drvo stablaFenomen modernog biljnog svijeta je stablo sekvoje. Ovo je primjer ne samo ukupnih dimenzija, već i svih željenih dugovječnosti. Najstariji zastupnik ovakve vrste je na području Rurvood Reserve u Kaliforniji. Iako je više od četiri tisućljeća, i dalje intenzivno raste. Volumen debla ovog veličanstvenog div je 1,5 m³, a visina 115,5 m.visina sekoia

Povijesni sažetak

šumska sekvojaIme stabala nije bilo zbog vanjskih obilježja i čvrste dobi. Jedno vrijeme, te su regije bile rodno mjesto indijskog plemena Cherokee. Oduševljeni visinom stabla stabla, kao i prekrasnim talentima i kvalitetama njihovih vođa, odlučili su ga nazvati u čast njihovog vođu. Budući da je uistinu učinio mnogo za kulturu i obrazovanje svog naroda, javno je to ime prihvatilo s užitkom. šef indijanskog plemena

Proučavajući ovu “skladnu ljepotu” 1859. godine, jedan glupan odlučio je da ga proglasi u čast nacionalnog heroja Amerike. Glasan naziv Wellington – Engleski zapovjednik, koji je porazio Napoleonovu vojsku – nije se sviđao mještana. Stoga su izabrali drugu osobu i omiljenu osobu Indijanaca.botaničarka Wellington

Značajke Sequoia

značajka šume sekvojeKarakteristična značajka tih predstavnika crnogorice je struktura debla i metoda reprodukcije. Kada je stablo još uvijek mlado, potpuno je prekriveno gustom grančicama. Zbog prebrzog rasta, ti procesi nemaju vremena za usporavanje, tako da uskoro nestaju. Kao rezultat toga, neobičan gusti, ali istodobno gol, prtljažnik se pojavljuje pred neobičnim promatračem. goli prtljažnik sekvojeGledajući prema nebu, osoba može promatrati gustu krunu od konusnog oblika, koja se sastoji od vječno zelenih grana.

Važno je napomenuti da korijenski sustav takvog fenomena biljnog svijeta nije vrlo duboko posađeno. Međutim, zauzima znatno područje, što dopušta pasji da izdrži teške vjetrove i uragane.

Žalosno je, ali korijenskim procesima utopi životnu aktivnost susjednih stanovnika. Ipak, za održavanje svoje “susjedstvo” može:

 • otrov;
 • čempres;
 • douglas (obitelj borova);
 • smreka;
 • jele.

Related  To je sreća – bijele gljive u zemlji!

čempresa i smrekeTo se savršeno uklapa u lokalni okus borovih šuma. Duljina ravnih, izduženih lišća je od 15 do 25 mm kod mladih životinja. Tijekom vremena, iglice mijenjaju svoj oblik. U sjenovitim dijelovima krune oni se pojavljuju u obliku vrha strelice, au gornjim područjima lišće imaju ljuštenu strukturu.mladih i starih lišća

Ovaj opis stabla sekvoje je prikladan za dopunu i nezaboravne fotografije turista. Najhrabriji su bili sposobni uhvatiti rafinirane čunjeve “neosvojivog” stanovnika magličastog tjesnaca. Tri centimetrijske ovalne kapsule sadrže do 7 sjemenki, koje sazrijevaju gotovo 9 mjeseci.češeri sekvoje Čim se fetus počne sušiti, konus se otvara i vjetar puše sjeme. Takve razvijene “rozete” još dugo ukrašavaju veličanstvenu krunu.

Znanstvenici su pogođeni jedinstvenim načinom “nastavka roda” mamutskog drveta (to je drugo ime, jer njezine grane nalikuju na kljove tih životinja). Zelene trulje napuštaju panje, što je sasvim abnormalno za klasi crnogoričnih predstavnika.

Indijska zemlja diva

panj cut RedwoodsGlavno područje gdje raste riba je pacifička obala Sjeverne Amerike. Teritorij njihova rodnog područja proteže se 75 km u unutrašnjost kontinenta i proteže se na gotovo 800 kilometara duž oceana. Relativno mala površina zemljišta raste iznad razine mora za 700-1000 m. Iako su ti četinari savršeno koegzistiraju i na nadmorskoj visini od preko 2 km. Što je vlažna klima, to će biti veća i zelenija kruna tih divova.

