plum inokulumAlycha dikenali kerana penentangan terhadap penyakit, perosak dan keadaan cuaca dan digunakan secara meluas oleh tukang kebun untuk merampas plum. Kaedah sedemikian membolehkan bukan sahaja untuk menjimatkan ruang dan menanam dua buah jenis yang berbeza pada satu pokok, tetapi juga dengan ketara meningkatkan hasil, serta meningkatkan ciri-ciri keseluruhan.

Selalu dijanjikan oleh penjual dan bukannya plum besar-berbuah tumbuh pokok neokazistoe dengan buah-buahan kecil, yang, lebih-lebih lagi, masih dapat menandingi. Menggali maaf untuk dia, dan mengapa? Jika anda memupuk baki cawangan sihat plum plum, tahun depan ia akan menjadi mungkin untuk makan buah-buahan yang lazat dan tuaian yang banyak akan disediakan dalam beberapa musim.

Vaksin perlu dilakukan pada awal musim bunga, sebelum tunas tumbuh di pokok. Adalah mungkin untuk menanam beberapa jenis plum ceri pada satu plum sekaligus, yang akan meningkatkan hasilnya.

Pemilihan dan penyediaan stok

Untuk memilih batang bawah plum muda yang berumur 4-5 tahun dengan ketebalan batang tidak kurang daripada 4 cm. Ia diperhatikan bahawa saham yang lebih tua, lebih sukar ia adalah untuk mengambil cantuman akar.

Di atas pokok itu, cari cawangan yang sihat dan tidak rosak dan gunakan ricih pemangkasan yang tajam atau gergaji untuk mengeluarkan lebih daripada separuh daripada pucuk muda. Potong tepi potong dengan pisau alat tulis. Di tengah rami yang dilucutkan, membuat sayatan membujur yang mendalam (sehingga 5 cm). The rootstock sudah siap.

Pemilihan dan penyediaan serigala

Di sebelah cerah bahagian luar mahkota plum ceri, dari peringkat tengahnya memilih dan memotong pukulan sihat tahunan. Dia mesti sudah matang kayu.

Potong bahagian atas dan sediakan batang panjang 15 cm. Kurangkan potongan pada kedua belah pihak dengan pisau untuk membuat baji.

Untuk keratan, lebih baik menggunakan bahagian pertengahan tangkapan.

Bagaimana dengan betul menanam plum di belahan?

Kini anda boleh meneruskan terus ke vaksinasi:

  1. Segera masukkan baji-privo ke dalam celah (incision membujur) pada sink.
  2. Tutup tepi tapak dengan rasuah.
  3. Sukar untuk membungkus inokulasi dengan kebiasaan kebun.
  4. Letakkan beg selophane pada batang yang dicantumkan, menarik hujung pita plastik di bawah rasuah. Dia akan menyelamatkan dari matahari yang cerah dan mengekalkan kelembapan.

Untuk mengelakkan kelembapan dari menguap dari potong di bahagian atas pokok plum, ia juga perlu ditutup dengan varnis taman.

Apabila tangkai yang dicantas berakar, pakej mesti dikeluarkan. Pengesahan bahawa vaksin itu berjaya, akan menjadi hasil daripada buah pinggang.

Related  Pestovanie baklažánu: všeobecné odporúčania a stručný prehľad o najlepších odrodách

Video mengenai cantuman plum ke dalam plum