Posadili so les iz dacha, puščali veliko žagovine, sramota je, da jo zavržemo. Nekje sem slišal, da lahko uporabite žaganje, da dobite sadike. Povej mi, kako narediti substrat za sadike iz žagovine z mojimi rokami?

S pomladjo spomladi vrtnarji razmišljajo o gojenju sadik paradižnika, kumar, paprike, zelja in drugih pridelkov. Vroča sezona se približuje tudi cvetličarjem. Konec koncev, veliko ljudi raje sadike, ki jih rastejo z lastnimi rokami. Z ustrezno saditvijo in oskrbo, domači ohrovt na več načinov presega nakup.

Pri gojenju sadik je drugo najpomembnejše vprašanje po izbiri semena izbira kakovostnega substrata (ali tal). Trgovine ponujajo veliko izbiro, vendar je lahko poceni substrat za sadike ročno izdelan iz žagovine.

žagovina

Prednosti in slabosti podlage žagovine

Podloga iz žagovine se uporablja za kalitev semen. Po žaganju je veliko boljši od zraka in vlage, kar pomeni, da bodo ustvarjeni idealni pogoji za razvoj močnega koreninskega sistema prihodnjega sadika. Poleg tega je mogoče sadike enostavno presaditi, ne da bi jih poškodovale.

Edina pomanjkljivost takega substrata je, da se sadike v njem gojijo do določene točke. Žagovina je na stopnji kalitve semen preprosto nenadomestljiva. Toda, ko se na poganjkih pojavijo prvi pravi listi, morajo sadike potrebovati presaditev.

To je posledica dejstva, da žagovina ne vsebuje nobenih hranil. Ne morejo v celoti nadomestiti tal ali mešanice zemlje. Slepi v žagovine rastejo, z uporabo zalog hranilnih snovi, vgrajenih v seme. Po kaljenju semena se izčrpajo lastne zaloge vitaminov in za nadaljnjo rast se sadike presadijo v tla hranilne snovi.

Kako kaliti semena v podlogi žagovine

kaljenje semen

Pred sajenjem semen se žagovina predhodno navlaži. Potem morate storiti naslednje:

  1. V ustreznem vsebniku (posodi, loncu ali škatli) nalijte plast žagovine.
  2. Seme rastlin.
  3. Na vrhu z drugo plastjo žagovine, vendar pa je tanjši – samo za pokritje semen. To je potrebno, da semena ne izsušijo. Drugi sloj ni mogoče narediti, potem pa bo potrebno nenehno (vsak dan in še bolj pogosto), da bi nadzirali vlago semen.
  4. Posodo z žaganjem pokrijte s plastično vrečko (ne da bi jo popolnoma pokrivala) in jo postavite na toplo mesto s temperaturo zraka 25 stopinj Celzija. Za to je primerna topla baterija.

Za podlago se uporablja uporabljena žagovina.

poganjki kumar v žaganju

S prihodom prvih poganjkov posodo prenesite na hladnejše mesto in odstranite embalažo iz njega. Nežno, da ne bi poškodovali sadik, od vrha do žaganja pijte plast hranilne prsti (debela 0,5 cm). Po potrebi so poganjki dodatno poudarjeni.

Related  Značilnosti rastoče brugmansije doma z metodo sadika

Takoj, ko se v sadikanju oblikujejo prvi resnični listi, jih v ločene lončke presadijo v pripravljeno zemljo. Za pripravo sadik lahko uporabite žaganje, vendar jih že mešate s peskom v razmerju 6: 4. Ali pa naredite univerzalno mešanico zemlje, ki je primerna za pridelavo večine poljščin. Da bi to naredili, zmešajte en del žagovine z naslednjimi sestavinami:

  • en del šotne nižine;
  • en del humusa;
  • dva dela zemlje.

Dodajte 40 g kompleksnega gnojila na pripravljeno podlago.

Kalitev semen kalitev v žagovine – video