Јагоде у врећициОдлична јагода ће расти на вашој дацхи ако савладате технологију узгоја јагода у врећама. Неопходно је припремити место за саднице, правилно поставити садњу јагода у врећама, како би се осигурало заливање, освјетљење и потребна температура. Хајде ближе погледати како правилно организовати све и добити одличан резултат!

Како узгајати јагоде у врећама

Постоји много различитих трикова и мудрошћа које искусни вртларци користе на својим парцелама како би постигли највиши квалитет и велики принос. Постепено, ови методи довели су до појаве нове технологије за узгој јагода.

Јагоде у ситним кесамаСкоро сви који су покушали ову методу узгоја јагода, не враћају се на традиционалне методе, већ само експериментишу са различитим врстама јединственог начина:

  • вреће постављене на под;
  • вреће на регалима;
  • кесе суспендоване изнад земље.

Али технологија за све ове врсте је иста.

Да добијете добар жетву јагода, боље га развијате у стакленичарима, иако ће током лета, уз добро време, жетва задовољити вас и на отвореном.

И наравно, оно што је већ јасно из назива те технологије, потребно је да припремите вреће за саднице, као и саднице и тло.

Наведимо све што је потребно за жетву јагода у врећама:

  1. Јагоде у стакленициСтакленика. Ако желите да добијете стварно добру жетву јагода, онда би требао бити у стакленику. За топлу сезону довољно је додијелити најобичније летње стакленике са добром вентилацијом. А ако желите да се сакупљате током целе године, онда је потребно искористити главну пластеницу са присилним загревањем. Да расте јагоде у стакленику у врећама, неопходно је додатно опремити стакленик с полицама и носачима са држачима врећа.
  2. Торбе за јагодеСакс. Можете купити готове вреће за узгој јагода, која се у великом асортиману продају у специјализованим продавницама за дацхас или врт. И можете их сами направити. Да бисте то урадили, морате узети велике вреће, направити од брашна или шећера, направљеног од капрона, и сами одрезати рупице за саднице. Такође можете расти јагоде у пластичним кесама, само у овом случају требају бити довољно јаке. За рационално коришћење површине, вреће морају бити високе и мале у пречнику, онда могу да приме више садница.
  3. Земља. Јагоде преферирају слабо кисело или неутрално земљиште. Идеално за јагоде је земља, ако мешате тресет и перлит. Али такав састав је прилично скуп, тако да се користи углавном само за појединачне грмље. Са великим плантажама јагода биће профитабилније сами припремити подлогу. Да бисте то урадили, биће вам потребно земљиште, речни песак, ситна пиљевина и хумус.
  4. Саднице јагодаСаплингс. Можете узети саднице из сопствених старих грмља, али само ако сте потпуно задовољни њиховим укусом и приносом. У супротном, боље је купити нове саднице у специјализованој продавници. Пожељно је да се сорта самопропарава, а саднице имају добар коријенски систем.

Садња јагоде у врећама

Узимамо унапред припремљене вреће, попуњавамо их посебним подлогом. Али је незаборавно пре него што се на дну попије клајдите. Ово је неопходно да би се обезбедило добро одводњавање, јер јагоде не воле прекомерну влагу. Затим, у врећама, са четири стране, направите прорезе, стављајући их у шаблон контролне табле. Резање је вертикално, дужина отвора је око 8 цм, а растојање између утора треба бити 20-25 цм.

Слотови за садницеУ рупама постављамо једну јагодасту грму. Такође можете поставити неколико грмља на горњи, отворени део торбе. На одређеним местима постављамо вреће с садницама: на поду, на специјалним регалима, или их обешавамо на кукама. На једном квадратном метру можете имати више од три врећице. На овом крају слијетања, онда је потребно само водити, ваздух и сачекати жетву.

Систем за наводњавање јагода у врећама

Наводњавање капањемДа расте јагоде у врећама, технологија заливања је боље користити кап по кап. Такав систем ће вам олакшати рад, а такође ће бити најкориснији за јагоде, које не воле пуно влаге. Систем наводњавања капи изгледа као цевовод који снабдева воду. Од њега до свих врећа се цевоводи, на крајевима од којих постоје капљице. За производњу таквог система код куће, погодан је обичан болнички капак.

Сама цевовода је причвршћена преко редова врећа, а број њих зависи од висине вреће и може се разликовати од два до четири комада. Један је инсталиран на врху, а остатак се налази пола метра до краја. Количина воде која се испоручује у систему треба да буде таква да на 30 литарској врећици има око 2 литре воде дневно. У води се такође може додати и ђубрива и друга обрада.

Јагоде на столу током целе године

Јагоде у полиетиленској врећициОва метода расте јагоде у стању је организовати културу јагода током целе године. У летњој сезони јагоде ће расти и на отвореном, на балкону, па чак и на прозору. Али остатак времена требате бринути о јагодама довољно топлине и свјетлости. За то се користе пластеници са грејањем. Али саднице треба припремити унапред, тако да је отврднуто и доступно на залихама, тако да се сваки пут након жетве може замијенити старим.

Да би се створили резервни удубљења, младе грмље се постављају у посебну микроклиму, где остаје, али се не развија.

уобичајено подрум или сутерен могу бити погодни за такву складиштење и фрижидера, док је температура увек 0 + 2градуса и влажност у области 90%. За слично складиштење садница, боље га ставите у пластичне кесе.

Гајење јагода током целе године – видео