Здрави грм грожђаПосљедња четвртина КСИКС века припрема вина за узгајиваче вина у Европи озбиљне тестове у облику раније непознатих културних болести, међу којима је постојао и пљусак. У старом свету да студирају плесан, опасан болест винове лозе лишћа и постројења у целини, она је покренут 1878. године, а 18 година касније први случај уништавања винограда је регистровано у Русији.

Од усаглашавања на грожђу микроскопске гљивице Пласмопара витицола, трпи читав надземни део грмља.

Ненадзоровани развој болести прети сушење паса и лишћа, бобице се формирају много мање, а појављујући јајник гњави и пада. Да би се носили са озбиљним непријатељем и не би изгубили већину усјева, може се јасно приказати само слика болести, њен развој и поштовање свих мјера за борбу против плесни у грожђу.

Мембрана на грожђу: фотографија и опис

Млазно погођени листовиПрви знаци плесни се чешће налазе на листовима. Миграција гљивица на почетку сезоне раста показују мастни трагови на њиховој горњој површини и једва приметна беличаста облога на задњој страни листне плоче. Штавише, специфична пуховина, што значи спорулација, приметнија је на младим деловима паса и лишћа. У зависности од влажности и температуре ваздуха, сорте биљака и стадијума развоја болести, листови грожђа у средини снимања су прекривени црвенкастим или жућкастим мрљама различитих облика и величина.

Како се гљива распада и шири, почиње некроза листа плоча, губитак листја доводи до опћег слабљења грмља и погоршања квалитета јагодичастог воћа.

Млијепа утиче на све дијелове грожђа грмљаУлазак гљивица на погрељке не прати изглед мастних мрља. Овде можете одмах приметити сивкасте или смеђе трагове умирујућег ткива. Најбрж боли грожђа, као што је на слици, утиче на цвијеће, младе дијелове пацова и јајника који још нису достигли величину грашка. У влажном амбијенту, специфичан бијели премаз може у потпуности покрити цвеће и снопове са јајницима, који постаје браон и брзо умире.

Инфлоресценце социјализма и јајникаЈагоде под утицајем гљивица у фази пуњења или сазревања затамњења, бора и суше. И на већ зрелог плодова појављује се пламен у тијело, обојеност у пределу педицу. Током времена, такве бобице постају браон и распадају.

Узрочник агенса лишћара грожђа

Удари га млађи млади пуцачМлијепа или лажна прашкаста плесица узрокована је гљивама, у облику спора која се зимују одмах испод грмља грожђа, у пали листи у јесен. Због отпорности на мраз пламењачу патоген сигурно чека хладно сезоне, а већ на температури од +8 ° Ц и активира са ветром или кишних капи слегне на зеленим деловима грмља.

Круг заразе биљке са гљивамаИнфекција биљке јавља се када зооспора проналази стомат на ткиву листова и фиксира се. Да бисте схватили ток болести грожђа и шта се лијечи са лишћем и другим деловима грмља на којима је плесен, важно је сазнати циклус инфекције и репродукције.

Трајање периода репродукције штетних гљивица зависи од температуре и њеног повољног исхода од влаге ваздуха. За развој мембране на грожђу, оптималне услове могу се сматрати температуром од 20 до 27 ° Ц и периодом када грмица остане влажна више од четири узастопна сата.

У овом тренутку, инкубацијски период болести листова грожђа је оштро смањен. Током сезоне патоген изазива 6 до 8 генерација, док период инкубације на листовима и бобицама до августа постаје приметно краћи. Док температура не пада на +12 ° Ц у ноћним часовима, белци се појављују изнад стомата, што је скуп спорофора. Падајући вјетром на нове дијелове биљке, поготово у влажном времену, спорангиа ослобађа нове зооспоре, а круг инфекције мембране грожђа, као што је на слици, понавља се.

Заштитне мере против плесни на грожђу

Молдавија је отпорна на плесПрве мјере за заштиту од вртића опасних болести могу се одржати чак иу фази постављања винограда. Нису све сорте исте подложне падавинама. Још прошле године, постало је јасно да гљива која је нанела озбиљну штету европским плантажама не може утицати на принос и одрживост америчког грожђа. А у биљкама отпорним на мембрану, ако дође до пенетрације споре у ткиво, онда даљи развој гљивице не следи ово. Да не би посматрали живе манифестације болести болести грожђа представљене на фотографији, а не да се запитамо шта треба третирати лишћем и пацовима, боље је унапред изабрати сорте које ријетко утичу од плесни.

Данас одгајивачи нуде релативно отпорне на палежну сорту грожђа, и стоног и универзалног, али и за техничке потребе.

Такве биљке укључују степен Муром, у раним фазама давања десерт тамне боје јагоде, Мускат Дниестер, грожђе јесен пинк, Молдавија разред Поклон Магарацха и друге врсте.

Али чак и уз култивацију отпорних сорти без обавезних превентивних мера за борбу против плесни у грожђу не може се учинити.

Милдев леафВиноградари су приметили да их често погађа лажна прашкаста мембрана:

 • Млада грмља и само саднице постављене из школе;
 • биљке редовно оплођене средствима која садрже азот, али без калија;
 • слетање са круном која је затегнута ваздухом и сунцем;
 • грмље, под којим се корова чувају, а пале лишће се не уклања;
 • винограда у регионима са влажном топлом климом.

Иако главне мјере за борбу против млиновог грожђа укључују употребу средстава за хемијску обраду, ефекат таквих препарата може бити побољшан редовним одржавањем засада.

