Povej mi, kaj je francoska vrtnica in kako se razlikuje od drugih vrst vrtnic? Čeprav jih zelo obožujem in sem jih vzgojil že dolgo, vendar pogosto slišim to ime in tega ne razumem.

vrtniceMnogi pridelovalci verjamejo, da je francoska vrtnica takšna sorta. Vendar pa bo pravilneje reči, da francoske vrtnice predstavljajo posebno skupino lepih lepot, ki jih združujejo skupne značilnosti. In glavna razlika te vrste je njena stoletja zgodovina, ki se je začela v 17. stoletju.

Kako so francoske vrtnice?

Prednost vseh obstoječih francoskih vrtnic je bila vrtnica Galicije – divji grm. Prehodi z različnimi vrstami, rejci so prejeli celo vrsto novih sort.

Iz matične sorte so dobili omamljanje arom, kompaktne velikosti in rdeče barve popkov.

Posebne lastnosti

Francoske vrtnice lahko razlikujete od drugih vrst s takšnimi znaki:

  1. Skoraj vse sorte imajo kompaktne velikosti – največja višina ne presega 1,5 m (čeprav obstaja več visokih vrst).
  2. Cvetenje vrtnic je enkratno, prihaja v juniju in traja le tri tedne.
  3. V večini vrst so popki vijoličaste barve

Rože so lahko tako frotirne in preproste.

Stare sorte so kljub svoji spoštljivi starosti precej nezahtevne. Dobro rastejo na vseh tleh in v vsakem podnebju, poleg tega pa so povečali zimsko trdnost.

Priljubljene vrste francoskih vrtnic

Vse vrste francoskih vrtnic imajo edinstven vonj in izgledajo neverjetno med cvetenjem, toda najlepše, morda, se lahko imenujejo takšne sorte:

  1. Kardinal de Richelieu. V nenavadnih barvah socvetja se razlikuje: prvič, dvojni cvetni brsti so rožnati in ko se odprejo, postanejo nasičeni s vijolično. Sorta ima še eno lastnost – skoraj nima trnja na stebelih.kardinal richelieu rose
  2. Charles de Mills. Ima frotirno in veliko, do 15 cm premera, socvetje z močnim vonjem. Barva popkov ima zanimivo barvo: od temno roza do vijolične barve.charles de mills
  3. Gallica Versicolor. Semi-dvojno puhasto socvetje so barvno bele-roza s temnimi trakovi na cvetnih listih. V sredini so rumene stebre jasno vidne.rose gallica različica
  4. Gallica Officinalis. Majhen grm z višino do 1 m. Cveti z rdečim polmahaginskim socvetjem z občutljivo aromo.rose gallika officinalis

Francoske vrtnice so zelo priljubljene pri cvetličarjih, saj so v njihovi negi popolnoma nezahtevne, imajo primerne velikosti in očarljive rože.

Francoske vrtnice na vrtu – video