Že dolgo sem želela vzrejati anemone, in tu sem v cvetlični trgovini ujel paket semen. Prinesla jo je domov, nato pa je prišel sosed in dodal še tri gomolje. Sedaj bo v deželi hiša v celoti cvetoč anemon. Odločil sem se, da gomolje držim do pomladi, ker so zime hladne. Vprašajte, kdaj je bolje, da rastline anemone in ali je že mogoče saditi semena?

anemoniKompaktni grmičevja z izrezljanim listjem in nežnimi, a velikimi cvetovi, pobarvanimi v različnih odtenkih, eden od prvih se spomni na spomladi na cvetlični postelji pod snegom. To so anemoni iz družine butterkupov. Obstaja veliko vrst anemonov, ki se razlikujejo tako v barvi kot v obliki socvetja, ki je lahko celo dvojno začinjena in cvetoča. Pristala na postelji več sort, cveti zgodaj spomladi, na začetku in na koncu poletja, lahko ustvarite kompozicijo, ki bo si oči očarljive cvetove dolgo časa, kljub kratkem času (v povprečju vetrnic cveti največ tri tedne).

Odvisno od določene vrste lahko anemoni imata tako krhki kot mesnati koren v obliki valja in gomolja.

Čas, ko se lahko posadite anemone, je odvisno od tega, kateri semenski material se uporablja:

  • če je seme – bolje jih zimske zimo;
  • korenike in gomoljne anemone so običajno posajene spomladi.

Značilnosti podsevnega semenaseme semen anemona

Jesenska setev anemona se izogiba dolgotrajnemu in dolgotrajnemu postopku stratifikacije semena, ki je potrebna za povečanje stopnje kalivosti. Za konec jesenskih plitkih zabojnikov je treba napolniti z ohlapno podlago, sestavljeno iz peska in šote. Pred začetkom prve zmrzali v vlažni mešanici tal, sejati seme in jih rahlo potresemo. Nemogoče je globlje poglobiti, saj se kalčki ne bodo mogli prebiti na površino.

Za setev je treba uporabiti samo sveže posevano seme.

Zdaj najbolj zanimivo: posodo s semeni je treba vzeti na cesto in prikopat na cvetlično posteljo. Z zgornje strani jo pokrijte z padlim listjem. V začetku pomladi se bo rastla semena, ki so preživela naravno stratifikacijo z zimskimi zmrzali. Ko rastlina raste, jo lahko presadite na stalno mesto.

Kdaj naj seme raste vetrnice, upoštevati tri dejavnike: prvič, semena imajo zelo nizko kalivost, drugič, za hibridnih sort, ta metoda ni primerna, ker so rastline, ki niso shranjeni kakovostne znake, in tretji, zrasla iz semena vetrnice cvetijo le tretje leto.

Pomladi posadite anemonegomolji anemoni

Sorte z rhizomom so najbolje posajene spomladi, še posebej, ko se stara rastlina pomnoži. Jesenski presadek ne more preživeti. Cvetlični cvet pred pridelavo spomladi je potreben, da se “zbudi”. Da bi to naredili, jih je treba zaviti v tkanino, ki je obilno navlažena z rastnim stimulansom in v vrečko postaviti vsaj šest ur. Po določenem času so gomolji pripravljeni za sajenje na cvetlični postelji.

Pri sajenju gomoljevega anemona mora biti rastna točka videti. Na ploski strani gomolja.

Video o rastočih anemoni

Related  Odrasli avokado doma