Imam kaktus od moje babice, ne vem natančnega imena. To je že zelo staro in samo ogromno, toda žalostno je, da se vrnem – zelo lepo. Pričakali so, da bi otroci posadili mlado rožo, vendar jih zaradi tega ne. Verjetno imam takšno podobo. Povejte mi, na kakšen način lahko še vedno razmišljate o kaktusu? Bojim se, da bi moj “starček” prevrnil pot.

kaktusaCvetličarji, ki se ukvarjajo z rastočimi kaktusi, vedo, da je zadeva zelo zanimiva, čeprav je precej težavna. Nič manj zanimivega ni razmnoževanje takšnih rastlin, ker za razliko od večine notranjih cvetov nimajo listov v običajnem smislu za nas. Vendar ta odtenek ne preprečuje prejemanja novih izvodov, pri čemer uporablja običajne metode in posebne pristope.

Torej lahko kaktus propagirate na dva načina:

  • seminal;
  • vegetativno.

Značilnosti reprodukcije semena kaktusov

sadike kaktusov

Sej semena kaktusov skozi celotno pomlad in nekatere njihove sorte – tudi v avgustu (zlasti južnoameriški). Za to napolnite hranljivo podlago v plitki lonec z drenažnimi luknjami, ki so sestavljene iz enakovredne mešanice:

  • listna zemlja;
  • zemljišče;
  • pesek grobe frakcije.

Poleg tega je potrebno dodati malo oglja (ne več kot 0,5 del) na substrat, ki je bil predhodno razrezan.

Seme je treba pripraviti pred setvijo: čez noč prenesite v toplo vodo in nato 10 minut v raztopini kalijevega permanganata. Po sušenju razkužite.

Z uporabo palice v njih položite plitke žlebove in semena, ki med njimi ležijo 1 cm. Namesto površinske vode je treba lonec namestiti v bazenu vode. Ko zemlja nalepi vlago, posodo pokrijte s filmom ali steklom in jo položite na svetlo okensko polico, kjer je toplo. V prihodnosti se zalivanje izvaja z brizganjem. Po pojavu poganjkov lahko odprete rastlinjak in ko se pojavijo prve hrbtenice – potopite kaktuse v ločene lončke.

Related  Kaj lahko rečete o živi trati v zvitkih?

Vse vrste kaktusov ne tvorijo vseh semen, zato se večinoma še vedno uporablja vegetativno razmnoževanje.

Metode vegetativnega razmnoževanja kaktusov

To metodo pogosto uporabljajo pridelovalci. Sestoji iz koreninjenja:

  1. Otroci. Tako se poganjki imenujejo polnopravne mlade rastline, ki se oblikujejo na odraslih cvetih nekaterih vrst kaktusa. Skoraj vedno imajo svoj korenski sistem, zato se dobro korenita in hitro. V večini vrst se otroci sami pršijo, vendar pa so tudi kaktusi, kjer jih je treba raztrgati.babice kot kaktuse
  2. Čerenkov. Uporablja se za razmnoževanje kaktusov in rastlinskih vrst v stebrih z dolgimi neseleznimi poganjki. V prvem primeru rezite steblo dolžine do 15 cm in “spodrezite” njegov spodnji del, tako da korenine rastejo izven centra. Večina sort potrebuje sušenje potaknjencev, vendar se lahko nekateri kaktusi takoj zakoreninijo (ripsalis, epiphyllums). Kaktusi listov se razmnožujejo s koščki listov.steblo kaktusa

Najbolj učinkovite so dojenčki in potaknjenci, ki so vzeti iz vrha kaktusa, in nadaljevati s to metodo razmnoževanja cvetov, je bolje pred vegetativnim obdobjem ali po njegovem zaključku.

Poleg teh metod je še ena zelo zanimiva metoda reproduciranja kaktusov – inokulacija dveh različnih rastlin. Najpogosteje se uporablja za tiste vrste, ki jih je težko rasti neodvisno ali za namene eksperimentiranja, da dobijo originalni vzorec. Tudi ta metoda je sprejemljiva, če morate nujno shraniti cvet, ki je izgubila korenine. Kot podlago morate izbrati sorte s hitro rastjo in pomanjkanjem otrok.

Značilnosti koreninjenja kaktusov – video