bilik bunga rayaBunga raya bilik adalah tumbuhan yang berkembang pesat. Bunga yang indah ini boleh tumbuh hingga ketinggian sehingga 2 meter di bawah keadaan yang menggalakkan. Tumbuh bunga raya di tanah berpasir berpasir. Pada musim sejuk, biohumus atau baja organik lain dimasukkan ke dalam tanah. Juga pada musim sejuk, bunga raya diletakkan di bawah pencahayaan buatan. Hari ringan bunga raya perlu ditingkatkan hingga 15 jam sehari.

Bunga raya bilik tidak bertolak ansur dengan air bertakung, jadi ia perlu ditanam dalam periuk dengan lubang saliran. Tanpa saliran air, sistem akar bunga akan rosak, dan kembang raya bilik akan mati. Mematuhi semua peraturan untuk penjagaan tumbuhan yang menakjubkan ini, anda akan menanam bunga yang kuat, yang boleh dipotong sudah pada tahun kedua selepas menanam dalam periuk.

Keratan penuaian

Untuk penyebaran, anda perlu memilih cawangan separa bracted lama. Pada cawangan yang sesuai mesti ada sekurang-kurangnya 8 daun. Setiap daun cawangan mestilah berwarna hijau tepu. Daun akan pucat hijau jika tumbuhan tidak mempunyai cahaya. Sekiranya anda mencurahkan bunga raya dalaman, daunnya akan berubah menjadi kuning.

Cawangan tumbuhan yang lemah tidak sesuai untuk penyebaran. Untuk menyediakan keratan, anda mesti mewujudkan keadaan yang selesa untuk bunga raya dalaman. Letakkan bunga pucat di ambang jendela yang cerah dan potong penyiraman bunga raya dalaman jika daunnya telah berubah menjadi kuning.

Dari masa ke masa, warna daun akan dipulihkan, dan ia mungkin untuk menuai keratan. Keratan bunga raya dilakukan sebelum pembesaran rumah. Untuk memotong keratan, cawangan dipotong menjadi segmen 10 cm. Keluarkan daun yang lebih rendah dari keratan dan tamatkan peduncle.

Memotong keratan

Keratan bunga akar dalam air atau substrat yang tidak subur. Untuk menyediakan substrat, gunakan satu bahagian gambut rendah dan empat bahagian pasir sungai yang dikalsinasi. Tanah ini dicurahkan ke dalam periuk untuk anak benih dengan lubang saliran. Letakkan tangkai ke dalam tanah agar tunas vegetatif yang lebih rendah adalah 2 cm di atas paras tanah. Dalam masa 10 hari, tangkai itu disiram dengan baik. Selepas dua minggu, dia akan mengambil akar, maka tangkai itu ditransplantasikan ke dalam periuk dengan tanah yang subur. Untuk tumbuhan sandwic, tanah liat berpasir dengan penambahan biohumus sangat sesuai.

Related  Jordbær på varme senger – vårpleie

Bahawa anak benih tumbuh dengan pesat, ia diletakkan di ambang jendela selatan dan permukaan tanah ditaburkan dengan perlit. Bahan mulsa ini meneutralkan spora penyakit kulat, maka bunga raya muda tidak akan mengalami “kaki hitam”.