фицус кинкиЈедан од најкраснијих фикуса сматра се сорта Кинки – ово је врста Бењамина, позната свима, фикус. Од свог родитеља, таква биљка је примила велики број малих листова, али се разликује од ње са својом разноликом бојом и њиховом скромнијом величином.

Друго име – фицус разнолико – цвет је настао због двоструког тонла листова.

Опис врсте

Фицус Кинки је компактна грмља са тродимензионалном капицом листова. Одлично се гаји, а пуцњава на крају остаје испод тежине великог броја различитих лишћа дужине до 4 цм. Главно стабло је равно, прекривено густим дрветом.

Постоје две врсте Кинки фицус:

  • један напушта белу ивицу дуж ивица;
  • друга маска је крем боје.

У варијантном фикусу, структура листне плоче је строжија од оне врсте Бењамин фицус.

Карактеристике бриге

Разноврсне сорте фикуса не толеришу прекомерно затезање, па када се посадите на дну посуде неопходно је поставити добар одвод. Може бити слој проширене глине. Што се тиче земљишта, она мора бити хранљива. Фицус добро расте у уобичајеном подлогу за украсно-листопадне биљке, које се продају у цвећару. Ако је потребно, мало је листопадне земље.

Са годинама, главни коријен Кинки фицуса постаје дебео, тамни и лигнифи. То чини могућим из бонсаи биљке. Ако желите, можете једноставно напустити моћну кичму на површини тла, а да га не засадите земљом. Тако ће грм изгледа боље декоративно.

Када се трансплантира биљка за одрасле, која треба да се изведе у пролеће, могу се смањити превише дуги корени.

За разлику од фикуса са монофонијском бојом, Кинки захтева добро осветљење, тако да су јужни прозори само за њега (под условом да се не отварају и нема нацрта). Али чак и тамо постоји могућност да ће зими цвјету бити потребно освјетљење, јер је свјетлосни дан у овом периоду врло кратак. Поред тога, ако је посуда директно на прозору, неопходно је ставити пену испод ње у зиму – фикусу се не свиђа када имају “хладне ноге”.

Схватите да фикус није довољно светло, можете га проширити интернодије и пуцати. Осим тога, он непланирано почиње с падом листова.

У лето, цвет треба редовно заливати, чим се земља исуши. Зими, само једном недељно, док је нижа температура у соби (али не мање од 18 степени Целзијуса), дуже може фицус да ради без воде.

Оштро жутоћи листова на фикусу указују на прелив, а њихови извијачи и падајући листови – да је хладан.

Основни захтеви за негу на Кинки фицус – видео

Related  Učinkovita kalitev semen Pelargoniuma