pemanas periuk buatan sendiriMengenai pemanas dari periuk bunga mungkin banyak mendengar. Di Internet, anda boleh menemui banyak artikel mengenai perhimpunan dan penggunaan peranti sedemikian. Artikel-artikel ini menjanjikan bahawa alat mudah seperti itu dapat menggantikan pemanas elektrik, kerana ia memanas hingga 200MengenaiC. Perhimpunannya adalah mudah dan tidak mengambil banyak masa. Untuk ruang yang besar seperti pemanas tidak berfungsi, tetapi untuk bilik kecil, sebagai contoh, sebuah khemah, rumah hijau atau rumah hijau, ia boleh digunakan. Pemanas akan membantu dalam perjalanan memancing atau mendaki yang tidak mungkin menggunakan peralatan elektrik.

Oleh kerana api lilin terbuka digunakan untuk pemanasan, perlu mematuhi langkah keselamatan. Jangan letakkan perkakas berhampiran objek mudah terbakar untuk mengelakkan kebakaran.

Memasang pemanas

Untuk pemasangan kami akan memerlukan:

  • tiga periuk tanah liat yang berlainan diameter;
  • 8 pencuci untuk benang M10;
  • Bolt M10 setiap 100 mm;
  • 8 kacang dengan benang M10;
  • tanah liat;
  • logam berdiri (grill), untuk memastikan peredaran udara;
  • elemen pemanasan adalah lilin.

Memasang peranti itu dilakukan mengikut prinsip anak patung, iaitu, perlu memilih pasu supaya mereka masuk ke dalam satu sama lain, dan ada jurang di antara mereka. Di lubang saliran periuk, anda perlu memasukkan bolt, setelah anda memakai mesin basuh di atasnya.

Maka adalah perlu untuk meletakkan mesin basuh pada bolt dari dalam periuk dan membetulkannya dengan kacang. Kemudian kencangkan satu lagi kacang dan mesin basuh untuk menjamin jurang itu, dan pasangkan periuk kedua pada bolt dengan cara yang sama seperti yang pertama, supaya jarak antara dinding dan dinding periuk pertama adalah sama di sepanjang diameternya.

Kami menetapkan periuk ketiga dengan cara yang sama seperti yang kedua. Seperti yang dinyatakan oleh pengaturcara: “Kami memulakan prosedur pada kitaran”, sehingga periuknya hancur. Ia berubah matryoshka dari pasu. Seterusnya, anda perlu membuat radiator yang diperbaiki untuk kepekatan haba yang lebih baik. Untuk melakukan ini, secara konsisten kencangkan kedua kacang tersebut, letakkan dua pencuci dan selamatkannya dengan kacang terakhir.

Prinsip operasi

Pemanas berfungsi dengan mudah. Ia adalah perlu untuk mengubah struktur terbalik dan meletakkannya pada parut. Seterusnya, letakkan pendirian logam di atas dulang seramik dengan lilin, yang akan berfungsi sebagai unsur pemanasan. Cahaya mereka dan tunggu sehingga haba menyebar ke permukaan pemanas. Pembinaan terkuat akan dipanaskan di zon batang logam.

Ia perlu menggunakan periuk seramik biasa tanpa glaze atau cat, seperti apabila dipanaskan ia akan membakar dan memancarkan bahan-bahan berbahaya. Untuk tujuan keselamatan kebakaran, alih keluar semua label dari periuk.