Росток Свака фаза развоја биља захтева употребу хранљивих састојака. Њихова концентрација у земљишту може бити неадекватна, јер многи љети становници користе минерална ђубрива.

Квалитативно се разликују међу осталим врстама хранљивих материја, јер садрже велики број компоненти. Главна специјализација минералног ђубрива је да се биљкама обезбеди корисна супстанца у време одређеног периода његовог развоја. Током раста биљака постоји потреба за великом количином азота, ау периоду цветања и плодова, потребно је калијум и фосфор.

Минерално дјубриво долази у два облика:

  1. Чврста (грануле или прах). Уведен директно у земљиште. За баштенске усјеве, грануле су ефикасније за коришћење сјеменара. За лонце и кућне плоче се користи танки оштри штап. Прашак се може наносити површно, благо опуштајући тло.
  2. Течна (амонијак, вода амонијака). Ђубриво у овом облику произведено је непосредно прије наношења на тло. Претходно направљена течност може изгубити корисне особине. Уведен преливањем око биљке.

врстеПрисуство минералних ђубрива у различитим облицима омогућује надокнаду било којег постројења у периоду развоја који је потребан за њих.

Минерална ђубрива за затворене биљке

хоусеплантЗа добар раст, развој, цветање и плодове, затворене биљке такође требају допуњавање.

Одвојена једноставна и сложена мини-ђубрива:

  • Једноставне су у свом саставу један од најважнијих састојака: фосфор, магнезијум, азот, калијум.
  • Комплексна ђубрива имају азот, калијум и фосфор у виду различитих хемијских састојака, што доприноси бржем расту биља.

На продају, минерална ђубрива за унутрашње биље се продаје у гранулама, у виду раствора или МДС-а (полако дјелујуће једињење).

За мали број домаћих биљака одмах можете купити сложено, готово ђубриво. Ако има пуно биљака, биће јефтиније купити проста ђубрива у великом контејнеру и комбинирати корисне материје с властитим рукама.

Главна предност минералних ђубрива за затворене биљке је њихова хемијска оријентација. Они су у стању да дају биљкама све што је неопходно за њихов живот.

Какво је минерално ђубриво за кромпир боље?

Предуслов за повећање приноса кромпира је обезбеђивање низа хранљивих састојака. Као резултат лабораторијских студија било је могуће добити доста информација о односу између минералних ђубрива и кромпира, као и њихов утицај на количину жетве и квалитет плода.

кромпираВисоке стопе раста и развоја кромпира јављају се када се земља сипа калијевим и фосфорним минералним ђубривима. Њихов увод у земљу увек даје позитиван резултат и добру жетву.

Related  Узгајање јагода у врећама – све суптилности и тајне!

Тло, које садржи малу концентрацију калијума, омогућава вам повећање приноса до 20 килограма.

Код љетних становника препоручује се употреба минералних дјубрива за кромпир, само калијумове соли високог процента (40% састава). У том смислу, калијум нитрат је одлично ђубриво за кромпир.

врхунско обрађивање кромпираЗа рани кромпир, комплексом калијума и фосфорних ђубрива уведени су у тврду земљу јесени након жетве, пре орања. Ђубриво се разбацује око баште. На пешчаним земљиштима, уколико се ђубриво не може применити у јесен, примењује се непосредно пре садње (као извор фосфорног суперфосфата, а калијум нитрат се користи као извор калијума). Фосфор помаже у повећању концентрације скроба у кромпировима.

Нитрогенско ђубриво (натријум нитрат, уреа, апненчасти амонијум нитрат, амонијум сулфат) доприносе повећању приноса до 3 кг / м2, у зависности од врсте кромпира.

Да би се утврдило како употреба минералних ђубрива утиче на повећање приноса у одређеном тлу, неопходно је користити различите комбинације. А пружа комплетну исхрану хранљиве базе за комплекс кромпира ђубрива као што су суперфосфат, калијум нитрат и једињење азота (осим уреје).

Врсте комплексних минералних ђубрива

микИнтегрисани приступ оплодњи земљишта доприноси обезбеђивању биљака са свим могућим и потребним хранљивим састојцима. Минерална ђубрива су неорганска једињења у облику соли, које користе вртларци за надокнађивање усјева воћњака. Свака врста минералног ђубрива је одговорна за повећање одређених својстава биљке у свим фазама његовог развоја. Због тога су комбинације неколико врста ђубрива најефикасније за укупан развој биљака.

До данас постоји неколико сложених врста минералних ђубрива:

  • Нитрофосца. Користи се за ђубрење земљишта вртних и баштованских култура. Ово је универзални, уравнотежен лек који садржи око 19% фосфора, 11% калијум-оксида, до 17% азота. Гранична норма за тло је 80 г / м2.
  • Нитромаммопхоска. Користи се за одређене хортикултурне усјеве. Прилично уравнотежено ђубриво, које укључује: 13% азота, 17% калијума и 17% фосфорне киселине. Увести у земљу 50 г / м32.
  • Диаммопхос. У земљиште је проширен за све поврће, за вријеме узгоја земљишта. Дитхмопхос садржи 18% азотне киселине и 46% фосфорне киселине. Нормална доза за 1 м2 је 30 г.
  • Аммопхос. Активно ђубриво, које садржи 10% азота и 52% фосфора. Степен примене на тло је 20 г / м 22.

Related  Најчешће обољења рибизле и начини да их третирате

припрему тла Сва минерална ђубрива доносе неопходне користи за биљке. Захваљујући употреби таквих неорганских једињења, постаје могуће дати биљкама виталност у одређеном периоду њиховог развоја. Најефикасније средство, које омогућава да биљка обезбеди све неопходне хранљиве материје, је комплексно минерално ђубриво.

Да ли треба да користим минерална ђубрива (видео)