цвјетова воћњакаПитање зашто се вишња посуши након цветања нема недвосмислен одговор. Верује се да насилни цвет слаби дрво, смањује отпорност према болестима. С друге стране, види се да је у изобиљу цветање једном случају у поређењу са остатком – сигнал о болести, и продужи живот последњег напора, стварајући много семена. Често, нетенска пољопривредна технологија је основни узрок болести.

Предуслови за болест

чешња се суши након цветањаСвугдје воћњаци се култивишу у великим подручјима, било која инфекција се брзо шири. Због тога, вртларци би требали упозорити на узгој повољан за кокомикозу и монилиазу, временске прилике. Пролеће је хладно и влажно, што утиче на трајање цветања. Приликом попуњавања јагодичастог и кишног, опет угодно окружење за печурке. Само спречавање и одлагање врта од инсеката штеди дрво од увођења мицелија.

Чешње сухо, шта да радим? Свако неразумљиво жућење, сушење се не догоди спонтано, то је знак болести, највероватније, гљивичне. Стара неочишћена башта постаје језеро многих болести. Постепено се шире инсектима и вјетром на суседне плантаже.

Ако постоје предуслови, неопходно је предузимати превентивне мјере често. Али било који третман треба зауставити 20 дана пре жетве.

Превенција болести

потребна је превенцијаЗдрава биљна култура може бити култивисана само ако се поштују пољопривредне праксе. Правовремена обрада трешања и грмља од штеточина и болести ће убити инфекцију у пупољак.

Дрво које добија пуну храну биће јако, постојаће довољно здравствених резерви за цветање и сипање јагода без штете на круну. Оштећење кортекса треба одмах испитати, дезинфиковати и поправити. Лакше је спријечити инфекцију него што је лијечити далеко од безопасних метода. Зашто се трешња трешње осуши након комшије?

Одговори су једноставни:

 1. Дрво је посадјено на брду или падини, добро проветрено.
 2. Шипка је купљена у селекционој станици која је отпорна на монолитне сорте.
 3. Дрвеће годишње беље, не само греде, већ и скелетне гране. Свака пукотина на кореју је дезинфикована и прекривена баштама у башти, тако да нема места за спор.
 4. Листови се сакупљају, кругови трупа су добро одржавани.
 5. Огранци се разређују по принципу – врапчица ће летети.

Related  Жетва у вашој башти зависи од обрезивања воћака

Упркос скученом предграђу, трешња мора имати довољно хране.

У циљу неговања боје и обиља здравих јагода, дрво треба правилно поставити и напунити благовремено. Вишња не воли заглављивање и дубоко садење, корени се могу савијати.

пукотина у кореПрскање у одређеним периодима врши се као профилакса против гљивичних болести које се уводе:

 • у отвореном каналику цвета;
 • у новој рани на сломљеној грани;
 • пукотина на коре.

Цвијеће и гранчице су болесне, зато се висња посуши након цвијећа.

Споре, бактерије, штеточине од инсеката развијају се у природном циклусу. Стога је немогуће процесирати биљке лековима, како се испоставило, постоји графикон:

 • Одмах након снег посластица дрвећа и дебла 3% раствор Бордо смеше или Бордо смеше “Ектра”;
 • прскање са 1% раствором бакар сулфата на зеленом конусу;
 • Пре почетка цветања трешње треба лијечити Хорусом од монилиозе;
 • Током вегетативног периода, обавите превентивни третман са лековима Абига-Пеак, Зато, Топсин, Хорус.

Гљивичне болести се уносе у влажном и хладном периоду, са продуженим цветањем. Потребно је предузимати превентивне мере, вођене временом, а не недостаје повољно вријеме.

Симптоми болести када се вишња посуши након цвијећа

обрезивање оболелих гранаОлуја модерних вишњевих воћњака била је монилиоза болести, увезена из Америке. То је гљивична болест на цвјетовима у пролеће и на плодовима пре жетве. Знак пролећне инфекције је да се одликују листови сушене трешње након цвјетања, некроза гране. У овом тренутку мицелијум брзо продире и инфицира цело стабло. Одређивање монилозе може се наћи срезивањем грана тамног прстена.

Једино тачно решење је да се све гране одсече 5-15 цм изнад места видљивог сушења и сагоревања свих биљних остатака. Током лета, дрво треба посматрати и наставити уклањати осушене гране. Након уништења огњишта, следећу годину треба спријечити према распореду.

Related  Сливне шљиве и борба против њих, фотографија у помоћ баштованима

пораженог воћаПреосталих на гранама плода у местима угриза инсеката су сиве штитасте плочице. Они се налазе хаотично, а то се разликује од сиве гљиве. Мумифицирано воће, пале лишће постаје извор инфекције за наредну годину. Ако је болест започета, сире се појављују на кортексу.

Важно је да и на суседним насадима будите пажљиви да искористе инфекцију. Сама болест неће нестати, дрво ће потпуно уништити. Системски фунгициди на споре гливе Монилиа цинереа не раде.

Клиастероспориосис или споттинг – такође је разлог зашто се листови осуше на трешњама. Болест се манифестује широм дрвета, укључујући коренове. У овом случају, пупољци цвијећа и лишћа постају црни, падају, листови постају као сито. Трешње које су остављене на гранама су мумифициране и постају носиоци спора. Микелијум је уништен бакарним оксихлоридом и мешавином Бордоа.

Клиастероспориосис или споттингКоккомикоза – гљивица се активно репродукује након цветања дрвета, и зашто се вишња осуши. Знаци инфекције су црвене тачке на листовима одозго, ружичасте споре се могу наћи на задњој страни. Листови прелазе жутом, паде, преклања лигње. Ако постоје знаци кокомикозе са усевима текуће године, потребно је да се поздравите. Дрво у цвету треба третирати са 3,5% раствора бакар сулфата. Ако се жетва настави, након бербе бобице треба обрадити Хорусом. Потапати земљу раствором уреје из израчунавања од 40 грама по литру.

Само спровођењем низа мера за очување здравог врта можете смањити губитке од гљивичних болести.

Борба против трешања у башти – видео