perangkap untuk lebahPemula api dapat dengan mudah dikembangkan jika Anda menggunakan perangkap lebah. Ia adalah terima kasih kepada mereka bahawa lebah lebah muncul dalam bentuk modennya. Malah pada zaman purba, dengan bantuan mereka, apiari baru diletakkan.

Lebah terbang ke dalam perangkap sarang khas dan membina semula lilin. Sekiranya kawanan itu kuat, maka ia boleh mengambil sarang di mana terdapat 8-10 bingkai kosong.

Lebah mesti ditangkap pada awal musim bunga, ketika mereka mulai mencari tempat untuk sarang. Perangkap siap dibawa ke ladang atau hutan, dan setelah beberapa saat, sebagai peraturan, 20 hari, mereka mengambil sarang lebah dengan lebah liar. Lapisan dari sarang lebah ini menetap di apiari. Generasi lebah seterusnya memberikan lebih banyak madu, kerana semua keadaan untuk pembangunan penuh koloni lebah dicipta di apiari.

Sekumpulan lebah domestik boleh terbang, jika penjaga lebah tidak mengikutinya. Gumpalan semacam itu boleh dipindahkan ke apiari, tanpa membentuk lapisan, kerana keluarga lebah tidak liar. Perangkap untuk lebah semasa musim berbunga boleh menangkap dua kawanan lebah kuat.

Membuat perangkap

Umpan paling berkesan untuk lebah – campuran lilin dan propolis. Dalam campuran ini lebah bau kambing domba yang sangat baik. perangkap sangkar adalah sarang buatan sendiri diperbuat daripada papan serpai. Untuk membuat ia, anda perlu untuk mengikat produk logam empat papan dengan lubang digerudi dalam mereka untuk pengudaraan. Kemudian gunakan gam kayu perlu dibetulkan berdasarkan reka bentuk untuk sarang. Ia diperbuat daripada grid kasar, yang dipasang pada sokongan. Untuk sokongan boleh digunakan keping ketebalan kayu 4-6 cm. Berdasarkan bar dipasang 2 cm tebal, untuk mendapatkan jurang. Selepas kering sarang, semua lubang perlu menutup grid, meninggalkan hanya gigit bahagian bawah di mana lebah akan terbang ke sarang. Kemudian, sarang-perangkap menetapkan satu atau dua honeycombs kosong bahawa lebah mempunyai banyak untuk mengumpul madu. Juga, sarang mesti dipasang 8-10 bingkai kosong yang berkeriapan sel-sel untuk membina. Bersama-sama dengan mereka, dalam perangkap dipasang dua honeycombs dengan madu untuk Swarm makan pertama. Walaupun fakta bahawa partikel yang terdedah kepada kelembapan, hal memberi campuran lilin dan propolis melindungi sarang dari kemusnahan.

Related  O que é melhor, um poço abissínio ou um poço?

Perangkap ditetapkan di padang rumput atau di hutan, di mana banyak tumbuh-tumbuhan berbunga. Sekiranya terlibat dalam pembiakan secara profesional, tanpa perangkap lebah tidak boleh dilakukan, sebagai pendaraban keluarga mengambil masa yang lama.

Perangkap yang terbaik dicat di luar untuk memberikan perlindungan tambahan terhadap kelembapan. Tetapi cat sangat lama berlalu, jadi perangkap perlu dimasak dua bulan sebelum pemasangan.