Пошто сте примили диван букет, увијек желите да стане барем неколико дана. Да би розе стајале у вази дуго времена, они и вода морају бити правилно припремљени:

 • не можете одмах да доведете букет од мраза у топлој соби или топлоте у собу с клима уређајем. Оштар пад температуре ће негативно утицати на боје, тако да их треба оставити неко време у хладној (зими) или топлој (летњој) просторији за адаптацију, а тек онда ставити у просторију у којој ће стајати;
 • Пре него што ставите цвијеће у вазу, морате одвојити или одсећи доње листове тако да не додирују воду. У идеалном случају, стуб треба да буде уроњен у течност на 2/3 његове висине;
 • такође треба обрезати врхове стабљика и косих (2-3 цм) и пожељно у води, тако да унутрашњост стубова не добија ваздух. Осим тога, можете подијелити савјете. Коси рез даје ружу да непрекидно добија влагу, а раздвајање на неколико влакана повећава његову запремину;
 • вода је боље изабрати сталну. У топле сезоне, треба да буде хладно, а на хладном – на собној температури. Да не би започели процес ферментације и гњечења у води дуго времена, неопходно је додати аспирин, борак, водку или алум.
 • Да би се продужила свежина резаног цвећа, храњиве супстанце које се додају води ће помоћи. Као такав, можете користити шећер (20-30 г) и сирће (1 жлица). На бази 1 литра течности.

Да би руже држали дуже у вазој, неопходно је обезбедити одређени режим температуре околног простора, наиме, хладноће, али без нацрта. Исеците руже као хладан ваздух, али не толерисујте директне зраке Сунца.

Related  Специфичности кукуруза

Додатне мере

беле ружеДа бисте продужили период дивљења за розе букет, можете обавити дневне процедуре. Тако, вода у вазу или другу посуду у којој се налазе цвеће, треба да се мења свакодневно, прање темељно под млазом воде крајеве стабљике. Након овог букет је активан, али нежно спреј, покушавајући да навлажити само спољни латице, без утицаја на језгра пупољак. Вода у вази, наравно, треба да сипате трајно, уз додавање потребних хранљивих и бактерицидних супстанци.

Поред ове руже треба преуредити ноћу на хладно место. Ако су почели да бледе, могуће је извршити такав поступак – уронити цвеће у ниском температуром воде од 7-12 ° Ц (пупољци мора бити изнад нивоа воде), оставите преко ноћи, ујутру се скратити стабљике и ставити букет у слаткој води уз додатак амонијака (2 тсп). Ово ће вам омогућити мало времена да задржите руже у вази.

Специјализовани препарати

жуте ружеПоред народних начина да продужите живот и свежину резаног цвећа, данас можете користити и хемијска средства. Сфера трговине нуди широк спектар специјализованих производа који олакшавају решавање проблема како држати руже у вази. Такви препарати укључују смеше “Живе цвеће”, “Букет”, “Жива ружа”, “Хризал”.

Избор ружа

За розе у вази дуго времена, цвеће за букет треба правилно одабрати:

 • Букет треба направити у тренутку куповине, а не купити готове производе;
 • руже за букет треба изабрати свеже, са чистим латицама, чврсто, “потресно” на додир. Ако врхови латица са тамном траком – цветови стоје дуго и могу брзо да изгубе;
 • крак стабла мора бити лаган – ово је знак да су руже недавно прекинуте;
 • Пупка треба стајати директно на стабљику. Ако се савија, када се цвет држи иза врха стабла, ружа није свежа;
 • боље је дати предност цвјетовима на краћим дебелим ногама, због чега они могу боље пити воду и, стога, стоје дуже;
 • у Росебуду мора нужно бити “Мајица” – екстремне латице имају тенденцију да буду груби, густа, просушен и нису лепо као у унутрашњости. Ако не постоји, највероватније је повезано и уклоњено неколико спољних латица како би се направио предиван изглед;
 • такође знак свеже руже је сјајан, живописни лист богате боје, који се налази на усмереним гранама.
 • избор букет ружа, требало би да дају предност чаја и розе варијанти као црна, црвена и бордо више хировит.

Одаберите праве руже, направити нови букет, сматрамо за своје препоруке очувања у вазу – а ове невероватно лепе цвеће молим вас више од недељу дана.

Видео: Одличан начин за ревитализацију ружа у вази