купусова салатаСалата Коцханни је једноставна биљка која се може гајити током целе сезоне. За разлику од зелене зелене листове, сорте главе подврсте добро су успостављене заједно са грмовима, другим биљкама и коренским културама, тако да није неопходно припремити одвојене кревете за узгој. Декоративне купуске сорте зелене салате вам омогућавају да их засађујете чак иу цветном кревету. Коријенски систем салате не продире у земљу, тако да није у сукобу са системом оштећења других биљака. Ако посадите купусу салату у пенумбри, онда ће његови листови постати љубичасте и савршено допуњавати распоред цветних креветаца. У пенумбри зелена салата не формира велике главе, па ће бити потребно сјећи више сјемена.

Садња семена и зелене салате

Да би глава салате била добро успостављена и брзо дала, мора се посадити на сунчаном месту. Ако унапред култивишете саднице, онда се жетва салате може сакупљати две недеље раније. Салата је засадјена у плитким бунарима пречника 5 цм или посејана око периметра кревета у бразама. Да би се повећао капацитет клијања семена, они се третирају раствором калијум перманганата.

Семе не може бити сахрањено у тлу. Максимална дубина сејања треба да буде 1 цм. Пре засадања зелене салате пустите да се тло добро ослободи како би прекинули кору.

Након што се појаве прве погоци, глава салате се разређује, а салата се оплови са раствором пилећег ђубрива. Да бисте га учинили у 10 литара воде, потребно је растворити 200 мл пилетине.

Жетва и складиштење зелене салате

Две недеље након сјећења сјемена у тлу, салата ће почети формирати главу, а за недељу дана ће бити могуће сакупљати. Глава салате је исечена помоћу баштенских шкаре или прунара.

Ако желите да одржите салату до следеће сезоне, не можете је опрати, иначе ће листови гнути. Ставите главу у целофанску врећу и затворите га чврсто, а затим ставите у замрзивач. Након замрзавања салата неће изгубити своје корисне квалитете.

Посадите нову салату

Након жетве прве жетве, потребно је уклонити остатке салате: коријен систем и листови остају на коријенској розети. Пажљиво се ископавају лопатама врта, а затим се припремају жљебови за нова семена. У земљу се морају увести ђубриво које садржи азот и калијум. После наношења ђубрива, земљиште је добро залијевано и ископано, затим се прави жлебови и посеје се нова салата.

Related  Recoltarea semințelor de fasole neagră