поље шећерног кукурузаКукуруз се сматра једним од свјетских житарица уз пиринач и пшеницу. Оброци који користе кукуруз се кувају широм света. Ова култура се извози у 70 земаља свијета. На индустријском нивоу, планирали су да раде кукуруз у СССР. Када је Н.С. Хрушчов је био поштован као “Краљица поља” и “Руско злато”.

Кукуруз је топло љуска биљка која не толерише оштар пад температуре. Највише шећерни кукуруз се гаји у викендицама и кућним парцелама.

Сетва кукуруза

Кукуруз шећерне биљке када се тло загреје до дубине сјемења семена. Проширити зрну кукуруза за 8 цм. До почетка сетве, температура земљишта треба да буде +10О томе С- +12О томе Ц.

Биљни кукуруз у рупама. У сваки бунар се додаје шаура гњевог гвожђа и дрвене пепео. Да би се кукуруз расте, тло мора бити влажно, тако да се бунари сипају топлом водом. Након што се вода апсорбује, три рупе кукуруза су засадена у рупама, а након првих пуцања кукуруз се разређује.

Оптимална температура за раст кукуруза од +24О томеС до +30О томеЦ. У случају опасне појаве мраза у мају, кукуруз је муља. Биљка ће преживети кратак пад температуре на +5О томеЦ и опоравити се од апикалних пупољака, али жетва неће бити обилна.

Брига о кукурузу

Да бисте добили велику жетву кукуруза од шећера, пратите технологију узгоја:

  • заклон или кукуруз пре крупне мразе;
  • одржава сталну влагу у тлу, кукуруз сваког дана;
  • једном на сваке две недеље додајте потаљку и магнезијумско ђубриво у земљу тако да кукуруз “добија шећер”.

Ако се биљке не замрзну, берба може почети почетком августа. Боље је сакупљати кукуруз у фази зрелости млека, када су јој зрна још увијек испуњена слатким соком. Кукуруз кукуруза врло брзо груди, па је боље сјежати до друге половине августа.

Кукуруз увелико троши земљу, па кревете гдје одрасли кукуруз, под јесен копања чине НПК и калијум хлорид. Сејање кукуруза на једном месту већ неколико година није препоручљиво.

Најбољи претходници за кукуруз су пасуљ. Приметио је да ће кукуруз боље постати ако се посади поред бундеве. После кукуруза, тиквица и парадајза посећени су на кревету.

Related  Un iaz mic pentru reproducerea peștilor