kaedah pembiakan pokok buah-buahanPokok buah-buahan membawa hasil buah yang besar, begitu banyak tukang kebun ingin membiak mereka pada plot mereka. Vaksinasi tidak selalu berakar di akar umbi, jadi permulaan tukang kebun boleh menggunakan kaedah penghasilan semula yang lain.

Terdapat tiga cara utama penghasilan semula pokok buah-buahan, kecuali untuk vaksin:

  • pembiakan oleh keratan;
  • lapisan;
  • Kaedah pembentukan akar buatan pada cawangan.

Kaedah pembiakan ini memastikan kadar survival tinggi benih baru. Pada masa yang sama, bahan penanaman baru sepenuhnya memelihara semua sifat pokok ibu, yang sangat penting untuk pembiakan pelbagai pokok buah-buahan.

Pengeluaran semula pokok buah-buahan dengan keratan

Keratan untuk pembiakan pokok buah-buahan yang dituai pada musim gugur semasa pembentukan mahkota. Simpan keratan dalam pembekuan dalam dalam peti sejuk atau jatuhkannya dalam periuk. Oleh itu, anda akan membentuk benih yang sihat, yang kemudian ditanam di tanah terbuka pada musim panas.

Untuk mendapatkan benih baru, kaedah penyebaran hijau juga digunakan.

Keratan perlu ditanam di penumbra dan disiram dengan baik. Berhampiran pemotongan memandu di pasak beberapa, yang meregangkan kain putih. Oleh itu, buat rumah hijau kecil. Apabila sistem akar muncul di keratan, mereka ditransplantasikan ke tempat yang cerah dan baja mineral yang rumit dan kotoran lembu yang dibuang dibawa masuk ke dalam bulatan berhampiran akar.

Dengan pendaraban ini, kadar survival keratan adalah 70% daripada jumlah bahan penanaman.

Pengeluaran semula pokok buah-buahan melalui lapisan

Untuk mendapatkan tumbuhan baru dijamin, gunakan kaedah pembiakan pokok buah-buahan oleh lapisan. Pilih cawangan pokok buah dewasa yang lebih rendah dan keluarkan kulit dari dalam bulatan. Proses ini dipanggil berdering.

Ringing melambatkan aliran keluar nutrien dari keratan, yang meningkatkan kadar pembentukan sistem akar. Untuk memulakan proses pembentukan akar, tancapkan cawangan ke tanah dan isi “cincin” dengan bumi.

Related  Gelecek bahara kadar sümbül soğanları nasıl saklanır

Tiga bulan kemudian, pembentukan sistem akar akan bermula, dan musim panas yang akan datang, kemungkinan untuk memisahkan anak benih dari kilang ibu dan transplantasi ke lokasi baru. Kadar survival benih dengan kaedah pembiakan ini adalah 100%.

Pembentukan akar buatan berhampiran cawangan

Sekiranya tidak ada kemungkinan untuk membengkokkan cawangan ke tanah, buat lubang di dalam beg selofan dan letakkan bungkusan pada cawangan lurus, dan kemudian isi pakej dengan tanah. Pakej dasi dengan ketat, menyediakan akses ke udara ke cawangan, sedikit melembapkan tanah. Selepas akar dibentuk, terpisahkan anak benih dengan pruner dan transplantasi ke tempat baru.