Грм грожђа погодила је плесСмањити ризик од кошница помоћи ће:

 • локација решетка дуж правца преовлађујућих ветрова у одређеном локалитету;
 • уређај широк међу-ред;
 • обрезивање грожђа, обезбеђивање вентилације свих погона;
 • регулисање оптерећења на биљкама;
 • квалитетни гутери, остаци, јурци и пасинкование;
 • благовремено уклањање корова и орања или сакупљања палог лишћа.

Али како одредити време обраде лишћа грожђа од болести, и шта да третира биљку, ако се први знакови болести већ појављују?

Прскање грожђа од плесни, као мера за борбу против опасне болести

Хитно је започети борбу против болестиВреме хемијске обраде винограда млинова првенствено зависи од појављивања на зеленим деловима биљака биљних мрља. Ефекат заштите ће бити највећи ако до тренутка када се појаве спорофори, површина лишћа, социјалног поријекла и пуцања ће бити потпуно прекривена слојем лека. То значи да се третман треба извести кратко прије него што белкаста плоча постане приметна на полеђини лишћа.

Прво прскање се врши пре почетка цветања, а ако је у протеклих годину дана, оболелих грожђа листови су озбиљни, посебно важно за лечење виноград када температура порасте изнад +8 ° Ц, и да ће пасти први падавина.

Одабир времена за прву обраду жбуња, можете се усредсредити на изглед првих 3-4 листова, а додатно се прскање планира на основу изгледа на вину и развоју гљивице.

Третман грмета након цветања је усмерен на заштиту јајника, након што је пада чаше цвета највише подложна болести. Уколико знаци болести постану видљиви, када грожђе активно цвета, третман се не одлаже, већ користећи средства која не садрже бакар. Када се јајници показују на рукама, неопходни су третмани у зависности од времена и манифестације болести.

Бордеаук мешавина за третман грожђа од пламењаче

Најстарије и најискреније средство за борбу против плесни је текућина Бордеаук, која је мјешавина рјешења шаржева и бакар сулфата. Поред смањене плесни, средство се користи против антрацозе и других болести грожђа, тако да се може користити као мера сложене превенције и лијечења. Да направите мешавину, можете узети и готов производ, масовну производњу и користити одвојене компоненте.

Уколико се лечење врши пре отварања пупољака, сулфат концентрација 3% у раствору, али када прскањем лишћа и зелене делове биљке, такав садржај активног елемента ће проузроковати озбиљне опекотине.

Захтева третман са мешавином БордеаукЗбог тога, за касније третирање и третман грожђа Бордеаук мешавина непосредно пре поступка чини састав од једног процента.

Од 5 литара вреле воде и 100 грама бакарног витриола, темељно мешајући, направите раствор. Затим, у посебном контејнеру у 10 литара воде, 75 грама креча и такође темељно мешају. Раствор бакар сулфата нежно улије у млијеко од креча, резултант се меша и филтрира.

Бордо смјеса за третман грожђа треба користити без одлагања, треба запамтити да се његова заштитна својства изгубе након прве кише и стога ће се третман морати поновити. Приликом прскања посебну пажњу посвећује младом расту и леђима лишћа.

Фунгициди – препарати против гљивичних болести

Ниједан фунгицид није неопходанТо грожђа обрађује Бордеаук смеша ефикаснији, средство може бити помешан са сумпор колоида, није штетан до жућкастог праха показује живу акцију против гљивица и гриња. У овом случају, сумпор слаби токсичан ефекат припреме бакра, а вина добија заштиту не само од плесни, већ и од праве пљусковите плесни.

Бакар хлорид је главна активна супстанца у фунгицидима као што су Абига-пеак и Хом, који се користе против оидијума, плесни и антрацозе грожђа. Делан је ефикасна дрога против узрочника штетне плесни.

Данас за лечење пламењачи, осим Бордо течности у арсенала виноградаревој је постоји низ делотворних лекова као садрже у свом саставу бакар и на основу других активних састојака.

Као замена за мешавину Бордеаук, бујон лимуна-сумпора може се користити за лијечење грожђа или њихово допуњавање. Смеђа или тамно наранџаста течност са превладавајућим мирисом водониковог сулфида, ИСО, такође је активна против грожђа и гљива које утичу на грожђе.

Алирин-Б и Пленрис су представници класе микробиолошких агенаса препоручених за прераду винове лозе против сиве ротације, прашкасте плесни и плесни.

Стробе за грожђе

Борба против болести грожђаАктивна супстанца ове савременим средствима фиксним на третиране делове биљке за неколико недеља је ослобођен и не клија споре гљива, носећи дугу и поуздану заштиту од лозе из плесни и оидиум.

Отпорно на кишу и није опасно за грожђе Стробес:

 • не само да штити биљке од гљивица које узбуђују оидијума и плесни, али такође и промовишу сазревање пацова;
 • важи од 8 до 12 дана;
 • може се користити са другим лековима.

У овом случају, више од три третмана грожђа Строби по сезони није дозвољено.

Ридомил Голд за спречавање плесни на грожђу

Ручна прерада грожђа са фунгицидимаОвај системски фунгицид се профилактички употребљава против пљуске и других болести грожђа. Лијек је мало токсичан и компатибилан са другим лековима, а са изменама са контактним фунгицидима Ридомил Голд је најефикаснији.

Третман здравих вина, у опасности од инфекције мембране, се одвија у сувим, безвредним временским условима, када нема опасности од опекотина грмља.

Ефекат прскања траје од 7 до 10 дана. Предности коришћења Ридомил Голд на грожђу су то:

 • алат који је осушио на листовима и пуцима, није опран росом и седиментима;
 • заштита се протеже на непрерађене делове лозе, укључујући резултујући инкрементални раст.

Ако постоје знаци болести на листовима грожђа, потребно је третирати биљку са фунгицидом куративног ефекта и тек онда за недељу дана примијенити Ридомил Голд.

Болести грожђа – видео