V drugem letu mojega vrta je nekaj nerazumljivega – češnjev cvet, a brez jagodičja. Povejte mi, kaj bi lahko bil razlog in kako narediti drevo?

češnjev cvetZdi se, da cvetovi bujne češnje zagotavljajo obilno žetev okusnih in sočnih jagod. Na žalost ne vedno prisotnost cvetov na drevesu obljublja veliko jajčnikov. Pogosto po poletnih vrtnarjih odkrivate prazne veje, obešene s listjem.

Kje gredo jajčniki in zakaj cvetovi češnje in jagode ne? Za ta pojav lahko obstaja več razlogov, rešitev problema pa je odvisna od tega, kaj je sprožilo izgubo pridelka.

Najpogostejše pomanjkanje plodov v prisotnosti cvetenja povzroča:

  • pomanjkanje opraševanja rož;
  • zamrzovanje;
  • pomanjkanje vlage;
  • slabo zemljo.

Poleg tega, če češnjo vpliva na glivično ali nalezljivo bolezen ali če so ga napadli škodljivci, to vpliva tudi na pridelek v prihodnosti. Pomembno je, da pravočasno odkrivamo bolezni in parazite, pa tudi izvajamo preventivne ukrepe za zaščito drevesa od njih.

Težave z opraševanjem

češnja sadovnjak

Če na vrtu raste samo ena češnja in še ni samozaščita, je mogoče dolgo čakati na jagode, in od kod prihajajo brez opraševanja socvetja? Zato je vedno treba posaditi vsaj dve različni vrsti češenj, tako da se eden od njih oprašuje. Potem bo drugo drevo prineslo tudi sadove.

Pri sajenju dreves na velikem območju morate upoštevati razdaljo med njimi.

Včasih opraševanje ne nastane zaradi odsotnosti žuželk, ki nosijo cvetni prah, na primer čebele. To prispeva k mrazu in intenzivni uporabi različnih zdravil pri predelavi dreves. Obvladovanje z vpletenostjo čebel na vrtu lahko s škropljenjem višenj s sladkim sirupom (1 liter vode 1 žlico sladkorja ali medu).

Da bi spodbudili jajčnik češnjevega drevja, je priporočljivo, da drevesa zdravite z zdravili Bud, Cveten ali Ovarij.

Učinek nizkih temperatur

češnja ne nosi sadja

Ponavljajoči zmrzali povzročajo veliko škodo prihodnjemu pridelku. Zaradi spomladanske zmrzali se sadni brsti zamrznejo in ne morejo več dati jagod. In ko temperatura zraka pade na 1 stopinjo zmrzali, jajčnik preprosto izgine in pade. Da bi zaščitili drevo, je priporočljivo, da cvetenje poteka čim dlje, ne da bi snemali sneg iz nje. V primeru napovedovanja cvetenja češenj in zmrzali se krošnja majhnega drevesa lahko prekrije s krpo. V starem vrtu z velikimi drevesi gorijo ognja z dimom.

Da bi preprečili zamrznitev koreninskega sistema v jeseni, je treba istočasno izločiti dušenje gnojil in zalivanje.

Nezadostno gnojenje in zalivanje

oskrba češenj

Za sezono je treba češnjo zalivati ​​najmanj trikrat, tako da ima dovolj vlage za razvoj in pridelovanje. Poleg tega pomanjkanje hranil vpliva tudi na donos. Sile za cvetenje na drevesu dovolj, ampak za oblikovanje sadja – ne, zato je pomembno, da občasno dopolnjujete zaloge elementov v sledovih v tleh, ki dajo drevo z organskimi in kompleksnimi mineralnimi pripravki. Prav tako je treba ohraniti kislost tal v normi, ki uvaja lesni pepel.

Related  Značilnosti transplantacije pomladne šarenice

Zakaj ne cveteti sadja po cvetenju in kaj storiti – video