Dolgo časa sem hotel postaviti Ixia na dacho, nato pa soseda v jeseni mi je dala ducat čebulo s svojega vrta z raznobarvnimi socvetji. Prosimo, povejte nam o značilnostih gojenja in skrbi za mešanico Ixia. Kje je bolje vzgajati žarnice in kdaj je to mogoče storiti?

Mix IxiaNežne toplotno-lovske rastline prihajajo iz tropskih predelov in jih pogosto najdemo v naši regiji, saj se ljubitelji cvetov ne bojijo morebitnih težav. Ni izjema in Ixia – očarljiva trajnica družine irisa. Ena izmed najbolj priljubljenih rastlinskih vrst je sortna mešanica mešanice Ixia, saj lahko le nekaj grmov okrasi cvetlično posteljo z vsemi barvami mavrice. Kako lahko raste Iksi mix na vaši spletni strani in kako skrbeti za to, o tem bomo danes govorili.

Opis sortegrm Ixia

Ixia je mešanica najbolj pisane mnenju toplotno ljubeč trajnica. Kljub relativno kratkem cvetenja, ki traja več kot 3 tedne, je presenetljivo, v različnih barvah. Sredi julija, na vrhovih grmovje cvetijo številna, zelo velike cvetove, iz katerih le očarala: rumena in bela, roza in limone, rdeča in kostanjevo zvezdico ziblje pred udarci vetra in v začetku avgusta, postopoma zbledi.

Zanimivo je, da so ponoči črevesja Ixia zaprte, da ponovno razprostirajo svoje cvetne liste z sončnim vzhodom in cvetlično posteljico z občutljivo nežno aromo.

V preostalih, sorta izgleda precej znana: iz žarnice raste xiphoid listi, med katerimi stoji cvetni koniček. Skupna višina rastline le redko presega 70 cm, najpogosteje so grmi, ki rastejo do pol metra.

Kdaj saditi?gomolji Ixia

Kot druge sorte, mešanica Ixia reproducira stebelke in semena. Ker raste sadike – zaposlitev bolj delovno intenzivna, večina vrtnarjev raste trajnice skozi čebulnice, poleg tega pa vam omogoča, da vidite njegovo cvetenje v prvem letu. Čas zasaditve čebulic v tleh je odvisen od klimatskih pogojev določene regije:

  • tople južno podnebje kar vam omogoča, da za zimo zasadite Ixia, vendar ne zahtevate, da se nasadi pokrijejo z debelo plastjo mulčice, tako da se stebelne živali ne zamrznejo;
  • ko raste cvet v srednjem pasu z mrzlimi zimami, je bolje, da se spomladi vzrejajo žarnice sredi maja, ko se zemlja segreje.

Podzimnaya pristanek mora biti globlje (vsaj 12 cm), da varno skrije gomolje v tleh pred zmrzaljo.

Kje postaviti?iztovarjanje ixia

Mix Ixia je zelo zahteven za razsvetljavo, tako da bi za to morali vzeti lahka cvetlična korita, pri čemer se izogibate kraji, kjer vzmet stagnira z vodo, sicer bodo čebulice hitro gnile. Tla morajo biti dovolj ohlapna (če je potrebno, dodamo pesek) in rodovitna, zato bo uvedba humusa pred sajenjem zelo priročna. Lepo je dodati malo superfosfata in pepela.

Kako skrbeti?

Mix Ixia je absolutno nezahteven in za to je enostavno poskrbeti, in sicer:

  • obilno zaliti in posuti;
  • odtrgati suhe liste in bledo socvetje;
  • dvakrat mesečno hraniti z infuzijo ptičjih iztrebkov ali pripravljenega kompleksa mineralnih gnojil.

S prihodom jeseni lahko grmovje ostanejo pozimi v tleh, po odrezovanju celotnega listnatega dela in prekrivanju, ali pa ga kopajo in shranjujejo do pomladi na suhem mestu.

Video o gojenju Ixia na vrtu