ikan di dalam kolam di negara iniRamai penduduk musim panas bermimpi membina sebuah kolam dalam plot mereka sendiri. Ikan air tawar, seperti ikan mas dan crucian carp, menyesuaikan diri dengan baik kepada hampir semua keadaan.

Jika anda merancang untuk mendapatkan ikan yang tidak bersahaja ini, anda tidak perlu memasang penapis air dan penapis di kolam. Keseimbangan ekosistem kolam, dan kemudian karp akan berkembang biak dengan baik di dalamnya.

Penyediaan lubang

Kolam parit tidak boleh digali di mana sahaja di tapak. Terdapat syarat yang anda tidak boleh mempengaruhi.

Sebelum memasang takungan, hubungi pakar: mengetahui kedalaman air bawah tanah, stratifikasi tanah dan parameter lain di tapak anda. Merancang pembinaan takungan, melukiskan cadangan mereka.

Bentuk penggalian harus dibuat dengan betul: bulat atau segi empat tepat. Nisbah aspek ialah 1: 2 atau 1: 3. Kolam bentuk ini lebih mudah dibersihkan dari serpihan dan daun yang jatuh. Pastikan untuk mengukuhkan tepi kolam masa depan agar air tidak membasuhnya. Jika tidak, selepas tiga atau empat tahun, kolam mengisar.

Adalah wajar untuk menggali lubang musim sejuk untuk ikan dengan lebar sekurang-kurangnya 1.5 m. Kedalaman mereka dikira bergantung kepada kawasan kolam dan bilangan individu.

Berlari ikan ke dalam kolam

Jalankan ikan ke dalam kolam dengan segera selepas mengisi lubang dengan air tidak berbaloi. Ekosistem perlu terbentuk di dalam takungan. Tunggu sehingga enapcemar dibentuk di bahagian bawah. Ini berlaku sepanjang tahun. Ia adalah perlu untuk musim sejuk ikan yang selesa. Ia juga perlu menanam tumbuh-tumbuhan di dalam kolam, yang akan berfungsi sebagai makanan untuk ikan.

Jika anda ingin memulakan ikan tahun ini, membeli haiwan tahunan. Mereka telah mengumpul lapisan lemak dan dapat bertahan dengan kekurangan makanan. Dua bulan selepas kolam dipenuhi dengan air, tumbuhan yang lebih rendah terbentuk di dalam kolam, dan kemudian muncul alga besar.

Jangan makan banyak ikan ke kolam kecil. Bakteria tidak akan mempunyai masa untuk memproses penghidupan sejumlah besar ternakan, jadi air akan menjadi kotor. Kekebalan ikan akan berkurangan. Sebilangan besar individu akan mati.

Kekurangan oksigen pada musim luruh dan musim sejuk

Ikan boleh dibunuh kerana kekurangan oksigen di dalam kolam. Kekurangannya muncul pada musim gugur, apabila dedaunan dari pokok-pokok tumbuh di pantai, jatuh ke dalam kolam. Untuk membusuk daun anda memerlukan banyak oksigen. Oleh sebab itu, ikan mati-matian, ia berenang lebih dekat ke permukaan.

Kekurangan oksigen mempunyai beberapa gejala:

  • Ikan berenang di bulatan berhampiran dengan permukaan takungan;
  • ia menjadi sangat lembap, individu individu boleh ditangkap dengan tangan kosong mereka;
  • mata menonjol di dalam ikan.

Untuk mengimbangi kekurangan oksigen pada musim gugur, keluarkan daun dari kolam.

Pada musim sejuk, kolam membeku, dan oksigen tidak menembusi air. Untuk mengatasi kekurangannya, buat lubang di dalam kolam.