žute boje. A kineski rotkvica može zadovoljiti gurmane s korjenastim povrćem s pulpom bijele, tradicionalno zelene i svijetle ružičaste nijanse.

Radish ostavljaKada se pupoljci pojavljuju pupoljci nalaze se u gornjem, razgranatom dijelu, a cvjetovi mogu biti bijeli, žućkasti ili ljubičasti. Zaokruženi smeđi sokovi sazrijevaju u zadebljanim mahovinama.

Opisi i fotografije različitih vrsta rotkvica pomoći će vam da bolje razumijete uzgojene i divlje vrste roda, a također pokupite novu vrtnu kulturu za svoju stranicu.

Crni rotkvica (Raphanus sativus var. Niger)

Crni rotkvicaCrni rotkvica, od antičkih vremena kultiviranih u Aziji i Europi, razvija se tijekom dvogodišnjeg ciklusa. U prvom ljeto godine nakon sadnje nadzemni dio biljke se sastoji od bujne rozete lišća, i pod zemljom formirana zaobljena ili rijetko izdužen gomolja težine od 200 g do 2 kg.

Kao što možete vidjeti na fotografiji rotkvica, osobitost ove kulture je neobično crna površina korijena usjeva. Druga značajka može se osjetiti samo pokušavajući krišku bijelog gusta pulpa rotkvica.

Nijedna druga vrsta nema takav akutni, gorak okus koji je inherentan crnim rotkvama i pojavljuje se zbog obilje phytoncida i glikozida senfa ulja.

Radish crna u sekcijiU drugoj godini, u svibnju crno rotkvica cvjeta i mjesec dana kasnije u šiljastim šašavim mahama s labavim pergamentnim unutarnjim slojem sazrijevaju smeđkasto sjeme nepravilnog okruglog oblika. Kao i svi članovi roda, crni rotkv ima uspravnu stabljicu visine od 40 do 100 cm i male cvjetove s četiri latice.

Related  Klasifikacija petunija s fotografijama i imenima

Prikupljeni korjenasto povrće crnog rotkvica koristi se za svježu hranu, u mariniranom i suhom obliku, au hladnjacima se mogu spremiti nekoliko mjeseci.

Radish (Raphanus sativus var., Radicula)

Radish (Raphanus sativus var., Radicula)Budući da je rotkvica također jedna od sorti sadnje rotkvica, naziv “crveni rotkvica” prilično je primjenjiv na korjenaste usjeve ovog usjeva. Vjerojatno su u Aziji dobivene prve sorte uzgojenog rotkvica, iako divlje biljke nisu pronađene danas. Najbliži predak ove popularne biljke može se smatrati istočnjačkim sorta divljih rotkvica s ljubičastim cvjetovima, još uvijek nađenih u obalnim područjima Japana i Kine.

U hrani ne samo sočan, tanko kože korijena rotkvica, ali i mladih vrhova.

Oblik, boja i veličina korijena su vrlo različiti. Kao na slici rotkvica, okrugli, ovalni i izrazito izduženi rotkvice mogu biti crvene, ružičaste i bijele, potpuno bijeli, žućkasti, poput repa i svijetlo ljubičasta. Korijeni ove povrtne kulture su sočniji od crnog rotkvica, a okrugli okus je mnogo mekši, iako ima ugodnu oštrinu.

Rotkvica različitih razredaRadik je visoko cijenjen od kamiona poljoprivrednika širom svijeta kao rano povrtlje usjev, posijano i na otvorenom terenu iu staklenicima. A rana zrelost ove vrste je tako visoka da je pogodna za hranu, sočni korijeni rastu više od 20-35 dana.

Kinesko ili zeleno voće (Raphanus sativus var. Lobo)

Kinesko ili zeleno voće (Raphanus sativus var. Lobo)Rotkvica je kineski ili zeleni, na Istoku se često naziva pinyin ili lobo. Kultura daje velike, sočne korijene izduženog ili zaobljenog oblika koji imaju potpuno zelenu, bijelo-zelenu, ružičastu ili ljubičastu boju. Pojedinačne vrste ružičaste ili crvenkaste boje kože vrlo su slične rožnatosti, iako neusporedivo veće.

Za razlikovanje kineskog rotkvica može biti zeleno, blizu izlaza listova apikalnog dijela korijena.

Korijeni zelenog rotkvica sadrže mnoge korisne tvari, one su bogate mineralnim solima, vlaknima i šećerima. U ovom slučaju, čelo je dobro u salatama i drugim jelima, jer je okus gotovo bez oštrine. Za kulinarske svrhe ova verzija rotkvica se koristi ne samo u svježem obliku. Root vegetables su marinirani, prženi na roštilju, čips su izrađeni od kriški i koriste se za punjenje pite.

Related  Briga o vrtlaru oko svojih biljaka – automatsko navodnjavanje

Posebno popularna u zemljama Amerike i Europe stječu sorte kineskog rotkvica, kao što je to slučaj kod fotografije, s neobičnom crvenom ili ružičastom jezgrom. Takva se sorta naziva lubenica ili crveni rotkvica, iako odozgo korijenje može biti zeleno ili bijelo.

