дрвена пилетинаПерадарство је једноставно немогуће без “куће птица”, јер зими птица, укључујући и пилиће, треба топлоту и не може преживети на отвореном. Ако је на сајту на располагању добра штала, она би могла послужити као стан за пилиће. У супротном, пилића мора бити изграђена од нуле. Немојте се плашити – није тешко то урадити ако пратите савјете искусних фармера.

Дакле, у уређењу задруге треба обратити пажњу на следеће тачке:

  • материјал за зидове;
  • величина корпуса;
  • осветљење;
  • вентилација;
  • пењање паддоцк;
  • склоништа;
  • џекови.

Који је најбољи начин да направите зидове кокошке кокошке?

Пре свега, морате одлучити о материјалу. За изградњу зидова кокошке колибе ће радити и цигла и пјена, али оптимална опција за узгој перади ће бити дрвена шупа, посебно за летњи период. Предност кокошке кокошје од дрвета је релативно ниска цена материјала у односу на камен. Поред тога, микроклима у таквом становању је бољи ред, с обзиром да дрво има способност да дише.

Дрвени зидови морају бити избељани годишње са кречним растворима како би се спречило појављивање штеточина птице.

За одржавање кокошима током целе године, мора се изоловати шипка. Зими минимална собна температура не би требала пасти испод 10 степени Целзијуса. Уосталом, удобна температура се сматра 15 степени. У случају падања температуре, кокоши ће престати са ношењем јаја, па чак и смрзавање шапа.

Шта би требала бити величина кокошке кокошке?

Површина кокса зависи од броја птица. На 1К. м је дозвољено да прими не више од 5 слојева или десетак младих кокошака.

Минимална површина за 5 кокошака не може бити мања од 3 квадратна метра. м.

Што се тиче полова, није препоручљиво користити земљане и глине подове у живини, лако их оштете од глодара. Једна од најефикаснијих подних варијанти је цементна кошуљица са фином мрежицом. На естриху је потребно залијевати легло, на пример, пиљевину.

Related  Stadiene av modenhet av mais

Осветљење кокпита

У просторији за држање пилића увек треба обезбедити прозоре са југозападне стране. Величина прозора је приближно једнака ¼ површине пода. Приликом узгајања птица у подручјима са озбиљним зимама, потребно је направити додатни зимски оквир за прозор (уклоњен).

Поред кокошке куће потребно је водити електрично осветљење, док је лампе боље држати са плафондом. Сијалицу поставите на такав начин да главно светло налази у подручју хранилице и склоништа. У полутњи соби, пилиће ће већину времена спавати, док ће се производња јаја смањити.

Вентилација и пењање за ходање

У просторији за пилиће, посебно у изолованој кокошији, неопходно је обезбедити прилив свежег ваздуха. У ту сврху је могуће уградити вентилатор издувних гасова (у малим просторијама) или направити једноставну вентилацију издужених ваздуха и издувних гасова.

Да би се осигурало да се пилићи слободно могу кретати испред кокошке куће, на кратком растојању од пода, потребно је направити малу пењање за њих, довољно 30к30 цм. Наравно, ако територија фарме омогућава птицама да ходају. Мора се нужно затворити вратима која се могу користити као мост.

Насе за пилиће

Расадник је обавезан елемент кокошке куће. Пилићи не смеју да спавају на поду или у гнездама. За склоништа добро је користити дрвене шипке 5к6 цм са заобљеним крајевима, тако да пилићи не повреде шапе. Поставите их на висину од 50 цм од пода. Удаљеност између шипки треба да буде најмање 35 цм како би се птицама омогућило слободно сједење и 25 цм од задњег шипка до зида. За једну пилетину за перх, неопходно је 25 цм.

Ако направите честице од смерех, они ће бити лакши за чишћење и обраду.

Неки фармери перади праве љуљање, али у овом случају пилићи загађују једни друге. Боље је поставити полове вертикално.

Related  Beneficiile și efectele nocive ale legumelor asupra sănătății umane

Соцкетс

Место испод гнезда за пилиће треба одвести у најтамнијем углу колача. У дубини гнезда треба ићи до 40 цм, тако да се слој може уклапати у њега. Гнезда треба поставити на брду (од пода – на 40 цм). За десетак слојева, довољно 3-4 гнезда.

Курсеви различитих узраста треба држати одвојено, иначе одрасла птица може увредити младе. Поред тога, пилића са закошењем треба такође бити одвојена. Што се тиче присуства пениса, његово присуство је потпуно непотребно, ако се планира задржати пилиће само за добивање јаја. Али да донесете кувано пиле без ње не може.

Аранжман за пилетину – видео