Nedavno je obiskal prijatelja. Bil sem presenečen, kako raste jagode – v navpično stoji cevi. Prav tako sem hotel poskusiti, še posebej, ker sem v dachi odrezal koščke velike cevi. Povej mi, kako narediti cvetliči cevi velikega premera?

Glavna prednost ustvarjanja cvetličnih postelj iz cevi je pomanjkanje finančnih naložb ali njihovih minimalnih stroškov. Po popravilih ali drugem delu pogosto ostanejo neuporabljeni materiali ali njihovi odpadki (v tem primeru obrezovanje cevi). Iz velikih cevi lahko izdelate dve vrsti gredic:

  • horizontalno;
  • navpično.

Vodoravna cvetlična postelja cevi

vodoravna cvetlična postelja cevi

Morajo biti horizontalni postelje velikih premera cevi zmanjšati na želeno dolžino (bo v dolžino postelje po namestitvi), obe strani pozvali čepi nekoliko odstopajo od roba in sredine cevi posekali na polovico premera ali malo več. Pomembno je, da ne pozabite narediti lukenj za drenažo, tako da se rastline v takem gredicem ne izgubijo zaradi stagnacije vlage. Pripravljen je postaviti cvetlični nosilec na stebre-podpira, zato se ni vozila po mestu.

viseče cvetne postelje cevi

Če so bile pri roki le cevi s povprečnim premerom, se bo iz njih izognila lepa obesna postelja.

Vertikalne gredice cevi

jagode v cvetni postelji cevi

Za nizko navpično cvetno posteljo iz cevi zelo velike količine je še lažje: če je dolžina cevi (ki je njegova višina) ni zelo velika, je cvetlična plošča že pripravljena. Ostanek je le, da jih položimo na izbrano mesto, napolnimo s hranilno zemljo in rastemo rastline. Preveč cevi lahko razrežemo na drobce želene dolžine.

Če pride do pomanjkanja prostora, lahko na stojala postavite navpične cvetlične postelje, kar ima za posledico večplastno cvetlično posteljo, ki bo rastlala veliko rastlin z minimalno porabo prostora.

Pri uporabi cevi iz kovine je treba paziti, da se zasajene rastline ne dotikajo in da se možne kraje stikajo z majhnimi deskami. Takšna postelja je postavljena v temno mesto, saj je v soncu kovinska lastnost za segrevanje.

navpična cvetlična postelja z cevjo za namakanje

Če želite ustvariti več ravne postelje:

  1. Cevi odrežite na istih kosih.
  2. Izrežite majhne luknje, v katerih bodo rastline posajene, saj bodo v ozkih odprtinah imele le malo prostora za razvoj, široke odprtine pa se lahko spustijo iz zemlje.
  3. Na obeh straneh je cev zaprta s posebnimi čepi primerne velikosti.
  4. Vstavite majhno količino cevi znotraj velike cevi, ki jo je treba zaliti, manjša cev pa mora biti oddaljena 10 cm od vrha in jo zapreti.
  5. V cevi, ki je vstavljena, odvodite v vodo, in spodnji del zlepljite z lepilnim trakom.
  6. Izpolnite flowerbed najprej malo razširjeno gline (za drenažo), potem pa – na plodna tla, lije svojo vsebino, da se prepreči nastanek praznin znotraj cevi.

Related  Odraščanje sadik v odprtem prostoru pod filmom

Takšna možnost za ustvarjanje vertikalnih postelji se pogosto uporabljajo kot pridelovalci za gojenje jagod in pridelovalcev za plezanje rastline, kot so petunije.

Več o tem, kako narediti navpično cvetlično posteljo (ali posteljo), bo povedal video