ficus kinkiEden od najbolj dekorativnih fikusov velja za sorto Kinki – to je nekakšen Benjamin, znan vsem, ficus. Od njegovega starša je taka rastlina prejela veliko število majhnih listov, vendar se razlikuje od nje s svojo raznoliko barvo in bolj skromno velikostjo.

Drugo ime – ficus raznoliko – cvet je bil posledica dvotonskega tona listov.

Opis vrste

Ficus Kinki je kompaktna grmica s tridimenzionalnim pokrovom listov. Dobro se razprostira in poganjki se sčasoma umaknejo pod težo velikega števila pestrih listov do dolžine 4 cm. Glavno steblo je ravno, pokrito z gostim lesom.

Obstajata dve vrsti Kinki ficus:

  • ena zapusti z belo mejo vzdolž robov;
  • druga plošča je kremna barva.

V razgibanem ficusu je struktura listne plošče bolj tog kot Benjamin ficus.

Značilnosti nege

Raznovrstne sorte ficus ne dopuščajo prekomerne uporabe, zato je treba pri zasaditvi na dnu lonca položiti dobro drenažo. Lahko je plast ekspandirane gline. Kar zadeva tla, mora biti hranljiva. Ficus dobro raste v običajnem substratu za okrasne listavčne rastline, ki se prodajajo v cvetlični trgovini. Po želji se mu doda malo listavcev.

S starostjo, glavni koren Kinki ficus postane debel, temen in lignifies. To omogoča izdelavo iz bonsai rastlin. Če želite, lahko preprosto pustite tako močno hrbtenico na površini zemlje, ne da bi jo zasajili s tlemi. Tako bo grm videti bolj dekorativno.

Pri presajanju odraslih rastlin, ki jih je treba izvesti spomladi, se lahko presežejo predolge korenine.

Za razliko od fikusov z monofonsko barvo, Kinki potrebuje dobro osvetlitev, tako da so južna okna samo za njega (pod pogojem, da se ne odpirajo in ni osnutka). Toda tudi tam obstaja možnost, da pozimi cvet potrebuje razsvetljavo, saj je svetlobni dan v tem času zelo kratka. Poleg tega, če je lonec neposredno na okenski polici, je treba pozimi postaviti košček pene pod njo – fikusu se ne mara, če imajo “hladne noge”.

Razumeti, da ficus ni dovolj svetlobe, lahko ga raztegnejo internodice in poganjki. Poleg tega začne nenadzorovano začeti padati listov.

Poleti je treba cvet redno zalivati, takoj ko se zemlja izsuši. V zimskem času, le enkrat na teden, medtem ko je temperatura v sobi manjša (vendar ne manj kot 18 stopinj Celzija), lahko dlje časa naredi brez vode.

Ostrino porumenelost listov na ficusu označuje preliv, njihovi sukani in padajoči listi – da je hladen.

Osnovne zahteve za nego na Kinki ficus – video

Related  Overwintering Amaryllis: bereid en bewaar de lamp op de juiste manier