како узгајати кикирики у викендициКикирики или кикирики су биљка која воли топлоту, рођена у Јужној Америци, а затим се мигрира у Азију и Африку. Данас се све више пољопривредника, власника кућанских парцела и обичних вртларара питају да ли је могуће и како се сјемити с арашидом. Упркос свом јужном пореклу, ова корисна пољопривредна култура је потпуно непривлачна, са одређеном примјеном сила која може да расте и даје културу са Крима и Краснодарске територије до московског региона.

Још у совјетским временима постојало је искуство успешног узгајања кикирикија на територији Ставропоља, на подручјима Трансаквазије и Централне Азије, у Украјини. Захваљујући ентузијазму садашњих фармера, обрађено је гајење кикирикија у централном делу Русије.

Кикирики: карактеристике културе и његова култивација

Пеанутс – а зељаста биљка са гранања стабљике добровољно, многе формиран у пазуху, жуте или црвенкасте боје и карактеристика махунарке парипиннате лишћа, подељене у неколико мањих овалним летака. Пуцњаве дужине од 20 до 70 цм су усправне и смештене. Висина грмета на кревету зависи од разноликости, услова створених за узгајање кикирикија или кикирикија, као и спољних фактора.

Термофилан становник Јужне Америке платоу код куће постоји недостатак топлоте и светлости, тако пуно вегетације, успешног раста, цветања, везали пасуљ и кикирики сазревање је потребно од 120 до 160 дана. У овом погону не толерише замрзавања и почиње да активно расте само када се температура земљишта најмање 12-15 ° Ц.

формирање јајника и развој фетусаФормирање јајника и његово даље сазревање у кикирикију потпуно се разликује од других махунарки. Цветови са самопроплинацијом живе само један дан, након чега израстање са јајницима спушта на тло и буквално одлази у њега. Дакле, под слојем тла, сојино кикирики се сипају и зоре. Дубина закопавања може бити од 5 до 12 цм, а унутар сваког пасуљ је од једне до седам семена.

Што је краћа, хладнија кишна клима, теже је да се расте кикирики и да се добије жељена жетва укусних “ораха” од биљака. Међутим, савремени заштитни материјали и могућности раста у затвореном простору више пута смањују ризике.

Како узгајати кикирики у земљи?

кикирики на парцелиКао и сви пасуљ, кикирики брзо олупљени и расте. Стога, када се узгаја, увек се руководи климатским карактеристикама и временом. У зависности од региона, они спроводе:

  • садња кикирикија на отвореном;
  • сјемење семена код куће, а онда одрасле саднице се преносе на кревете;
  • расте у затвореном простору, наиме у стакленицима са склоништем од филма или нетканих материјала.

Related  Гдје и како се гнездо расте: карактеристике културе и њена култивација

Пре садње кикирикија у башти, треба припремити садни материјал и тло. Кикирики не постављају никакве посебне захтеве на тлу, већ више воле лагане, лагане земље где ће бити удобни и дуги корени стабла, а јајник који одлази под земљу.

Култура добро корен на пешчаним земљиштима, лоамс, али ако треба да стане у калуп, претходно уведен у приземљу песак, низијском тресета, и друге компоненте које побољшавају дисање подлоге.

Семе намијењено садњи су сортиране, оштећене или оштећене плесне гљивице су одвојене, а потом 12-24 сата намакати у салвету. Понекад се саветује да уклоните грашак са коже цотиледона са ружичасто-црвеном кожом. Међутим, у овом случају, неопходно је поступати веома пажљиво, како не би оштетили благо испупчени “кљун” будућег снимања.

кикирики су дали расуОпљачкано семе су спремне за садњу. Уколико временски услови дозволе, они се могу директно уграђен у отвореном терену, сахрањен на 5-7 цм. Шема садње ове махунарки предвиђа да током лета биљке треба да спуд, и свака биљка треба место за храну и удобан смештај јајника. Најбоље је када садње кикирики на отвореном терену између редова да оставите размак од 50-70 цм, а интервал између биљака не сме бити мања од 20 цм. Сетва се обавља од маја до средине јуна.

Када је реч о расту кикирики код куће у Украјини, Кубан и Ставропол, Астрахан и Саратов региону, њена сетва се обавља након садње лубенице, такође воле оштре осцилације у температури.

Арашид: узгој кикирикија у садницама

кикирики у тресетимаУ регионима са дугим пролеће, где постоји ризик повратка хладног времена, боље је не ризиковати. На пример, пре него што се расту на килограмима у Уралу, у предграђу, у Белорусији, па чак и на северу Черноземског региона, прво се засади у прилично великим тресетима.

Related  Разнобојна историја корења

У овом случају:

  • трансфер до кревета одвија се почетком лета;
  • коријен систем обрасле биљке није повређен;
  • нема опасности од замрзавања;
  • Аклиматизација пролази брзо и без проблема.

За добијање јаких садница сејање се спроводи у априлу. Припремљено семе су затворене до дубине од 3 цм и ставити у добро осветљену просторију, где биљке неће трпети. Заливање за ову врсту махунарки је потребно редовно, али умерено. Температура ваздуха у соби се одржава на 22-25 ° Ц

кикирики у потПре него што се узгаја кикирики на својој парцели, култура је одабрана као светла као кућа, место заштићено од хладног ветра.

Добра заштита за јужне госте у руским вртовима може се култивисати високим биљем, као што су кукуруз, парадајз и тиквице и ткање. Они ће бити најбољи претходници за пасуљ.

За аклиматизацију корисно је користити пластичне греде или склоништа од густог нетканих материјала.

Брига о садњи кикирикија у земљи

кикирикијаЗа разлику од пасуља, грашка и осталих махунарки, у нези који се фокусира на искорењивању и вода за све већег кикирикија баштована често морају да се наоружају а не канта за воду, и мотику или неки други погодан алат за Хиллинг. Да би биљке лако продирале у земљу, често се мора опуштати, али уредно.

У плевелу је потребно арашидима, док не достигну величину одрасле особе. Затим се корова појављују само у ходницима и лако се уклањају без узнемиравања биљака.

Заливање, нарочито након формирања јајника, врши се умерено, јер се горњи слој тла исушује. И на крају вегетације, када се подземни пасуљ мора ојачати, они се даље смањују. У прољеће и љето, кикирики савршено реагирају на врхунску обраду са умереним садржајем азота и повећаним процентом калијума и фосфора.

Related  Саднице у шкољки јаја – једноставно, практично и профитабилно решење

За сезону је довољно троструко ђубрење, међутим, није неопходно користити природну органску материју, на пример, извуцивање ђубрива или птичја подлога.

Жетва кикирикија у предграђу

дехидрација кикирикијаНије довољно знати како расти кикирики на дацхи, важно је да га уклоните и спасите жетву на време.

Када сакупљате подземне пасуљ морате се усредсредити на стање зеленила. Чим се грмље окреће жутом и почне да се бледи, ово би требало да буде сигнал за ископавање. Одложено, лако је изгубити већину пасуља, који се брзо пада са осушених подземних погона и остане у тлу за зимовање.

Морат ће се и зелене биљке извући ако температура ваздуха пада и приближава се +10 ° Ц

Најбоље време за чишћење је топло, сухо време. А најбољи алат је јака виљушка са широким зубима. Лопата за копање није погодна због ризика од губитка дела усјева. Заузети од тла биљке се веже и виси у сувој вентилираној просторији за сушење. Љетни становник може сазнати о спремности за дуготрајно складиштење помоћу сувог, бујичног звука сјемена који се ваља унутар пасуља.

Видео о узгајању кикирикија