kruške su pod utjecajem štetnikaPrinosi, okus plodova i njihove veličine izravno ovise o zdravih lišća. Bez obzira na gljive, bakterijske ili štetne štetočine insekata na listovima – potrebno je iskorijeniti infekciju. Obično je preventivno liječenje vrta prikladno u kompleksu, jedna mjera je zaštićena od nekoliko bolesti. Vrtlar može spriječiti pojavu bolesti i može početi boriti kada bolest već uništi usjev.

Simptomi bolesti

Tijekom sezone, svako zaleđivanje, uvijanje ili crnilo jednog lista ili grane postaje znakom kruške bolesti. Unatoč preventivnoj njezi u bilo koje vrijeme, bolest ili insekte mogu se uvesti iz vanjskog perimetra u vrtu. Pažljivi vrtlar na dnevnoj turneji vidjet će kruške nametnike na lišću. Bolesti krušnih listova uzrokuju razni čimbenici:

 • Stablo je oslabilo prekomjernu žetvu, primilo je zimsku kore ili oštećenje mraza;
 • kruška je dobila gljivične bolesti lišća – šuga, bakterijska opeklina, hrđa;
 • na biljci napali insekata štetnika.

Bez obzira na bolest, to se odražava na listovima. Bolesti ih čine smeđim, crnim, suhim. Kukci oštetju listove, i to je jasno vidljivo. Kruške nametnici na listovima mogu poremetiti jajnike, štete voću. Svaki list djeluje na fotosintezu – stvaranje klorofila pod suncem. Kasnije se obrađuje u hranjive tvari. Malo je lišća – biljka gladuje.

Zajednička kruška bolest

napad na kruškeListska ploča, njegova boja i oblik se mijenjaju pod djelovanjem bakterija virusa i gljivica. Da bi se probila spora ili bakterija, potrebni su povoljni uvjeti – otvorene ogrebotine, vlažnost i toplina. Infekcija se lako uvodi u slabo ili mlado stablo.

Zalog današnjih vrtnih vrtova je bakterijska opeklina. Pokriva vrtove brzinom svjetlosti, na početku lišće izgleda kao da je opeklina ili spaljena suncem. Najčešće je ta bolest zbog čega su listovi pocrnuli i upleteni na krušku. Bolest je dovedena iz Japana i Amerike. To ima malo utjecaja na konvencionalne lijekove. Liječenje vodi antibiotici – tetraciklin. Za prskanje kruške, otopina se dobiva iz izračuna 2 tablete po vatu vode. Ali grane s očitim oštećenjem su izrezane i otvorena rana tretirana je otopinom od 2 tablete u 100 g vode. Mjesto rezana je prekriven vrtnom loncu.

S jakim širenjem bolesti na jednom stablu, ona mora biti uništena i spaljena.

hrđa na listiJoš jedna nesreća na listovima kruške je hrđa. Gljivična bolest koja se razvija na smreka, a zatim se spore prenose na velika udaljenost od vjetra, zarazujući mnoge vrste stabala. Prvi znakovi su izgled malih žutih točkica na mladom listi. Oni su vidljivi. Ako se ne liječi, bolest ulazi, utječe na list, a oteklina se pojavljuje na leđima. Prosijale su, a spore zaraze veće područje kruške vrt. Lišće pada među ljeto, izbojci ne rastu, kora drveća pucketaju.

S pojavom prvih žutih mrlja na lišću, morate znati da kruška ima hrđu i što liječiti. Bolest je vrlo otporna, tretira se godinama. Preventivne mjere sastoje se od tretiranja stabla fungicidima 3 puta godišnje – prije pojave lišća, nakon cvatnje, a opet nakon 2 tjedna. Kada se pojavi hrđa, biljka se liječi do 6 puta u sezoni. Fungicidi Kuproksat, Poliram, koloidni sumpor, Skor.

