пролиферација хиппеаструмаХиппеаструм је биљка. Многи га расте код куће, као цвијет у соби. Постоји више од 200 врста гиппеаструма. Постоје ружичасте, црвене, бијеле и жуте цвијеће са различитим обрасцима. Ова разноликост боје чини хиппеаструм одличном декорацијом за стакленик или отворену цвјетну башту у врту. Сијалица овог цвета је скупа, па вртларци размножавају гиппеаструм самостално дељењем сијалице.

Хиппеаструм време репродукције

Сијалица хиппеаструма не толерише снажне мразе, тако да се мора ископати за зимско складиштење код куће. У овом тренутку сијалица може бити пропагирана. Зими ће бити у посуди, у топлој соби, а следећег пролећа се хиппеаструм може посадити на отвореном простору.

Ако пропустите сијалицу у зиму, неће бити одмора, а хиппеаструм неће цветати у првој години након садње.

Јувенилне сијалице пресељене су у отворено тло на пролеће, а потом су уложени и фосфорна ђубрива у земљиште. Зими, младе сијалице поново се чувају за складиштење. На пролеће, другу годину пожељно је да буду посадјени у одвојеним контејнерима, тако да сијалице нису склоне гљивичном обољењу. Хиппеаструм ће цветати у посудама.

Подела булпу хиппеаструма

Хиппеаструм, као и све биљне биљке, помножен је дељењем матичне сијалице на делове. Да бисте добили од једне биљке до 30 малољетних сијалица потребно је:

  • уклоните горњи слој земље на пола сијалице;
  • уклонити све педицу и лишће хиппеаструма;
  • очистити хиппеаструм од горњег слоја љуски, доћи до главног тијела сијалице;
  • направити на жаруљу укрштену резу са оштрим ножем до нивоа земље;
  • убаците штапове у резове тако да сијалица не расте заједно и поставите биљку на сунчан прозорски појас;
  • да пазе на лук, као и обичан цвет. Није потребно посебно заливање или ђубрење.

Related  Čo mám robiť, keby som vyplnil gusmaniu?

Две недеље након раздвајања сијалице на делове, она ће поново покривати љуштом. За месец дана почеће да формира децу. Из једне одрасле биљке можете добити до 30 малољетних сијалица, које су одвојене од родитељског цвета и посећене у отвореном простору у пролеће, као независне биљке.

На мајчиној биљној малој боји би требало да остане бар месец дана. Током овог времена повећавајуће се у пречнику до 3 цм и лакше ће се пренети одељак и трансплант. Малопродавне сијалице биљака боље су средином маја, када пролази претња мраза. За бољу клијавост, они се третирају са благо ружичастим раствором калијум перманганата.