Lep dan! Prisiljen sem vas, da vas prosim za nasvet. Pred nekaj leti sem uredil travnik v deželi. Se je znebil plevela, je povzročil trate v dobrem stanju. Toda letos je opazil, da travnik ni postal zelo enakomeren – pojavilo se je nekaj udarcev. Zato bi rad vedel, kako izravnati travnik, ki raste v udarcih in na splošno – ali je to potrebno?

Seveda je v takšni situaciji prednostna naloga izravnavanje travnika. Nekateri ljudje ne razmišljajo o tem, sejati seme travne travnate površine na tleh in upajo, da bo trava vse skrivala. Dejansko bo enako, tudi trava, naredila morebitne nepravilnosti v reliefu še bolj opazne.

Neenakomeren travnik Še več, pri košnji trate lahko pride do različnih težav. Poleg tega lahko pomembne razlike privedejo do pojava plešastih madežev in celo delne smrti trava. Zato je vprašanje, kako izravnati travnik, ki raste v udrtinah, zelo pomemben in potrebuje resno študijo.

Ustrezna priprava mesta pred setvijo

Seveda najlažje preprečite težave z nepravilnostmi na travniku, da pravilno pripravite lokacijo pred setvijo ali pa pripravite trate z valji.

Če želite to narediti, je treba celotno spletno mesto temeljito izkopati – vsaj globino bajonetne bajonete. Po tem, s pomočjo grablje, je potrebno izravnati celotno izkopano območje. To se bo znebilo vseh napak – kot luknje in udarci. Naslednji korak je ubiti spletno mesto. Na majhnih tratah se lahko na tleh nekajkrat sprehajaš v čevlje s trdo podplatom. Če ima zemljišče površino več deset kvadratnih metrov, je treba uporabiti ročni valj.

To je res pomemben korak, ki ga nekateri amaterji pogosto zanemarjajo. Travnik, v nasprotju s svojim mnenjem, ne bo prikril napak, ampak bo še bolj opazen. Hmokoki se bodo iztegnili, in ko bodo rezani, bodo postali popolnoma goli, kar je gotovo, da se prilepijo v oči. Jame lahko prinesejo še več težav, zlasti v deževnem letu. Voda se nabira v depresijah in ne izgine dolgo. To je pogosto vzrok za gnitje korenin. Po nekaj tednih na trato se bodo pojavili madeži rumene trave, kasneje in plešasti liki – trava na teh mestih bo preprosto umrla.

Related  Blueberry Patriot – visoka rodnost in odporna proti zmrzali

Plešne tačke na travnikuOdpravite napake na končni travnik

Na žalost ni vedno idealno pripravljena površina zagotavlja visoko kakovost travnika in odsotnost hrapavosti. Sezonske razlike v podzemni vodi pogosto vodijo v dejstvo, da je travnik, ki je bil v jeseni ravno jeseni, spomladi pridobi jame ali šunke. Ne morete ga pustiti brez pozornosti! Opisali smo že, kaj lahko pripelje do tega. Nazadnje, to sploh ni estetsko prijetno. Ampak travnik je obraz lastnika.

Če je pred kratkim deževalo, počakajte malo – zemljišče se mora posušiti, drugače, ko hodite po travniku, se pojavi nova škoda. Oborožena s pisalnim nožem, vrtno lopatico, in po potrebi – vedro peska. Vnaprej določite vsa mesta, ki jih je treba poravnati – to bo prihranilo čas kasneje. Nežno obrezujte trate z nožem, kjer se bo izravnalo. Odstranite rezane dele, poskuša ne poškodovati korenskega sistema. Če se ukvarjate z udarci, potem odstranite odvečno zemljišče z lopato. Če morate odstraniti foso, jo napolnite s peskom.

Ravnajte trato ročnoKo je napaka odpravljena, postavite izrezan kos trave na mestu in vodo obilno. Najprej lahko dodate malo gnojila, ki vsebuje fosfor – to bo okrepilo korenine in pospešilo njihovo oživitev.

Če želite izvedeti več o izenačevanju mesta za travnik, si oglejte videoposnetek