суперфосфат ђубрива Понекад чак и добро одржаване биљке у земљи могу изгубити свој облик: ухвати се, а листови постају плаве-љубичице. У овом случају је неопходно коришћење суперфосфата ђубрива.

Нужна супстанца за осигурање нормалног живота и развој биљке је фосфор. Природна засићеност земљишта са овом корисном супстанцом је само 1%, а једињења која су на располагању са њом су још мања.

Фосфор је укључен у енергетске процесе метаболизма, пружајући исхрану биљним ћелијама, као иу фотосинтези. Захваљујући томе, принос се повећава, а биљке добијају снагу за убрзани раст.

Суперфосфат ђубрива се производи на бази фосфор-азотних једињења, у комбинацији са микроелементима и минералима. Такав састав је засићен различитим природним супстанцама неопходним за добар раст и развој плодова.

Универзални суперфосфат ђубрива помаже повећању количине жетве. Комплекс микроелемената убрзава процес цветања и свеукупни развој коријенског система и побегне, а такође пружа и излечење и заштиту од појаве разних болести.

Врсте ђубрива

Комплекс фосфор-азот једињења има два главна типа:

  • Једноставан суперфосфат. Концентрација фосфора у ђубриво је концентрисана на 25%, азот – до 8%, сумпор – до 10% и калцијум сулфат (гипс) на 40%. На продају једноставни суперфосфат је доступан у два облика: прах и грануле.
  • Двоструки суперфосфат. У складу с тим, садржи двоструко толико сварљивих фосфора (45-55%). Капацитет азота је 17%, а сумпор – 6%. Двоструки суперфосфат се производи углавном у гранулама, који су лако растворљиви у обичној води.

врстеПрисуство различитих облика овог ђубрива омогућава га да се нанесе на одређене врсте биљака, на различите врсте тла и на различите фазе сазревања.

Како примијенити суперфосфат

ђубрење Да би се постигао висок резултат, неопходно је знати принципе интеракције и неопходне пропорције за специфичне биље или саднице воћњака. О начину наношења суперфосфата ђубрива, назначена је на паковању или у приложеним упутствима.
Једноставан и двоструки састав универзалног, сложеног фосфатног азотног ђубрива може се користити приликом садње садница или семена у било ком тлу. Такође нема ограничења за хортикултурне усеве и саднице дрвећа.

Међутим, применом овог ђубрива, потребно је узети у обзир мали нијанси – суперфосфат слабо делује у киселим земљиштима.

Да би ђубриво не изгубило хранљиве особине, неопходно је деоксидирати земљиште са пепелом или прерађивачком смешом (500 мл креча или 0,2 кг пепела треба рачунати на 1 м2 тла).

ђубрење Комплетан процес деоксидације траје дуго. После једног месеца, суперфосфат се може додати у земљиште. Тек после овог периода, не раније. Најефикаснији начин додавања суперфосфата је директно заспати у редовима или рупама који су ископани под биљкама или садницама. Љетни становници препоручују одмах након примјене ђубрива у биљке.

Једноставни суперфосфат се широко користи за ђубрење отпадних тла, песковитих јелена, подзолних тла. Одлична стопа раста и брз развој су биљке које конзумирају пуно сумпора (репа, кромпири, песа, лан, корење, редквице, сијалице свих биљака).

Запамтите да је у раду са суперфосфатом строго забрањено стварање смеша амонијум нитрата, креде, креча, уреје.

Суперфосфат је независно универзално ђубриво које се добија од природних минерала (минерализација животињских скелета и шљака за прераду жељезне руде). Ефикасно коришћење је могуће само у складу са препорукама стручњака.

Инструкције за примену суперфосфата

примена тлаДвоструки суперфосфат дихота се примењује на тло почетком пролећа пре садње, или у јесен, након жетве. Фосфор мора бити савладан земљиштем. У интервалу између главних улаза ђубрива препоручује се и наводњавање биљака око два пута.

Суперфосфат ђубрива, упутство за употребу:

  • Јединствена примена двоструког суперфосфата најбоље се врши уз помоћ семенске бушилице, јер има облик гранула;
  • Главна примена двоструког суперфосфата треба извршити прије сетве баштенских усева. Обично се то ради под плугом. Од почетне примене, гранулирано ђубриво се не опере заливањем или кишницом и не пада испод слоја за сјеме;
  • Употреба метода ручног ширења пелета је мање ефикасна, јер ово ђубриво треба да буде ближе коренском систему усева;
  • Многи љетни становници користе двоструке суперфосфатне формулације у комбинацији са душиком, калијумом и калијумским ђубривима, који су уведени у прољеће и, односно, у јесен.

Спрови поврћа и биљака уводе се у земљиште од 30 до 40 грама по квадратном метру двоструког суперфосфата. Да би се оплодило вртно воће на јесен у тлу, потребно је додати до 600 г двоструког суперфосфата по 1 м2. За саднице и биљке у стакленицима и таласима наносити 100 г / 1 м2. У јарку са кромпиром, потребно је додати 4 г двоструког суперфосфата. У случају осиромашеног земљишта, количина ђубрива треба повећати за 30%.

Посебно су потребни млади садници и саднице дрвећа и грмља за шминкање и оплодњу, пошто не постоји други начин добијања виталних супстанци. Данашње тржиште нуди разноврстан распон хранљивих супстанци, при чему прво место представља суперфосфат.

Видео о употреби суперфосфата у припреми јесење биљке