Изгледа као црно место на ружамаПроцес раста ружа је немогуће без препрека. Најчешћа болест биљке је уочљива. Болест је веома опасна за цвет, јер води до његове смрти. Када се на ружама појави патцхинесс, одмах се требате борити с тим.

Како да избегавате уочавање на ружама?

Црне мрље на ружама не само да покварују естетски изглед цвета, већ и наносе велику штету биљци. Постепено, болест се шири на цијелом грму и може да погоди најближу. Болест је издајничка и тешка за лечење. Најбољи лек је спречавање црних флека на ружама.

Како спречити појаву ове болести:

 • редовно врши исправно обрезивање стабљика биљке, јер “фризура” повећава отпор руже;
 • уклонити оштећене лишће, пупољке, цвјетне стабљике и нужно их спалити на мјесту далеко од грмља;
 • трајно уклањање корена површине;
 • Током сезоне кишних вода корисно је прскати земљиште око грмља са пепелом;
 • третман биљака са посебним средствима заштите за руже;
 • прскање грмља инфузију муллеина или коњске јакости;
 • правилан одабир локације за садњу ружа: немојте слетјети на тамне и згушњене површине;
 • често третирање алата са дезинфекционим средствима.

Такође је важно знати да постоје сорте ружа које су отпорније на црне закрпе. Неки, напротив, имају генетски предиспозиције. Стога, приликом куповине садног материјала, то мора бити узето у обзир.

Како и шта лијечи мрље на листовима руже?

Тренутно у специјализованим продавницама постоји велики избор лекова који могу да очвршћују. Најважније је купити ни један алат, већ неколико.

Специјални препарати треба да садрже:

 • триазол;
 • манцозеб.

Припреме за третирање црних мрља на ружамаОни ће морати да се користе алтернативно, ради ефикасности акције. Првих седам дана прскања порасло је грмље са лековима, који укључују манкозеб. На пример: “Злато” или “Добит”. После недеље почните да користите производе који садрже триазол, као што су “Топаз” или “Скор”.

Related  За вас, нека врста колонске шљиве

За процесирање грмова неопходно је у вечерњим временима да није било присуства росишта. Пре дезинфекције потребно је водити биљку под коријенским системом. Након нестанка тачака на листовима руже, пажљиво провјерите цвет. Уз поновљене симптоме болести, неопходно је уклонити оштећене делове биљака и запалити их.

Профилактички лекови

На листовима руже, црне мрље почињу да се појављују тек крајем лета, а оштећења на биљци долазе на почетку. Често, болест напада цвет, ако је ослабљена или не добија праву дозу хранљивих материја. Због тога је важно ђубриво ружа.

Како одредити црну тачку:

 1. Прво, постројење зауставља раст;
 2. Друго, тамне тачке се појављују на зеленој површини (попут јастука);
 3. треће, жуто је видљиво око листова.

црне мрље на ружамаНеки искусни вртларци користе еколошки прихватљиве методе за борбу против болести. Мјесто на којем се узгајају руже окружен је плантажама чесна. Овај поврће има својство за спречавање гљивичних болести (црна мрља се односи на род гљивице Марссонина росае).

Такође, за спречавање, можете прскати грмље децокцијама чесна или дувана. Инфузије не узрокују зависност у узрочном агенту инфекције и не штете биљци.

Правилна брига

Врло је важно редовно смањивати руже. Овај процес ће ојачати имунолошки систем биљке на гљивичне болести, што укључује и црно мрље.

Такође, ако постоје црне тачке на листовима руже, вриједи одрезати погрешке на нивоу од 2-3 бубрега од базе. Затим прскати грмље хемијским средствима (“бакарни оксихлорид”, “Вецтра”, “Цумулус”).

Све слабе, старе и суве гране су најбоље уклоњене, јер ће бити мета црног поражења пораза.

У јесен и пролеће је неопходно водити прераду стабљика са бакарним сулфатом и течностима Бордеаук.

Related  Врсте кромпира: познати, корисни и не много

Сви оштећени листови брзо се суши, а онда паде. Морају се сакупљати и спалити. У супротном, гљивица се преврне, а пролеће се проширује на здраве руже.

црно местоТоком вегетативне сезоне, постројењу је потребан слободан приступ свежем ваздуху, немојте превише затворити друге усјеве. Немојте дозволити продужено излагање влази на листовима ружа. Да бисте то урадили, одскочите погаче и коров. Суседна територија је боље да се редовно копају у земљу да направе фунгицид (дезинфекционо средство).

Ширење болести је олакшано температурним промјенама и високом влажношћу. Али не само околишни услови могу довести до пораза руже црним мрљама, као и неадекватним пољопривредним техникама. Због тога, пре него што узгајате ово цвеће, морате питати како правилно да се бринете о њима.

Црно мрље на ружама (видео)