dnevni vnos piščancevEnodnevni piščanci so dovzetni za številne virusne bolezni. Imuniteta piščancev je odvisna od pogojev pridržanja v prvem tednu po rojstvu. Cepljenje mladih živali poteka na inkubacijskih postajah, kjer je mogoče kupiti vsakodnevne piščance.

Da bi piščance sami izvalili iz valilnih jajc, morate inkubator uporabljati in v prvih dneh po videzu piščancev jih posaditi pred atipično kokošjo kugo.

Pred cepljenjem piščancev se posvetujte s veterinarjem. Če je cepljenje prezgodaj, imunski sistem piščanca ne bo spopadal z boleznijo.

Da bi se piščancem poleg cepljenja razvijale zdrave, morajo imeti tudi ustrezne življenjske razmere:

  • čistost v mletju;
  • temperaturni režim;
  • 24-urna razsvetljava;
  • primerna hrana.

Dnevne piščance se lahko hranijo v običajnih kartonskih škatlah z ostanki žagovine ali v mletju na netu. S steljkami bodo piščanci toplejši, vendar je treba žagovino vsak dan spremeniti, da bi se izognili širjenju bolezni, kot je kokcidioza.

Temperaturni pogoji

Piščanci zelo zamrznejo, če temperatura ni spoštovana. Udobna temperatura za piščance od 28O podjetjuS do 32O podjetjuC. Temperaturo v majhnem mletju lahko vzdržujemo z uporabo infrardeče svetilke ali domačega grelca iz žarnice z žarilno nitko in steklene posode.

Žarnica v brooderju z vsakodnevnimi piščanci mora stalno goriti. Izklopite žarnico ne morete do dveh tednov starih piščancev. Potem bodo piščanci postali močni in zdravi, saj bodo dnevno jedli krmno krmo.

Krmilna baza

Za piščance je zelo pomembno, da izberejo dobro osnovo za hrano. Od prvih dni življenja je potrebno piščancem hraniti s posebno mešano krmo “starter”. Je uravnotežena krma z dodatki mineralov in veliko vsebnostjo beljakovin. Skoraj ne vsebuje vlaken, ki jih piščanci ne absorbirajo.

Na takšni prehrani je treba piščance hraniti do 21 dni. Potem se mladi prenesejo na krmo za pitanje. Da bi preprečili črevesne bolezni v prvih treh dneh, piščancem dobimo rahlo rožnato raztopino kalijevega permanganata in nato očistimo filtrirano vodo.

Uporabite sesalnike, da zagotovite, da je voda vedno čista. Po vgradnji v mizo takih pivcev bodo piščanci vedno suhi in ne zamrznjeni.

Related  Video: aardappelen onder stro of hooi laten groeien