pembentukan mahkotaCherry adalah pokok buah, yang perlu dibentuk dari minggu penanaman pertama. Jika anda membeli anak benih ceri berusia satu tahun dengan ketinggian 70-80 cm, maka ia perlu dipotong hingga 40 cm. Kaedah tradisional membentuk pokok adalah pemangkasan garis panjang. Dengan kaedah pembentukan ini, dua peringkat cabang kerangka dibiarkan. Tingkat pertama diletakkan 15-20 cm di atas rasuah. Yang kedua adalah 20-25 cm di atas peringkat pertama cabang cawangan.

Sesetengah tukang kebun memotong anak benih berusia satu tahun hingga 60 cm dan meninggalkan tiga peringkat cawangan rangka. Pemangkasan bertenaga ini tidak konsisten. Cherry dan dengan dua peringkat cawangan tumbuh hingga 5 m tinggi hingga 10 tahun, dan jika anda meninggalkan tiga peringkat, maka pada masa ini pokok itu akan mencapai saiz sehingga 8 m tinggi, dan ia akan menjadi sukar untuk menuai hasil dari tingkat atas. Di samping itu, jika anda meninggalkan tiga peringkat cawangan rangka, ceri akan menanggung buah yang kurang.

Bilakah pokok memasuki tempoh berbuah?

Sebagai peraturan, ceri manis mula membuahkan hasil pada usia empat tahun, tetapi pengenalan ceri menjadi berbuah boleh dipercepat dengan membuat putaran batang pokok dan memotongnya dengan betul.

Cherry akan mula berbuah lebih awal, jika anda menanamnya pada musim bunga di dalam lubang pendaratan yang disediakan dengan mengisi dengan humus. Ia perlu untuk memperkenalkan baja mineral ke dalam tanah semasa penanaman. Terutama ceri keras mengalami kekurangan kalium.

Pembentukan garis panjang yang betul

Pembentukan garis panjang mahkota dilakukan pada musim bunga. Adalah lebih mudah untuk membentuk mahkota anak benih muda, kerana cawangannya bengkok dengan baik, dan mereka boleh diarahkan ke kedua-dua belah pihak. Jika cawangan-cawangan muda berkembang pada sudut yang sangat tajam, maka mereka tidak perlu dipotong – menggunakan pakaian tradisional konvensional, anda boleh mengarahkan cawangan secara mendatar. The clothespin digantung di batang, yang menghalang cawangan dari kembali ke kedudukan asal mereka.

Pemangkasan ceri manis

Dalam dua tahun pertama selepas penanaman, ceri mesti dipotong. Keluarkan semua pucuk yang datang dari batang pokok, kerana kultivar ditanam menjadi “liar”. Jika stok tumbuh, maka ia akan mengambil semua nutrien, dan rasuah itu boleh mati. Potong semua pucuk ceri, yang terletak di antara tier cawangan rangka. Juga pada tahun pertama selepas penanaman, keluarkan semua pucuk muda pada cawangan rangka.

Ia sering berlaku bahawa anak benih dijual tanpa tembakan menembak pusat. Dalam kes ini, perlu membentuk sendiri. Untuk melakukan ini, pukulan tertinggi harus dipendekkan oleh 2-3 cm, dan yang lateral oleh tiga buah ginjal.