Postoje vrste krušaka otporne na hrđu:

 • ljetne kruške – Chizhovskaya, Skorospelka, Ilinka i drugi;
 • jesen – Bere, Bosk, Borovinka crvena;
 • rijetko bolesna zima – Nick, Ber, Yakovlevskaya.

Kukci štete kruške

poraz lišća od insekataKukci mogu prouzročiti krušku manje štete, ostaviti bez žetve, uništiti mladi stablo. Od ranog proljeća mladi izbojci stabla popunjavaju lisne uši. Izlazi iz prtljažnika ili zemlje dolaskom topline, penje se na grane i počinje izlegu. Čim se mlada lišća razviju, oni su naseljeni kolonija lisnih lisnih uši.

Od lisnih uši na kruškama i jabukama koriste se folk lijekovi. Iako nije okretala list, kukac se može isprati čak i hladnom vodom iz crijeva. Pomoć prskanjem infuzijom češnjaka, celandina, maslačka, sapuna. Ali kasnije se samo insekticidi mogu nositi s kugom. Preventivno prskanje može se provesti prije nego što lišća cvjeta, prije cvjetanja i preko mladih jajnika. Instalirano na prtljažniku ljepljivog lovca ne dopušta da se biljke izdižu iz zemlje, prašina će uništiti jaja na prtljažniku.

upletena kruškaAko čisti neoštećeni listovi kruške – što učiniti? Prošli smo kroz godine sivi sivog leptira – valjkastog valjka. Stavila je jaja, a gusjenice su izašle. Stavili su otrov u sok, iz kojeg su se listove promijenile, a plahta se uvijala u cijev. U budućnosti, list potamni, postaje crn, pada. Možete izgubiti do 80% lišća. U ljeto, kada se zalijeva plodovi, kemijske pripravke se ne mogu koristiti, a narodni lijekovi jedva da pomognu. Možete koristiti biološke spojeve – Bitoksibazilin i Lepidozid, ili enzimi – Fitoverm, Akarin. Ovaj rod insekata ima do 10 tisuća sorti.

Sprečavanje valjaka na listovima na kruškama je sljedeće:

 • proljetno izbjeljivanje bušotina i mjesto gdje grane kostiju ostavljaju vapno;
 • liječenje stabla na spavaćim pupoljcima iz svih zimovanja s lijekom 30;
 • prikupljanje lišća i pali plod u gusjenicama;
 • vješanje zamke s fermentiranim mamcem;
 • korištenje zarobljenih pojaseva.

Na početku ljeta tijekom ljeta leptir mogu se koristiti insekticidi. Kontaktne kemikalije možete nanositi na toplom vremenu. U hladnom vremenu, gusjenice se kriju u čahuri i nisu dostupne.

grlobolja na kruškamaDrugi napad na krušku je žučna mild. To je maleni glavonošnjak s veličinom manjom od 1 mm s četiri noge. Bijeli su ili ružičasti. Infekcija se javlja vjetrom ili se razbacivač dovede na odjeću i obuću.

Narodni lijekovi u borbi protiv žučnog mita ne pomažu. Ciljni insekticid za ovaj štetnik je Vertimec i Proklam. Obradite stablo posve rano u proljeće, nakon žetve i prije smrzavanja.

kvasac ili kruškaŠtetnik se zove kruška ili kvrgavica. Mala, manje od 5 mm neobuzdana buba može ostaviti stablo bez žetve. Od jeseni mliječe voćne pupoljke na kruškama, u proljeće se ne otapaju, jedu ih iznutra ličinke boginja. U ljeto, ženke leže jaja već u plodu.

Ako smo na kruškama našli čašu, kako se boriti?

Prije cvjetanja liječenje se provodi protiv krme s jake pripreme – Carbophos, Actellik, Metaphos. U razdoblju oticanja i otvaranja bubrega u hladnom vremenu na +10 stupnjeva stablo je potreseno, a kukci pada na leglo. Grije se u vodi s kerozinom.

Video o borbi s kruškom kruške