ceri di negara iniCherry tumbuh hingga 10 m tinggi. Tidak seperti ceri, ceri terbantut belum diambil. Oleh itu, kawasan tanah penanaman harus sekurang-kurangnya 5 m2. Pokok ini memerlukan penyebaran silang, yang bermaksud bahawa ia perlu untuk menanam pelbagai jenis ceri pada jarak yang dekat antara satu sama lain. Perlu memilih varieti zon, jadi kemungkinan anak benih akan berakar akan lebih tinggi.

Pilihan ceri manis

Setakat ini, lebih daripada 4000 jenis ceri manis telah dibiakkan. Kesemua mereka boleh dibahagikan kepada dua kumpulan besar – “Bigarro” dan “Gini”.

Varieti kumpulan “Bigarro” berbuah banyak. Beri mereka besar, dengan daging dan kulit yang padat. Varieti ini adalah matang atau lewat matang, buah-buahannya dimakan kedua-duanya segar dan untuk pengetinan.

Varieti kumpulan “Gini” – kematangan awal. Kumpulan ini termasuk pelbagai jenis ceri kuning. Daging jenis kumpulan “Gini” lebih manis daripada kelompok “Bigarro”. Mereka mempunyai kulit, oleh itu mereka sesuai untuk makan hanya segar.

Memilih tapak pendaratan

Cherry suka tempat yang cerah dan terlindung dari angin. Ia tidak disyorkan untuk menanam pokok dalam cahaya dan keseronokan berat. Tanah terbaik untuk penanaman ceri adalah loji berpasir. Baik ceri manis akan terbiasa di tanah gambut. Jika tidak ada pokok-pokok jenis lain dari kebudayaan ini berhampiran ceri manis, maka ia patut memilih tempat berhampiran plum atau ceri. Di tempat sedemikian, ceri sedikit dibersihkan, tetapi penuaian masih banyak.

Penanaman ceri manis

Tumbuh tumbuhan satu tahun atau dua tahun lebih baik. Semua pokok buah-buahan ditanam di akar umbi liar. Di dalam pokok-pokok muda, inokulasi kelihatan lebih baik, dan sistem akar tumbuhan sedemikian berkilau, jadi pokok itu akan lebih bertolak ansur dengan penanaman dan berakar di tempat baru. Apabila menanam, sangat penting untuk tidak mencangkok ke dalam tanah, ia dinaikkan di atas paras tanah dengan 1/8 ketinggian anak benih. Sekiranya pokok tahunan 80 cm tinggi, maka inokulasi ditarik sebanyak 10 cm.

Selepas menanam, satu atau dua baldi air dicurahkan di bawah sapling. Batang perlu dibumikan. Cherry tidak bertolak ansur dengan kelembapan lembapan, jadi jangan buat lubang di dekat batang.

Sekiranya anda menanam tumbuhan kontena, lubang penanaman harus lebih 20 cm dan lebih luas daripada benjolan tanah. Selanjutnya, lubang pendaratan mesti diisi dengan tanah yang subur dan satu atau dua ekor kompos atau humus lembu harus ditambahkan ke dalam tanah. Baja mineral tidak boleh diperkenalkan ke dalam tanah, kerana ceri akan menjadi terlalu cepat dalam pertumbuhan, pucuknya tidak akan mempunyai masa untuk masak untuk selesema dan akan membeku.

Di kawasan utara adalah lebih baik untuk menahan diri dari penanaman musim luruh, untuk menanam pokok sebaik-baiknya pada musim bunga.