Kineski rotkvica s ružičastim srcemKada raste zelena rotkvica obratiti posebnu pažnju na zalijevanje, uklanjanje korova, i borbi protiv prekomjerne gustoće sadnje, jer nedostatak vlage, a svjetlo privlači izgled proizlazi. Za dobivanje velikih, čak korijena, kultura treba nutritivno tlo, a bolje je sijati rotkvicu ljeti, kada dan svjetlosti već pada.

Radish daikon (Raphanus sativus var., Longipinnatus)

Radish daikon (Raphanus sativus var., Longipinnatus)Japanski rotkva daikon, prema botanici, dolazi od kineske Lobo sorte i dobivena je tijekom dugog odabira najsušastljivijih, najupornijih korijena izduženog oblika sjemena. Doista, moderne vrste daikon ne sadrže senfne ulja, a kad jede korjenasto povrće, za razliku od crnog i zelenog rotkvica, oštrina se uopće ne primjećuje.

Uz pravilnu rotkva skrbi, prehrambene i labavosti tla, navodnjavanje i gnojidbu održati rotkvica korijene, kao na slici, narasti do dužine od 50-60 cm, a može težiti od 500 grama do 3-4 kg.

Okus je daikon svi sviđaZa razvoj tako velikog korjenastog povrća, biljka traje mnogo dulje od rotkvica, pa čak i kineskog rotkvica. Vegetativno razdoblje od daikon je 60-70 dana.

Maslinovo rotkvice (Raphanus sativus var. Oleifera)

Maslinovo rotkvice (Raphanus sativus var. Oleifera)Među nizom fotografija i opisa različitih vrsta rotkvica mogu se naći biljke koje ne proizvode korjenaste usjeve, ali se aktivno koriste u poljoprivredi. Olive rotkvica je jedan od takvih usjeva. Ova godišnja biljka, od visine od 80 do 1,5 metara, uzgaja se kao nepretenciozan, brzo rastući syderat u mnogim regijama svijeta.

Od pojave izlaska sunca na ulje do rosa cvatnje traje samo 35-45 dana, tako da se za toplu sezonu biljka može posijati do dva ili tri puta. Ulje rotkvica lako raste u hladu i praktički na bilo kojem tlu. U tom slučaju, biljke brzo akumuliraju zelenu i korijensku masu, potiču labavljenje tla i nakupljanje hranjivih tvari i minerala.

Razbijena zelena mase uljane sjemenke dobrog je sirovina za kompost i prirodno gnojivo koje ostavlja u tlu zimi. Uzgoj ove vrste rotkvica može se kombinirati s mahunastim usjevima, što omogućuje prirodan način obogaćivanja tla s gotovo dvjesto kilograma dušika po hektaru.

Na fotografiji rotkvica možete vidjeti kako je ova biljka moćna. Zato, uz pomoć ove kulture, možete se boriti s takvim opsesivnim korovom kao i pšenično. Ulje rotkvica se koristi kada je mjesto zaraženo nematodama. Biljke su u stanju suzbiti ove opasne štetočine.

Related  Upute za uporabu pripreme insekticida Borey

Radish serpentin (Raphanus sativus var Caudatus)

Radish serpentin (Raphanus sativus var Caudatus)Za ruske farme kamiona ova vrsta rotkvica je pravi egzotična. Serpentinski rotkvica ili rotkvica dobili su svoje ime zahvaljujući dugim, često bizarno zakrivljenim mahunima, koji se koriste za hranu.

Godišnje biljke, koje nisu vise od pola metra, ne tvore korjenaste usjeve, ali nakon pada cvjetova od ljiljana počinju se razvijati plodovi lješnjaka jednostaničnih stanica, ovisno o sorti, od 50 cm do 1 m.

Međutim, takav divovski voćni biljka daje samo kod kuće – na otoku Java i Cejlonu. Podchino rotkvica se uzgaja u Indiji. U Rusiji, mahuni od rotkvica, kao na fotografiji, dosežu 10-15 cm duljine. Korištenje istih čudnih plodova s ​​umjereno oštrim okusom može biti svježe, kuhano i marinirano,

Radish divlji (Raphanus sativus var. Raphanistrum)

Radish divlji (Raphanus sativus var. Raphanistrum)Divlji ili poljski rotkvica raste gotovo u cijeloj Europi i umjerenim zemljopisnim širinama Azije, a također se javlja na sjeveru Afrike. Divlji rotkvica je zrno biljka godišnje biljke s gustom stabljikom s visinom od 30 do 70 cm i snažnim korijenom korijena.

Uzgojivši se na praznim zemljištima, uz ceste i gospodarske zgrade, kultura je dobra saća, ali za tu svrhu praktički se ne koristi. No, divlji rotkvica je praktički jedina vrsta roda Raphanus sativus, koja se smatra biljkom korova, od koje zarađuju žitarice, žitarice i povrće.

Istočni divlji rotkvicaCvjetovi ove vrste rotkvica u europskim biljkama su obično bjelkaste ili žućkaste. Ali na istočnom divljom rotku, ponekad nazvanom obala, lila ili gotovo ljubičasti cvjetovi su otvoreni, sakupljeni u rijetkim četkama na vrhu izbojaka.

Divlji rotkvica cvjeta od početka lipnja do rujna, u jesen donosi mahune sjemena, bogata uljem kaše, koja je opasna za životinje koje konzumiraju vegetaciju.

Mi smo razvrstani u sorte rotkvica – video