Kalifornija i OregonaKaliforniji i Oregonu godišnje pozdravljaju tisuće turista koji se žele diviti tim ljepotama. Pored prirodnih staništa, takve “duge jetke” mogu se naći iu rezervama:

 • Južna Afrika;
 • Kanada;
 • Italija;
 • Havajski otoci;
 • Engleska;
 • Novi Zeland.

Glavna značajka svih tih zemalja je pristup vlažnoj morskoj klimi. Međutim, takve divovske izložbe savršeno se podnose oštrim promjenama temperature. Zabilježeno je da na planinskim padinama, gdje ih se često može naći, može biti do -25 ° С. Stoga se mamutno stablo može uspješno uzgajati na drugim kontinentima. Jedina stvar je da rastu nekoliko puta sporije. A samo pola stoljeća kasnije moći ćete vidjeti rezultat vašeg napornog rada.sequoia zimi

Related  Iznenađujuće poznavanje stabala željeza

U Rusiji, stablo redwood raste u obalnim područjima Krasnodar Territory. Sochi arboretum ima skromnu “zbirku” mladih sadnica. Ova stranica, naravno, nije velika. Možda će proći nekoliko stoljeća, a već će se nova generacija turista diviti ovim luksuznim Pacifskim titanima. Sochi arboretumU podnožju takvih divova možete osjetiti sve svoje beznačajnosti. Posebno kada stoji usred cijelog groba 90 metara divova (to je gotovo 35 katova neboder). Prema jednoj studiji, početkom 1900. godine redukcija je smanjena, visina od više od 116 metara. Može se zamisliti samo koliko truda i napora koji ti radnici trebaju.

Maksimalna debljina kora najvećeg stabla na svijetu može biti oko 30 cm.

Vrijednost drva

crvena drvaU Sjedinjenim Američkim Državama, smanjenje redaka je strogo kažnjivo po zakonu, budući da ovo stablo prijeti izumiranje. Zbog blago crvenkaste boje drva koristi se kao dekorativni elementi interijera. Budući da su drvena vlakna ove crnogorične pasmine dovoljno gusta i otporna na truljenje, služe kao nevjerojatna građa za proizvodnju namještaja. Također od njega:

 • papir;
 • željeznički vagoni i pragovi;
 • krovni elementi;
 • strukture za podvodne strukture.

Ova sirovina razlikuje se od svih ostalih u nedostatku bogatog crnogorastog mirisa. Stoga mnoge duhanske tvrtke koriste sequoia za proizvodnju kutije koje pohranjuju cigare i druge proizvode ove industrije. Štoviše, pčelari su također pronašli uporabu za bačve izrađene od skupog drveta. Oni su savršeno pohranjeni med, perga, kao i vosak.

drvoPrema izračunima poduzeća za preradu, s jednog mamutnog stabla moguće je dobiti više od tisuću tona sirovine od drva. Za prijevoz svih tih bogatstava, kupac će trebati više od pedeset automobila, to jest skoro cijeli teretni vlak.

U prtljažju raskošnog diva rijetko se razilaze sve vrste štetnika / parazita. To je zbog brzog rasta biljke. Također, drvo stabla mamuta sadrži ogromnu količinu fitoncida. Te biološki aktivne supstance ne mogu samo “uplašiti” ogromne “horde” štetnih insekata, nego ih zadržati na pristojnoj udaljenosti.

najveća sekvojaVažno je napomenuti da je u zalihama svaki pali stablo reda časti. Iz prtljažnika čine nevjerojatne eksponate, impresivne turiste. Dakle, jedan poduzetni Amerikanac napravio je parkiralište za automobile, au drugom je slučaju izgradio ugodan restoran za 50 ljudi. Kreativne ideje posudile su Nacionalni park “Sequoia”. Tu su turisti mogu voziti kroz neobičan tunel od pale drva. Da, priroda impresionira raznolikošću i veličanstvenom ljepotom.tunel u crvenom drvetu

Related  Legenda o drevnom Egiptu – sveti buba Scarabs