cuka pelbagai jenisSetiap induk induk tahu: jika bank dengan pemeliharaan meletup, paling sering alasan untuk ini adalah cuka berkualiti rendah. Sesetengah pengeluar yang tidak jujur ​​cuba mengubah suai komposisi produk itu untuk mendapatkan sebanyak mungkin dengan kos yang minimum. Bagaimana tidak jatuh untuk umpan mereka dan membeli cuka berkualiti tinggi? Lagipun, kadang-kadang ia bergantung bukan sahaja pada rasa hidangan, tetapi juga mengenai kesihatan anggota keluarga.

Jenis cuka

Pertama sekali, harus dicatat bahawa cuka adalah beberapa jenis dan masing-masing mempunyai tujuan sendiri dan aplikasi.

Cuka boleh:

  1. Semulajadi. Dalam pengeluarannya, anggur dan wain buah digunakan, ditapai dua kali. Bakteria asetik memulakan proses penapaian semulajadi dan menghidupkan alkohol di bawah pengaruh oksigen pada cuka.
  2. Sintetik. Ia dibuat berasaskan baja mineral dari gas asli atau minyak. Asid asetik diperoleh daripada tindak balas kimia dicairkan kepada larutan 6-, 9- atau 12-%. Ia dijual di bawah nama “cuka meja”, tetapi produk semacam itu tidak mengandungi apa-apa yang berguna. Ini adalah, pertama sekali, pengawet (bahan tambahan kimia) dan ia harus digunakan hanya untuk pemuliharaan.

Cuka sintetik tidak disyorkan untuk digunakan dalam makanan.

Bagaimana untuk memilih cuka semulajadi yang berkualiti?

Dalam cuka semulajadi, peratusan asid tidak lebih tinggi dari 9. Agar tidak membuat kesilapan dan tidak membeli cuka sintetik sebaliknya, adalah perlu untuk memberi perhatian pada saat-saat seperti:

  • pada label hendaklah ditulis “semulajadi” atau “alkohol” atau nama produk dari mana ia dibuat (epal, anggur);
  • dalam komposisi cuka semulajadi tidak boleh ada asid sintetik, rasa dan pewarna sintetik – jika ia ditunjukkan pada label, ini adalah cuka sintetik, berwarna.

Oleh kerana cuka semulajadi terbuat dari bahan-bahan semulajadi, ia mengandungi semua vitamin dan zat surih berguna mereka.

Bagaimana untuk menentukan pemalsuan cuka sintetik?

Alasan untuk meletupkan pemeliharaan adalah pemalsuan cuka. Dalam musim panas-musim luruh panas, apabila buah-buahan dan sayur-sayuran masak, beberapa pengeluar yang tidak bertanggungjawab sengaja mengurangkan jumlah asid asetik dalam cuka. Jadi, bukan cuka 9%, anda boleh membeli 6% pekat, tetapi di bawah nama pertama. Oleh kerana jumlah asid ini tidak cukup untuk melawan bakteria, balang meletup.

Dalam kes di mana terdapat keraguan dalam pengeluar dan maklumat yang ditunjukkan pada pakej, anda boleh menyemak kualiti cuka dengan menggoncang botol. Cuka yang baik akan menyimpan buih tidak lebih daripada 5 saat, dan jika ia tidak hilang untuk masa yang lama – produk mengandungi lebih banyak air dan kurang asid.

Tidak kira apa cuka yang dibeli dan untuk tujuan apa, lebih baik membeli produk sintetik dan semula jadi dalam botol kaca atau segera tuangkannya. Produk pertama mempunyai jangka hayat yang sangat panjang, tetapi cuka semulajadi kehilangan ciri-ciri berguna selepas setahun.

Related  Pestúnky pestujeme neožiarenou metódou

Semua yang anda perlu tahu mengenai cuka – video